onsdag 17 september 2008

WHO-koden och flaskmatade barn

Nyligen kom två nyheter om hur spädbarn på olika håll i världen fått skadlig bröstmjölksersättning.
I Kina har barn fått njursten p g a att deras bröstmjölksersättning blandats med melamin, ett ämne som används i tillverkning av bland annat köksluckor. Tillverkaren slår ifrån sig, sparkar neråt och skyller på komjölksleverantörerna.
I Laos har barn fått grädde till kaffe i stället för bröstmjölksersättning, rapporterar British Medical Journal. När jag googlar på ämnet visar det sig att den kanadensiska amningsorganisationen Infact slog larm om detta redan 2006.Teckningen på björnarna finns både på kaffegrädden och på bröstmjöksersättning. Föräldrar som inte alltid kan läsa ser björnparet på burken och drar slutsatsen att förpackningen innehåller bröstmjölksersättning. Det finns en text på engelska, thai och lao att produkten inte bör ges till spädbarn och även en mindre teckning av en överkryssad nappflaska. Men björnparet ger de starkaste signalerna.

WHO:s barnmatskod kom till för att skydda och främja amning, men också för att säkerställa att bröstmjölksersättningar används på rätt sätt, när de behövs (WHO-koden, Artikel 1)
WHO-koden ska alltså skydda både ammade och flaskmatade barn.
Pulvergrädde till kaffe omfattas inte av WHO-koden men björnarna på etiketten talar sitt tydliga språk. Hur många barn har dött av denna felnäring?

Marit Olanders


1 kommentar:

Anonym sa...

Bra och tankeväckande med den här bloggen!!!!! Heja! /MW