fredag 27 januari 2012

Utdrivningsreflexen

Av Marit Olanders

Oxytocin
När ett barn tar tag och ammar går en signal via nerver till mammans hjärna, och som börjar frisätta hormonet oxytocin. Oxytocinet får musklerna runt mjölkgångarna inne i bröstet att dra ihop sig och släppa ut mjölken. När trycket i mjölkgångarna minskar känner frisätts hormonet prolaktin som sätter igång mjölkbildningen.

Man märker att utdrivningsreflexen har gått igång på att barnet övergår från snabba korta sugtag till längre, djupare sugtag där det sväljer på varje eller vartannat sugtag. Man kan känner hur det spänner till eller sticker i bröstet och särskilt i början kan det lediga bröstet sympatiläcka. Man kan också känna sig akut törstig när utdrivningsreflexen startar.

Oxytocin är ett lugn och ro-hormon som utsöndras vid all välkommen kroppskontakt människor emellan. Sex, barnafödande, amning och massage är några av de aktiviteter som ökar oxytocinnivåerna i oss. Även att äta gör att oxytocinnivån går upp.

Utdrivningsreflexen och stress
Kerstin Uvnäs-Moberg, som har forskat mycket om oxytocin, menar att lugn och ro-systemet i kroppen är lika viktigt för oss som dess motsats, kamp och flyktsystemet. Rent praktiskt i amning betyder det att utdrivningsreflexen kan vara känslig för stress.

Är man stressad kan utdrivningsreflexen haka upp sig. Barnet suger de korta sugtagen, men det kommer inte någon mjölk. Då händer det att barnet släpper bröstet och skriker.

Stressad kan man vara av många anledningar, som att ha mycket att göra och svårt att varva ner. Men också att det gör ont att amma och att man har sår kan göra att man får svårare att släppa mjölken ifrån sig. Då får man börja felsöka och se om man kan göra något som får barnet att ta ett större tag - ändra ställning, hålla barnet närmare sig Eller vinkla upp det så att det ligger med kroppen vänd mot en och inte platt på rygg. Eller se till så att det kan böja huvudet bakåt för att ta bröstet, tänka hakan I, näsan FRI.

Att ha ett ledset barn kan vara otroligt stressande, och har man otur kan man hamna i en ond cirkel, med ledset barn, krånglande utdrivningsreflex och ännu mer ledset barn.

Hjälpa utdrivningsreflexen på traven
Man kan förebygga att barnet blir ledset genom att lära sig tolka dess tidigaste amningssignaler, som att det bara öppnar munnen, smackar med läpparna eller för handen till munnen. Att amma så ofta det går, varje timme eller oftare gör att barnet inte hinner bli lika vrålhungrigt mellan amningarna. Det är också mer förlåtande, varje amning är inte en så stor grej, där allt måste klaffa.

Man kan också behöva se över sitt liv och inte ta på sig för mycket. Det är lätt att tro att man ska hinna massor när man tror att man bara går hemma.  Men man har ju faktiskt föräldraledigt för att ta hand om barnet, och det kan ta sin tid, särskilt i början. Man ger inte heller amningen optimala förutsättnignar om man sitter som på nålar varje gång man ska amma och tänker på allt man inte får gjort. Ommålning och andra stora projekt kan behöva läggas på is ett tag. Ta inte heller på dig allt hushållsarbete bara för att du är hemma om dagarna. Låt amningen ta plats!

När mjölken inte kommer
Lägger du barnet vid bröstet men det släpper och skriker för att det inte kommer någon mjölk, förutom de första dropparna, så lägg upp det mot din axel och gå med det fram och tillbaka, så lugnar det sig antagligen.
Ha gärna minimalt med kläder på dig och ditt barn eftersom hudkontakt också främjar oxytocinutsöndringen. eller så bär partnern barnet medan mamman mjölkar ut någtra droppar för hand (några droppar brukar man alltid få ut, även om det inte sprutar ut mjölk).
Ge barnet mjölken med en sked (t ex) för att hålla det lugnt när du prövar att lägga det till bröstet igen.
Ta några djupa andetag, sätt på lugn musik eller att prova att göra en inre bild av att utdrivningsreflexen går igång. Massage i nacke och axlar kan också vara skönt.

För kraftig utdrivningsreflex
Ibland släpper och krånglar barn vid bröstet för att utdrivningsreflexen är för stark och barnet blir skrämt av det starka mjölkflödet. Då kan det hjälpa att ligga ner och amma i stälelt för att sitta upp och ofta hänger det också ihop med överproduktion av mjölk. Läs mer om det här.

3 kommentarer:

Knyttets mamma sa...

Jättebra inlägg!

Margareta sa...

Jag har när jag helammat mina barn känt mig illamående när utdrivningsreflexen startat. Kan det ha att göra med vätskebrist? Ibland har det varit bättre om jag liggammat. Är det någon annan som känt så?

Maja sa...

Jag har slutat amma sen ett par år, men läser ändå här regelbundet. Tänk at ni har så mycket att skriva trots att ni hållt igång bloggen så länge. Tack för era inspererande och viktiga inlägg!