onsdag 17 juni 2009

Schemastyrd amning - en larvig sak?

Christer Romson skriver i en kommentar till ett tidigare inlägg att amning var fjärde timme bara uppfattades som en larvig historisk grej när han fick barn 1990. Och det var ju en bra uppfattning eftersom det är just vad det är. Men så lyckligt att detta uppfattas som en larvig historisk grej av alla är det inte. Många som arbetar inom vården har aldrig gett upp tanken på att det är schemat som är det viktiga. Se t.ex här och här och även i det här inlägget som har uppmärksammats på bloggen tidigare. Argumenten för att förespråka scheman ser dock helt annorlunda ut idag än än för några decennier sedan. Det är mycket svårt för föräldrar att värja sig mot argumentet att barnet får fetma om det ammas fritt.

Eva-Lotta Funkquist

3 kommentarer:

  1. Ska man skrämmas får man ju välja det som biter bäst att skrämmas med. Nu är det kanske att barnet ska bli tjockt. för några decennier sedan var det att man var slapp och lat som mamma om man ammade fritt. andratider har det varit att man skämde bort barnen.

    SvaraRadera
  2. Nu handlade det här om fetma, men även på akutvårdsavdelningar (på Astrid Lindgren den här gången) få rådet att försöka glesa ut amningen till var tredje timme. Tack och lov var jag så pass påläst och ståndaktig, även som förstagångsmamma, att jag vägrade. Jag kan bara tänka mig hur många mamma/barn-par som har fått sin amning förstörd av såna "råd". Det här var i januari 2006.

    Jag vet också att min mamma fick rådet, både med min lillasyster (1991) och med min lillebror (1994) att inte amma oftare än var tredje timme. Det var först med min lillebror som hon ammade helt fritt, och de fick en 18 månader lång fungerande amning (jämfört med 3 månader (1982) och 6 månader (1991).

    SvaraRadera
  3. När jag ammade vår dotter fritt, född oktober 05 och hon var ett "michelinbarn" med tre härliga veck på underarmarna :-) och hon inte ville börja äta annan mat än min mjölk förrän hon var ca 15 månader (mer än smakisar) så kom Charlotte Erlandsson Albrektsons larm om att fri amning kunde ge fetma. Det slogs upp stort i alla nyhetssändningar. Sedan hörde jag en intervju med henne i P1 där hon utvecklade sina tankar. Då sade hon att resultat av forskning gett henne tanken att fri amning kanske skulle kunna leda till fetma, men att det behövdes göras forskning specifikt på det. Hur många som hört nyhetssändningarna, hörde sedan den intervjun kan man undra.
    Och jodå, min dotter är idag en matglad normalviktig och glad 3,5 åring!

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.