måndag 4 november 2013

Amning och alkohol i Solsidan rör upp känslor

av Julia Ilke

I gårdagens avsnitt av Solsidan sitter karaktären Anna och ammar och dricker vin och på seriens Facebook-sida blir det debatt om huruvida det är ok eller inte. I skrivande stund har det trillat in 1670 kommentarer och majoritet tycks ha starka åsikter mot alkohol vid amning.

Om man ska sammanfatta argumenten som förts fram så handlar de om:

1. Även om mängden barnet får i sig är liten så kan det vara farligt.
2. En mamma som inte kan låta bli att dricka har allvarliga problem och är olämplig som förälder.
3. En berusad förälder är aldrig en bra förälder.
4. Har man valt att skaffa barn och amma får man minsann sluta upp med rökning, alkohol och andra onyttiga vanor. Det handlar ju om en så kort tid i livet!

Uppenbarligen är amning och alkohol en känslig fråga som det tyvärr råder en del missförstånd inom och jag tänker därför göra ett försök att reda upp och ge andra perspektiv på ovanstående argument.

1. Mängden alkohol som barnet får i sig om mamman dricker ett glas vin är försumbar. 
Mjölken får samma alkoholhalt som mammans blod och det handlar om promillehalter, alltså tusendelar, vilket kan jämföras mot vinet som har en alkoholhalt på drygt en tiondel. Gränsen för rattfylla går vid 0,2 promille eller 0,02 procent och så mycket bör man inte dricka eftersom en berusad person har sämre omdöme. Mjölken vore det dock inget fel på utan den skulle inte innehålla mer än 0,02 % alkohol vilket i princip är lika mycket som ingenting.
Detta är inte menat som propaganda för att man ska dricka alkohol när man ammar men det är viktigt att vi har riktiga fakta när vi diskuterar saken och faktum är att mjölken innehåller extremt lite alkohol.


2. Om man inte KAN avstå vin har man kanske problem men detta gäller oavsett om man ammar eller ej. Det finns dock ingen anledning att av ren självuppoffring avstå ett glas vin när man ammar och man blir inte per automatik en dålig mamma för att man dricker att glas vin.

3. Helt sant är det att en berusad förälder är en sämre förälder och därför bör varken mamman eller pappan dricka sig berusad. Debatten om SolsidanAnnas alkoholvanor borde således gälla hennes man Alex också.

4. Det är argument som dessa som gör att amning uppfattas som en självuppoffring och ett jobbigt måste. Amning behöver inte heller nödvändigtvis pågå under endast "en kort tid i livet" men om man ser det som en självuppoffring så förstår jag varför man kan uppleva det som en lättnad att sluta.

Jag tycker verkligen det är synd och tråkigt att vissa människor tycker så mycket om amning utan att egentligen veta vad de pratar om. Amning är enligt mig något som rör barnet och mamman och det är inget som folk i allmänhet har rätt att tycka till om. På något vis tror dock många att en kvinna så fort hon blir mamma blir allmän egendom som man får och till och med ibland måste tala för hur hon ska göra. Hur, var, när och om man ammar är dock varje mammas eget val och mitt bästa tips för att hantera andras oombedda råd är att minnas att det oftast handlar om just subjektivt tyckande och inte fakta. Vill du ta ett glas vin samtidigt som du ammar så kan du gör det utan oro för att barnet far illa av den lilla andelen alkohol i mjölken.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Väl skrivet.

Tror bvc åp många orter undanhåller det för de vill inte att folk ska dricka. Alls med så små barn.
Man litar helt enkelt inte på människor. Men det är ju inte direkt nytt inom vården...

Anonym sa...

Alkoholen kommer heller inte ut i bröstmjölken för än dagen efter!

Anonym sa...

Vinet kan ju faktiskt vara alkoholfritt.

motvalls sa...

Bra å sakligt skrivet! Här behöver BVC verkligen uppdatera sina kunskaper. Och allmänheten förstås.

Signe sa...

Förmodligen mer (åtminstone akut) riskabelt med kaffe eller te -känner flera som råkat spilla när bebin lite "spastiskt" ryckt till, och både mor och barn fått den mycket varma drycken över sig... Men det här med alkohol och amning är verkligen en långkörare som lär dyka upp om och om.
Har för mig att man förr kunde doppa en sorts hemmagjord napp (tygbit) i den starkvaran som fanns till hands, och stoppa i barnets mun för att "lugna" det.
Det som fascinerar mig är att en fiktiv persons beteende kan väcka en sorts moralisk indignation, att det kan på något sätt uppfattas som normgivande? Intressant.
IRL: kan inte låta bli tänka på en arbetskamrats beskrivning från en liten bar i Gambia, utanför turisthotellens områden: En glad lite mullig madame sitter och ammar tvillingar, de sitter grensle på hennes lår. Hon håller om dem med armkrokarna. I ena handen har hon en cigarett, i den andra ett glas öl, som hon ömsom för till munnen.
Signe