onsdag 23 oktober 2013

Sugen på sömn

av Julia Ilke

Amningshjälpen ger ut en ny broschyr som heter Sugen på sömn och så här lyder pressmeddelandet. Broschyren kostar bara 10 kr så maila kontoret@amningshjalpen.se och beställ hem ett ex till både dig och dina vänner!

"Sugen på sömn
Barnets sömn är mycket centralt under det första levnadsåret och sömnproblem kan därför vara en källa till oro hos både föräldrar och hälsovårdspersonal. Det finns en uppskattning att mellan 20‐30 % av alla barn har sömnproblem under sina första levnadsår.
I västerländsk rådgivning har det ofta förordats att barn ska sova ensamma och olika beteendeprogram för att lära barn att sova och somna om utan föräldrarnas närvaro har rekommenderats. Metoderna har dock kritiserats för att sakna barnperspektiv.
Amningshjälpen har utformat en broschyr ‐Sugen på sömn‐ vars syfte är att lyfta barnperspektivet och att stärka föräldrars självtillit i samband med barnets sömn.
Broschyren följer Socialstyrelsens rekommendationer för säker samsovning och har utvärderats i samarbete med Uppsala universitet. Utvärderingen visar att föräldrar som fått information om broschyren har mer kunskap om barns behov i samband med sömn, oftare la sitt barn att sova på rygg och också väljer att samsova oftare med sitt barn.
Broschyren kommer att säljas via Amningshjälpens kontor, kontoret@amningshjalpen.se"5 kommentarer:

Anonym sa...

Jobbigt läsa centrerad.

Från utmattad.

Amningsbloggen sa...

Oj, inte meningen att texten skulle se ut så..! Ändrat nu :)/Julia

Anonym sa...

I min familj har barnen fått sova i vår säng som bebisar och i sina egna sängar. Deras sängar har stått i vårt sovrum tills dom själva varit redo att sova i egna rum. I ca tioårsåldern. Barnen har egna rum och vi alla sover på samma plan. Förutom tonåringen dom har rummet i källaren, dit flyttade han när han var åtta. Men han började inte sova där nere föränn han var 10.
Jag har kompisar som har barn var familjen sover på olika plan, dom klagar på att barnen sover
dåligt och drömmer mardrömmar, kommer till deras sängar varje natt. Det har jag knappt upplevt.
Jag tror att barnen känner sig trygga när vi alla sover på samma plan i huset iaf när dom är mindre.

Anonym sa...

Inte i tioårsåldern det ska stå TREÅRSÅLDERN :)

Anonym sa...

Oj, vad jag önskar att den här texten skulle vara obligatorisk på föräldrautbildningar/MVC/BVC! tänk så mycket oro många skulle slippa. Det kan ju vara så enkelt om det finns en fungerande fri amning...
1. Tag barn
2. Lägg dig med barn
3. Amma till sömns, har du möjlighet så sov själv en stund.
4. Vid behov upprepa :)
5. Om ovanstående inte funkar alls så ta kontakt med vården. Börja med att kolla barnets öron...