torsdag 2 maj 2013

Amningskläder-behövs det?


av Julia Ilke

Amningskläder- behövs det och vad säger utformning och tillgången på dem om amningens plats i samhället?

När jag blev mamma blev jag förvånad över att utbudet på amningskläder i vanliga klädbutiker är i det närmaste obefintligt. I bästa fall finns det en liten hörna med kläder som passar både den gravida och den ammande kvinnan och detta är märkligt på flera vis tycker jag. Märkligt med tanke på företagens vinstintresse eftersom de skulle sälja mer om de gjorde separata plagg. Märkligt att man tror att en kvinna sedan hon fött vill gå runt i kläder som är alldeles för stora sedan magen är borta. Märkligt är det också att efterfrågan på praktiskt amningskläder inte är större så att fler klädbutiker har det som en självklar del av sitt sortiment.

En orsak till att det ser ut så här tänker jag är att det finns en idé om att amning är något som pågår under en kort period och till största del i hemmet. Behovet av specifika amningskläder måste således uppfattas som litet och i den mån behovet ändå finns så kan det lika gärna kombineras med gravidplaggen. Ammar man några månader kan jag förstå att en del är nöjda med att använda gravidtunikan och stannar man hemma den första tiden kanske man nöjer sig med att bara dra upp sin vanliga tröja. Många vet jag också hittar på sina egna lösningar med lager-på-lager och så finns det så klart butiker på nätet som säljer bra men också väldigt dyra amningskläder. Om tillgången på amningsvänliga kläder vore större gissar jag att fler skulle amma ute bland folk och jag tror också att fler skulle amma lite längre. Att hålla på och krångla med opraktiska kläder är drygt i längden och även om man inte tänker på det direkt så bidrar det ändå till en känsla av att amningen är ett hinder för att man ska kunna gå ut och känna sig avslappnad.

Detta får mig också att undra hur kvinnor gjort tidigare och i mitt sökande stöter jag på en teori som har med kyrkan, skjortans knäppning och amning att göra. Förr i tiden satt nämligen männen på höger sida i kyrksalen medan kvinnorna satt på vänster sida. För att kvinnorna skulle kunna delta i de långa mässorna behövde de ha med sig barnen och för att barnen skulle vara tysta behövde de kunna ammas. För att lösa detta fick kvinnornas blusar knapparna på vänster sida för att de på så vis skulle kunna öppnas utan att männen på andra sidan gången skulle se något. Än idag knäpps kvinnokläder åt vänster medan manskläder knäpps åt höger och får man tro på historikerna så kan det alltså vara ett spår från en tid då offentlig amningen i kyrkan var en självklarhet.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Ha, vad intressant teori med skjortorna! Underbar tanke. Tror på den! 

Håller verkligen också med dig om amningskläder, jag fattade inte ens att det fanns först och krånglade givetvis på mig långa lösa tunikor som krävde att man lyfte upp och blottade hela bröstet OCH magen och var tvungen att bita fast tyget mellan tänderna. Apropå offentlig amning...Var nog en och annan som höjde ett ögonbryn. Men när sonen var bara några månader så var det panik när det var panik. Så inget annat att göra. :) Iskallt blev det också när man var utomhus. Men efter några månader till hittade jag Boob och investerade i toppar och linnen. Perfekt att kompinera med annat. Plötsligt blev ammandet superdiskret och praktiskt.  Men gud vilket litet utbud det är! Jag funderade faktiskt själv på att starta ett klädmärke med snygga amningskläder, kan tro att det säljer bra.

Linda Söderberg sa...

Jag har aldrig förstått de där topparna som bara överlappar lite på snedden, jag tycker de glipar ibland och är inte superdiskreta så jag köper inte sådana. Boobs tröjor är underbara så jag har investerat i en 4-5 tröjor som jag använde jämt när jag ammade som mest. Hade gärna köpt fler men de är ju inte jättebilliga. Men det var väl spenderade pengar för jag kände mig väldigt bekväm att amma i dem.
Amningstoppar (och gravidbyxor som inte är jeans) skulle de kunna satsa lite mer på i affärerna.

Knyttets mamma sa...

Nej, jag tycker inte att amningskläder behövs. Jag har ammat i snart 2,5 år i mina vanliga tröjor. Amningsbehå använde jag i början i och för sig.

Anonym sa...

@Linda förstår precis vad du menar med "bara överlappar lite på snedden". Hade turen att få "ärva" lite Boob tröjor och linnen av en kompis och har kompletterat med några till. De är kanon men tyvärr dyra (hej Staten när kommer avdragsrätten för amningskläder vi använder för att mata våra framtida medborgare/skattebetalare med?)

Det trista nu inför sommaren tycker jag är att det är svårt att hitta snygga sommarklänningar med amningsfunktion. Brukar sluta med ett Booblinne under tunnblus eller så.

När det gäller gravidkläder vintertid sökte jag senast med ljus och lykta efter täckbyxor för gravida. Saknades verkligen när man är stor och oformlig och behöver enkla "leka ute i snön med storasyskonet" kläder. /7 Emelie

Amiechan sa...

Jag tror det varierar väldigt mycket hur olika amningskläder passar/om de behövs över huvud taget beroende på kroppsform på mamman. Boob har jag fått för mig passar bäst till stora bröst, medan andra passar mindre bröst bättre.

Vad säger ni? :D

Veronika sa...

På ett sätt kan jag tycka att behovet av speciella amningskläder också utgår ifrån att amning är ett kortvarigt undantagstillstånd. Egentligen går det ju utmärkt att amma i väldigt många vanliga kläder. Om man har baserat sin garderob på just de få som inte går så bra att amma i (klänningar med liten urringning och dragkedja i ryggen, t ex) så behöver man skaffa nya kläder, men om man ammar länge så måste man ju ändå köpa nya kläder under tiden. Inte minst som man ofta byter storlekar under amningen, från större än förr kort efter förlossningen och successivt smalare, ofta smalare än innan graviditeten vid någon punkt. Att då inte bara ha vanliga kläder som är bra att amma i känns som ett uttryck för att amning är så speciellt, det försiggår under en kort tid när man gott kan frångå sin vanliga stil och klä sig i specialkläder. Precis som man gott kan avstå från en hel massa saker under den korta perioden, alkohol och ordentlig sömn t ex.

Förr, som du skrev om, då fanns inga amningskläder eller graviditetskläder. Kvinnors kläder var anpassade för att passa kvinnors liv och där ingick ofta graviditeter och amning. Kläderna skulle funka för det med.

Anonym sa...

Jag trodde amningskläder var viktigare än vad jag upplevde att det var sen. Första tiden var iofs brösten spändare och just därför kunde mjuka sköna anpassade kläder vara bra, men ganska snart lärde jag mig möblera om brösten i helt vanliga kläder och tex amma i de långa linnen jag gick i under graviditeten. En kofta utanpå så kändes det inte avslöjande. Jag föredrar att dra ner tröjan mot att dra upp den, skönare och enklare att selamma, så många typiska amningskläder har jag inte trivts med. Enkla amningslinnen med inbyggd "behå" tycker jag är toppen och skulle gärna se en mycket större färgvariation på dock, finns oftast svart och vitt. Har man inte så stora bröst att man behöver ett rejält stöd skulle jag verkligen rekommendera linnen istället för att krångla med storlekar på amningsbehå (som ofta ändras lite under amningsperioden) och få ett plagg till att hålla reda på. Efter åtta-tio månader började jag använda mina vanliga behåar igen men fortsatte amma.

Anonym sa...

Jag tycker att amningskläder har varit till nytta för mig. Jag tröttnade på dem efter ett halvår och sålde nästan alla. De kändes mer som träningskläder än som min personliga stil när just utbudet inte är så stort och Boob var det enda jag kunde hitta med bra kvalitet. Nu ammar jag med egna kläder när amningstillfällena på stan inte är lika täta.

Jag har också en fråga till amningsbloggen. Jag har ett öronbarn som nu är ett år. Enligt läkaren kan det vara dåligt för öronen om barnet ammas för ofta.

Jag har väldigt svårt att tro på detta och hittar inga belägg för det, snarare då tvärtom. Känner ni på amningsbloggen till något om att amning kan vara till nackdel vid upprepade öroninflammationer och slem som samlas i örat?

Hälsningar Ela

Anonym sa...

Du som söker finare sommarkläder kan ju kolla om något från Love Milk passar. Jag tycker de har en del fint. Och det kan nog passa både små och stora storlekar. Jag gillar amningskläder just för att man slipper visa magen (känner mig lika blottad eller mer om jag drar ner som om jag drar upp tröjan). Klänning eller skjorta med knäppning fram funkar ju också bra, men det är inte de vanligaste plaggen i min garderob tyvärr. Nu använder jag oftast linne plus vanlig tröja, men det blir snart för varmt för det. Fast hurra för värme! :-)
/MG

Anonym sa...

Apropå öroninflammation. Amning ska ju ha en skyddande effekt särskilt om man helammar 6 månader och sen delammar. 

Står att amning skyddar tex här:
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Oroninflammation/?ar=True

Så svårt att se hur amning kan vara negativt för öronen. Kanske någon annan som vet mer?

En "vanlig" bvc-läkare har oftast inte full kompetens att bedöma detta.
Gå hellre till en utbildad barnläkare eller öronspecialist, men det kanske du redan gjort förstås. 

Hoppas det löser sig, vet hur jobbigt det är med ont i öronen!

Anonym sa...

Har ni hört av Liv Collection amningsfiltar? ett perfekt lösning för alla ammande mammor. Då behöver man inte tänka på amningskläder. titta på livcollection.se, väldigt bra för att amma offentligt eller privat. Finns in många affärer, bebisen är trygg och lugn under den lätta filten och har ögönkontakt genom bågen som är inbyggt i filten.

Anonym sa...

@ Anonym med amningsfilt:

Knappast för alla ammande mammor, lycka till med att få in ett långtidsammande barn under en liten filt :D

Skulle du själv vilja äta under en filt? Kan möjligen tänka mig att den kan användas ett kort tag under den allra första amningen.

Sedan när bebisen är stor nog att komma in i "lättstörd" ätålder brukar det ändå inte funka att försöka skärma av med tygstycken och sånt är min erfarenhet, det blir bara varmt, bökigt och distraherande. Och funkar det bara i början står man sedan där med en sprattlig liten och noll amningskläder man kunde ha köpt för samma summa. Någon annan som har annan erfarenhet av den vore det interessant att höra?

Sedan känns det spontant lite fel för mig att dölja amningen i sig. Jag bär amningskläder för att slippa känna mig halvnaken i sammanhang jag inte valt själv eller för att slippa frysa. Inte för att på något sätt dölja att jag ammar. Är det en för stökig miljö försöker jag hellre gå undan lite och hitta en lugnare plats än att vira in barnet i tygstycken.

Johanna sa...

Jag tycker att amningskläder varit toppen. Speciellt under den kallare delen av året då det är skönt att inte behöva klä av sig för att amma.
Jag har använt amningskläder mycket mer än jag använde speciella gravidkläder.

Anonym sa...

Håller med anonym angående amningsfilt. Känns verkligen som den kan bara kan funka de första 2 månaderna - max. Innan jag hittade Boob ammade jag i en bärsjal. Blir lite som en amningsfilt och man kan bära samtidigt. Men sen när sonen blev lite större ville han inte amma i sjal alls, och absolut ingen filt eller tyg på huvudet. Nu när han ammat 15 månader så kan vi inte amma ute, allt annat är intressantare. Glömmer bort hunger och sömn totalt verkar det som..;)

Hemma är det säng och soffa som gäller och därför behöver vi knappt några amningskläder längre. Men är vi bortbjudna blir det Booblinne.

Veronika sa...

"Liv Collection amningsfiltar" verkar inte mer döljande än att amma i sjal eller med normala plagg, som en kofta över ett linne eller så? Den ser rätt urringad ut, en förbipasserande kan säkert råka se lika mycket av bröstet med den som när jag ammar utan vare sig särskilda amningskläder, sjal eller amningstält. Plus att ett amningstält ser konstigt ut och liksom signalerar att här försiggår något som bör döljas. Inte så diskret.

Elin Hagberg sa...

Själv tycker jag amningskläder är det mest överskattade som finns. Man döljer ju klart mer och bättre genom att ha ett vanligt linne man drar ned och en tröja över som man låter hänga över och dölja övre delen av bröstet. I amningslinnen känner jag mig helt naken eftersom mycket mer av bröstet blottas. Det enda de är bra till är när det är extremt varmt och man inte vill ha mer än ett lager (25 grader eller varmare för mig) och om man vill ha en skjorta eller klänning med knäppning och inte visa övre delen av bröstet när man tar fram det. Min enda amningströja använder jag i stort sett bara när jag sover hos min syster. Då sover jag i en lite dragig stuga på gården och vill inte ligga med bröstet ute och frysa om jag råkar somna men i övrigt anser jag även den vara klart sämre än linne och tröja. Jag provade en Boobklänning på en klädaffär och jag tyckte den var ännu sämre än vanliga amningstoppar så att gå upp lite kronor i pris hjälper inte för mig, dessutom var passformen på plagget helt fel för mig men det betyder ju bara att den passar någon annan.

Nej, amningskläder gillar jag inte alls även om de har visst syfte i sitt snäva fält där andra kläder inte är bättre. För övrigt hade jag knappt gravidkläder heller men det berodde mest på att de var så fula.

Anonym sa...

Jag har ammat i snart två år nu utan att ha kännt något behov av särskilda amningskläder. Jag vill ha vanliga kläder, inte köpa en helt ny garderob. Men det är kanske olika beroende på hur man ser ut, hurdana bröst man har? Som någon annan skrev så är det ju egentligen bara klänningar utan urringning som inte funkar. Det jag tycker är smidigast är att dra ner urringningen över bröstet och lägga en sjal eller nåt över det som sticker fram ovanför barnet så jag inte känner mig så blottad.

Margareta sa...

Jag tycker att det har varit kanon med amningströjor. Framförallt för att det går så snabbt att få fram brösten. Jag gillar tighta kläder och då passar det bättre med boob-lucka än att behöva dra upp eller ner en hel topp. Efter tre barn har jag blivit supersnabb på att ta öppna tröjan, knäppa upp amningsbhn och docka barn.

Anonym sa...

Tycker att det är smidigt med amningstoppar! Tyckte också att det kändes obehagligt att behöva visa magen..
Linne+tröja har varit för varmt för mig eftersom jag har ammat offentligt mest på sommaren.
Framåt hösten/vintern har barnen börjat med lite vanlig mat och då har jag mestadels ammat hemma.
Håller med om att det är trevligt med kläder som inte.r kombinerade amnings- och gravidkläder!

Mette sa...

Hej
Tack för informationen om amningskuddar! Ni har en mycket fin sajt! Det är lätt att få översikt över området och det kan hjälpa många ammande kvinnor i deras val av amningskuddar. Det är ju jätteviktigt att ha en amningskudde när man ammar. Hos Mammashop har vi amningskuddar i olika storlekar och färger. Det är bara att välja den som passar dig bäst.
Med vänliga hälsningar
Mette MammaShop