söndag 18 december 2011

Söndagsbio: Förebygga och häva mjölkstockning

Av Marit Olanders

Det är en vitt spridd uppfattning att man får mjölkstockning av att bli kall. Många kvinnor hävdar att de har fått mjölkstockning efter att de har blivit nerkylda. Det är deras upplevelser och hjälper det att man håller sig varm så finns det ju ingen anledning att låta bli. Men man har inte kunnat visa vetenskapligt (än) att kyla orsakar mjölkstockning.

Man kan också tänka på mjölkstockning på ett helt annat sätt, som att det har blivit stopp i en mjölkgång så att mjölken inte kommer ut. Kvinnor har mellan 4 och 18 mjölkgångar som mynnar i bröstvårtan och sedan grenar sig inåt bröstet och uppåt armhålan och slutar i de mjölkproducerande alveolerna. Man kan få mjölkstockning av en rad olika fysiska anledningar, bland annat följande:
  • Barnet har föt litet tag om bröstet och kan inte stimulera alla mjölkgångarna.
  • Kvinnan begränsar amningen så att barnet inte får amma färdigt i sin egen takt.
  • Kvinnan begränsar amningen genom att amma för sällan.
  • Mynningen i en mjölkgång täpps til av en s k white spot
  • Något i kvinnans klädsel, en bygelbehå eller en tajt topp, klämmer åt en mjölkgång och gör att mjölken inte kan lämna bröstet. Även att sova länge på mage eller ha en bärsele som klämmer åt bröstet kan leda till mjölkstockning.
Symptom på mjölkstockning är att en del av bröstet ömmar, blir hårt, kanske rött och varmt. Det första och viktigaste man bör göra om man får mjölkstockning är att se till att mjölken kan lämna det stockade området. Kan den inte det kan det leda till värre besvär. Du vet att du har mjölkstockning när du vill amma oftare än barnet stod det i en gammal Amningsnytt.

För att barnet ska komma åt just det stockade området kan man behöva prova lite nya amnignsställningar. Bäst stimulerat lär det stockade området bli om barnet har underkäken på det hållet. Får man inte barnet att amma s¨å mycket osm man vill kan man handmjölka bröstet, t ex i duschen. Den ömma känslan ger med sig när mjölken kommer ut. Den klingar successivt av och om den itne gör det så sök vård.

Amningsbloggens söndagsbio visar idag Ammehjelpens eminenta film om "tilstoppede melkeganger" med en rad olika amningsställningnar som kan göra nytta vid mjölkstockning i olika områden i bröstet:

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för en intressant artikel!

nu senast fick jag inte mjölkstockning för att Jag som mamma begränsade amningen på något vis utan för att min lilla älskling inte ville amma som vanligt när han hade feber, hosta och lite snuva. Tur nog ammar 3 åriga storasyster så hon fick rycka in och hjälpa mamma :)