Det handlar om en frukt och youghurt-blanding som enligt pressmeddelandet rekommenderas från sex månaders ålder.
Ska halvårsbebisar verkligen äta yoghurt?
I Livsmedelsverkets kostråd för spädbarn står: "Vänta ... med mjölk som dryck och större mängder fil och yoghurt till slutet av spädbarnsåret."
Vem rekommenderar Hipps produkt? Knappast Livsmedelsverket. Snarare Hipp själva.
Men det verkligt intressanta står längst ner i pressmeddelandet. Där målar Hipp upp en idyllisk och förment igenkännbar bild av hur företaget kom till - p g a fru Hipps bristande mjölktillgång:
Hipp startade för över 100 år sedan i den lilla tyska byn Pfaffenhofen, strax utanför München. När konditor Joseph Hipps fru fick tvillingar räckte inte bröstmjölken till för de båda barnen. Då fick Joseph Hipp en idé. Han bad sin hustru pressa ur så mycket bröstmjölk hon kunde och blandade den sedan med lite skorpmjöl. Barnen blev mätta av vällingen och Hipp barnmat hade fötts.
Jag har sett den förr. Men när den stod som en självklar avslutning på ett pressmeddelande insåg jag med vilken frenesi Hipp vill trumma in sitt budskap - att bröstmjölk inte räcker och då finns Hipp där som en räddande ängel.
Jag undrar hur Joseph Hipps fru hade det. Varför räckte inte hennes mjölk? Hur levde familjen?
Min farfars föräldrar hade ett bageri vid samma tid. Min farfars far bakade och min farfars mor körde ut bröd och andra bakverk med häst och vagn till butiker. Det var en hård tid. De fick många barn, men föräldraledighet fanns det ingen. Det är ingen långsökt tanke att också fru Hipp var en hårt arbetande kvinna i sin mans företag, kanske med inköp av råvaror, försäljning och bokföring. Och så fick de tvillingar. Även om man får till dubbelamning, vilket inte alltid är så lätt med små nyfödda, tar amningen mer tid än för enlingar. Man har inte heller ena armen ledig utan man sitter där man sitter på ett annat sätt.
Kanske det inte alls var som mjölken inte räckte till för fru Hipp. Kanske levde hon under hård stress för att hinna klara allt som var ålagt henne. Stress i sig kan få utdrivningsreflexen att haka upp sig, vilket i förlängnignen kan leda till minskad mjölktillgång. Har man bråttom kanske man tar loss barnet från bröstet innan det har eftersugit färdigt. Då missar kanske barnet en del av den fetaste mjölken mot slutet av amningen och blir inte mätt.
Kanske Joseph Hipp (som vi får veta förnamnet på, till skillnad från hans fru) blev otålig på allt ammande och ville att frun skulle "göra nytta" i stället. Så han tog saken i egna händer ...
Än i dag betyder pappans stöd mycket för hur amningen blir.
Marit Olanders
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!
Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.