lördag 16 november 2013

Bidra till forskning om långtidsamning

av Julia Ilke

En grupp forskare vid Cohen Children´s Medical Center i New York håller just nu på att forska på hur stödet sett ut för mammor som ammat längre än ett år. Om du ammat ett av dina barn minst ett år så kan du bidra till deras forskning genom att svara på några frågor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Har ni något tips på hur man ska hantera det när förskolan pressar en att sluta amma en 20månaders? Under förevändningen att "barn som ammas länge och inte har napp och sånt saknar mamma på dagarna/barn som fått flaskan klarar omställningen bättre"? Jag ammar natt och nån gång hemma efter förskolan ibland om hon vill, annars bara kväll/natt om hon inte är sjuk eller så. Pappan och släktingar kan natta i famnen, barnet somnar också utan amning dagtid i bil/vagn. Förskolan klagar på att hon ibland inte somnar direkt när de lägger ner henne i vagnen. Kan förstå att det är smidigare för dem med barn som är mer präglade att söka tröst hos nappar/snuttefiltar än andra människor men ändå. Så länge barnet kan sövas i vagn ser jag inte riktigt problemet? Är det verkligen så illa att man ska behöva sluta amma i förtid för att förskolan har fått för sig att långtidsammade barn är bortklemade och fäster sig för mycket vid föräldrarna? Hade gärna ammat till nästa sommar iaf annars, är ju så bra att ta till vid sjukdom osv. Vad tycker ni, hur hade ni hanterat förskolan?

Anonym sa...

Det var faktiskt det dummaste jag hört! Jag är övertygad om att de inte hade klagat om de inte visste om att du ammar. Du skall verkligen inte sluta amma för att förskolepersonalen vill det. Det finns ju heller inga garantier att det skulle påverka hennes insomningstid. Jag skulle kunna skriva mycket mer i den här kommentaren men blir så upprörd att det låser sig för mig...
Stå på dig!
Lotta (som skolat in två ammade barn i två-årsåldern och snart skall skola in det tredje)

Anonym sa...

Jo, hade nog inte sagt något om det inte framgått mellan raderna (barnet är inte interesserad av varken napp eller snuttefilt/djur/äldsta barnet har nämt det). Äldsta barnet ammades till 20månader ungefär och där fick vi inga klagomål (kanske för att förskolan inte visste om det.) De kan ju såklart ha synpunkter på att det är "lättare" för dem själva med "napp-och-flask-barn" som de själva säger. Men borde det inte stå i några stadgar att även ammade barn ska få sina behov tillgodosedda. Det är ju inga problem när pappa eller någon annan har henne dagtid. Hon fattar ju var hon får amma och inte. Finns det verkligen några belägg för att ammade barn "saknar mamma mer" och annat förskolepersonal gärna hävdar? /Stort tack för ert stöd iaf, det värmer!

Anonym sa...

Må vara att det är starka ord, men jag tycker inte förskolepersonalen verkar kompetent. Är det inte barnets intressen som borde stå i första rummet, inte deras egna. Vad är naturligare än att ett barn saknar sin mamma? Det är deras jobb att hantera sådana situationer. Låt dem för guds skull inte påverka ditt ammande, rädd du skulle ångra det resten av livet. Om det finns någon möjlighet, byt förskola. Var öppen om varför du gör det. Ta upp saken på förhand med den nya personalen. Inte kan man ju gå omkring och smygamma heller. Var trygg på att du har rätt. Du har rätt att amma ditt barn så länge du vill. Det måtte vara en mänsklig rättighet. Jag är övertygad om att det är det bästa för barnet. Det finns mer och mer forskning om amningens positiva effekter, en del troligen hittills okända.

Träffade en biolog på öppen förskola som ammade dottern tills hon var 4 1/2, sedan blev det för slitsamt att amma två barn. Men sonen på 3 1/2 ammas för fullt. Inga problem med pappa-dagar, han anpassar sig. Detsamma måste gå med förskolepersonal. Men barn behöver tid. Man kan inte kräva att det går hux flux, att det alltid går lika bra. Sådant är nu en gång livet, föränderligt från dag till dag.

Biologen och andra s.k. långtidsammande öppna förskolemammor - de är fler än jag trodde - ger mig inspiration att fortsätta amma 2-åringen. Har inga planer på att sluta då hon börjar vanliga förskolan, troligen som 3-åring. Så länge jag har hälsa och krafter i behåll. Jag upplever det ju varje dag, hur viktigt det är för henne. Och ännu viktigare under omställningsperioder, resor, i nya situationer. Dubbla skäl att fortsätta amma när förskolan börjar. Lycka till och allt gott till dig och ditt barn.