söndag 14 november 2010

Samsovning och amning

Av Eva-Lotta Funkquist

Kvinnor som samsover med sina barn ammar oftare och längre. Amning och samsovning hänger ihop på många sätt. Till exempel samsover kvinnor med längre utbildning oftare med sina barn (och ammar ju också mer). Därför anser författarna till denna studie (klicka på rubriken) att man måste ta detta samband i beaktande då man ger råd om var barnet bör sova till föräldrar.

13 kommentarer:

  1. Vi diskuterade just det här igår jag och ett par kompisar som ganska nyligen fått barn. Alla vi som ammar mycket samsover med våra barn. Alla vi känner oss också pigga och utsövda trots att vi ammar flera gånger per natt. Något som de flaskmatande vännerna finner fullkomligt obegripligt då de flesta (som flaskmatar även nattetid) känner sig mer eller mindre utmattade av sömnbrist. Vi konstaterade att det måste vara amningshormonerna som hjälper oss att sova så gott ändå! Naturen är för härlig som har skapat människan och alla våra funktioner!

    SvaraRadera
  2. Glöm inte bort att samsovning ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, också viktigt att veta innan man tar ställning till hur man vill göra!!!

    SvaraRadera
  3. Om föräldern röker, har druckit eller tagit sömnmedel är det osäkert att samsova, och även om samsovningen sker på en soffa eller en mycket mjuk säng, typ vattensäng.I andra fall är samsovning minst lika säkert som särsovning. vill du veta mer om detta så klicka på ämnet "sömn" här nedan till höger.

    SvaraRadera
  4. Viktigt att även påpeka att risken för PSD är störst för barn som sover i eget rum.

    SvaraRadera
  5. Glömde länken där det står att risken är störst för psd när bebisen sover i eget rum http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2006/2006-114-40
    Naturligtvis måste man överväga hur man ska göra med samsovning, men bvc borde ge råd om hur man samsover på ett säkert sätt.

    SvaraRadera
  6. Finns en så bra bok som bl a tar upp samsovning: Nära föräldrar; om anknytning ,samsovning och konsten att bära barn av Jorun Modén. Den är utgiven på Tecknade bilder förlag 2005, den utgåva som jag har.

    SvaraRadera
  7. För säker samsovning så sägs ju bland annat att barnet helst ska ligga på rygg, med eget täcke mellan föräldrarna typ.... Men om hon ska ha en egen liten bädd med eget täcke och allt i min säng, är skillnaden inte så stor från att ligga i egen säng bredvid min.

    Min bebis vägrar sova annat än antingen i bärsjalen eller i sängen liggandes på sida tätt, tätt emot min kropp, under samma täcke med sitt ansikte intryckt mellan mina bröst.

    Så jag tänker: Är det inte bättre att hon sover mot min kropp, än att hon inte sover alls... Eller är jag oansvarig som förälder som låter henne ligga på det viset?!?!

    SvaraRadera
  8. Maria: Jag har skrivit myckegt om samsovning här på bloggen. gå in under sö,mn och läs på!

    SvaraRadera
  9. Vi har samsovit med våran 11 månaders tjej ända sedan födseln. (Naturligtvis nyktra och drog- och läkemedelsfria.) Jag är helt övetygad om att människan har inbyggt i sig att typ "akta det lilla barnet" i sängen. Vi sover mycket stilla båda två och rör oss knappt. Det är gott om plats i sängen och blir inte för varmt eller trångt med täcken och kuddar. Jag är fullkomligt trygg med att människan och naturen själv ordnar så att det inte är någon fara att samsova. Så länge då man inte ruckar på naturen och är onykter eller så ska tilläggas. Och båda vi verkar ha en inbyggd reflex att vi vaknar när bebisen rör sig mycket eller låter det minsta. Måste ju vara bra mycket säkrare än att ha bebisen en bit bort i en egen säng.

    SvaraRadera
  10. Vad jag förstått är en av riskerna med samsovning att det kan bli för varmt och tätt, så att bebisen "tror" att den ligger i mammas mage och "glömmer" att andas... Alltså inte att man ska råka rulla på sitt barn och klämma det. Stämmer detta??

    SvaraRadera
  11. Anonym: Jag tror det är en sammanblandning. Att ligga intill en vårdares kropp påminner snarare barnet om att andas. Att man avrdås från varma, fluffiga täcken har snarare med kvävningsrisken att göra tror jag, om barnet skulle hamna under. Samsovande (och ammande) mammor brukar dock justera täcket i sömnen, harm an sett när sovande mor-barn-par har filmats.

    SvaraRadera
  12. Ja, just så menar jag. Man justerar det liksom automatiskt i sömnen. Vi rör oss knappt i sängen under våra täcken och vaknar direkt när vår bebis rör sig. Jag tror att människan har det inbyggt i sig att skydda det lilla barnet bredvid sig.

    Att barnet skulle glömma bort att andas för att det ligger tätt nära en varm människa strider helt mot naturens lagar. Det naturliga för barnet är ju att alltid vara nära sin vårdare och ligga tätt intill vid bröstet.

    Eftersom det är naturligt för barnet att ligga tätt nära oss så har vi också naturligt i oss att skydda barnet när det ligger tätt och nära. (Om vi nu inte sätter naturen ur spel genom att dricka alkohol eller ta läkemdel eller droger ska tilläggas.)

    SvaraRadera
  13. Maria: man har sett att magläge ökar risken för PSD. Därför rekommenderas ryggläge.
    Våra barn har också legat på sidan, vända mot mig. Jag har upplevt det som en oerhört lite risk att barnen lyckas tippa över på mage när jag ligger precis framför.
    Jag har inte hittat någon relevant forskning som tytt på att mitt sätt att sova med barnen varit riskfyllt.
    Vi sover med nyfödda bebisar i vanlig säng med tunnare täcken från midjan och neråt, bebis ammande eller mage mot mage mot mig, inga droger eller liknande mediciner, inga fluffiga kuddar/filtar/jättemjuka madrasser. När barnen kan vända sig själva så har vi varit lite friare med sovsätten.
    Faktist verkar det sovsättet vara att föredra på flera sätt framför andra, ur bl.a. amningssynpunkt men även anknytning, sömnkvalitet om jag har förståt rätt?

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.