fredag 16 april 2010

Objektiv och saklig rapportering på nyhetsplats

Aftonbladet uppmärksammar liksom många andra media de nya rönen i BAMSEstudien.
Ett par formuleringar i AB:s artikel är märkliga.

Dels i ingressen: "Kommer det att späda på amningshysterin i Sverige?"
Vem har sagt att det finns en amningshysteri i Sverige?
Är detta reporterns, eller kanske den ingresskrivande redigerarens, egen personliga uppfattning?

Och dels de sista raderna; "Så länge det inte spär på amningshysterin i Sverige - eller används som tillhygge mot de mammor som inte kan eller vill amma." Det finns inget citattecken framför, så det verkar inte vara den intervjuade barnsjuksköterskan som säger detta utan att det är reporterns alldeles privata lilla fundering.
Som i så fall inte hör hemma på nyhetsplats i tidningen.

3 kommentarer:

  1. Det finns en märklig mening till Marit! Sverige är ett av de länder där kvinnor ammar mest. Det här är ju ett så festligt påstående eftersom hälften av alla tvååringar ammas i världen. Det är väl runt 10 % av ettåringarna som ammas i Sverige. Därefter förs inte ens statistik. Mest i världen? Snacka om etnocentrism. Jag har funderat mycket på vad denna märkliga slutsats beror på (för den upprepas ju då och då)? Mest i världen av dem som räknas. Eller?
    Hälsar Eva-Lotta

    SvaraRadera
  2. Det finns en märklig mening till Marit! Sverige är ett av de länder där kvinnor ammar mest. Det här är ju ett så festligt påstående eftersom hälften av alla tvååringar ammas i världen. Det är väl runt 10 % av ettåringarna som ammas i Sverige. Därefter förs inte ens statistik. Mest i världen? Snacka om etnocentrism. Jag har funderat mycket på vad denna märkliga slutsats beror på (för den upprepas ju då och då)? Mest i världen av dem som räknas. Eller?
    Hälsar Eva-Lotta

    SvaraRadera
  3. Jag måste dock hylla SVT.se som rapporterar om samma studie och i slutet även får med "Idag rekommenderas nyblivna mödrar att amma på heltid under barnets första sex månader. Därefter som komplement under två år eller längre."
    Det är första gången jag har sett någon nyhetsartikel referera till WHO's rekommendationer och inte bara SLV's lite "mesigare" variant.

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.