Av Eva-Lotta Funkquist
Att femminutersmetoden fått sådant genomslag i Västvärlden tror jag till stor del kan förklaras av våra föreställningar kring hur barns sömn ska regleras. Jag tipsade häromdagen om Growingpeoples sömnsymposium (klicka på rubriken om du vill läsa hela symposiumet). Jag känner mig tvungen att också klistra in två citat från Karin Normans föredrag med beskrivningar från två andra länder. Håll till godo:
"Denna specifika sömnrytm när barnet självt bestämmer över sin sömn – givet de begränsningar som det pågående sociala livet innebär – kan ses i förhållande till Bengs (folkslag i Elfenbenskusten) kulturella idéer om reinkarnation, att barnet till stor del är kvar i den andra världen. Ur den synvinkeln är det rimligt att det lilla barnet får bestämma över sina egna handlingar, inte minst i förhållande till sömn och ätande. För Bengmödrarna är det viktigare att försöka tolka och tillfredsställa spädbarnets önskningar än att styra och bestämma över det. Klarar man inte det utan barnet skriker vad man än gör, går man till den lokala experten som har förbindelse med andevärlden och som kan ’höra’ och förstå vad barnet vill."
"Vad innebär då sömnen i detta sociala sammanhang (i Kosovo)? Sömn är inget man tycks prata särskilt mycket om. Man kan få intrycket att människor sover ganska lite, det finns till exempel ingen mall om åtta timmars sömn – eller mer – för barn. Även om barnens liv är strukturerat av arbete och skola och övriga tider att passa, tycks det inte finnas några tider eller tydliga skäl att "gå och lägga sig". Människor, både vuxna och barn, verkar sova när de blir trötta, ibland mera, ibland mindre. Barn tenderar att somna på någon soffa eller på en matta om sofforna är fullsatta. Man hör inte ofta att barnen blir tillsagda att det är läggdags för att klockan blivit si eller så mycket. Om ett litet barn somnar i knäet eller på soffan är det ingen som försöker väcka det med argumentet att det ska kunna sova senare på natten. Man styr inte sömnen på det sättet.
Ja, det är fascinerande. Jag drabbades av tvivel inför min slappa, sköna "äh, vi somnar väl när vi somna och so what att jag fortfarande ammar henne till sömns?"-inställning i går och googlade runt tills jag hittade det här:
SvaraRaderahttp://barn.halland.net/somn.htm
Det finns så mycket att störa sig på här så jag orkar inte ens börja... Så jag bara stängde ner fönstret och bestämde mig för att fortsätta vara nöjd med det sätt som funkar för mig.
Min son var sjuk en natt och natten därpå var han jättetörstig på vatten förutom att han ammade Amningen sover jag bra med, men det här med att jag behövde gå upp och fixa vatten i glas flera gånger gjorde att jag var helt utmattad på morgonen och då tänkte jag på alla de som flaskar, är det så här trötta de blir? Jag vet ju inte då jag aldrig flaskat, det jag vet är ju att amningen snarare hjälper både mig och mina barn att sova bra (föutsatt samsovning så förstås).
SvaraRaderaMen är det kanske då det kan bli ett problem med sömnen? Vi är nog inte gjorda för att gå upp mitt på natten flera gånger på det sättet, vi är nog gjorda för att slänga fram bröstet o sova vidare, om man tänker på vårt ursprung som biologisk art...
Jag undviker att läsa om barn och sömn, blir bara upprörd av det eftersom vår familj aldrig passat in i dessa mallar. När min dotter var spädis fick jag höra att hon skulle få hjärnskador om hon inte sov mer, framför allt längre pass under dagen, så jag vyssjade och vaggade och vandrade och vandrade med barnvagnen tills jag låg sju kilo under vad jag vägde innan jag blev gravid, men inte sov hon mer för det. Det var bara korta stunder vid bröstet som dög och det tyckte ju jag också var skönt, men så fick man inte göra för då skulle hon aldrig kunna lära sig att somna utan bröstet sen. Men det BVC inte vet har de inte ont av insåg jag till slut när jag inte orkade göra allt till ett projekt längre.
SvaraRaderaIdag är min unge två och ett halvt och sover fortfarande på tok "för lite", tio-elva timmar per dygn, och fortfarande svarar jag undvikande eller med en lögn när auktoriteter frågar. För jag vet att mitt barn mår bra utan att jag mixtrar en massa med hennes sömn. Hon är sällan sjuk, oftast glad och har lätt att koncentrera sig och lära sig nya saker. Så jag oroar mig inte särskilt mycket över sömnen längre.
Jonna! Det där har jag hört fler gånger att BVC säger och det är kanske för att föräldrarna lyssanr då man hävdar hjärnskadeteorin. Och du lyssnade ju, men tänk så mycket oro, helt i onödan över något som egentlig bara är "vardag med småbarn". Jag blir faktiskt lite ledsen när jag hör det...
SvaraRaderaEva-Lotta
Mei_ro! Det är faktiskt den broschyren som är gjord i Uppsala. Den är tänkt att dela ut till alla föräldrar, oavsett om de uttrycker att de har sömnproblem eller inte. Det står i BVC:s metodbok att den ska delas (vid tre månader tror jag). Den senaste versionen lär vara lite reviderad. Broschyren används även på andra håll i Sverige. Jag vet dock att en del BVC sköterskor inte lämnar ut dem, eftersom man tycker att budskapet är oetiskt.
SvaraRaderaJag måste bara fråga er som tycker att det funkar bra med nattamningen: händer det aldrig att era barn behöver bytas på mitt i natten? För för mig funkade det inte alls sådär harmoniskt som alla andra skriver om här; vi samsov och vaknade och ammade, men sen bajsade och kissade han ofta under eller efter amningen sålänge vi helammade, och då var jag ju tvungen att gå upp och tända en lampa... Efter helamningsperioden, när vi fortfarande nattammade, så kissade han fortfarande mycket på nätterna = upp och byta blöja... Gör inte era barn det med?! Jag lyssnade på andra som sa och skrev att nattamning var nåt man kunde göra i sömnen typ, att man inte blev trött - och visst! Men blöjbyten kan man ju inte göra i sömnen!!! 2-3 per natt, jag var jättejättetrött under det första halvåret! HUR gör ni??!!
SvaraRaderaAnnie! Jag minns inte att jag har varit uppe för att byta blöjor på nätterna. Jag frågade min man om han mindes att han hade gjort det. MÅNGA GÅNGER, sa han. Sen kunde han inte komma på en enda gång när han tänkte efter.
SvaraRaderaMen det här är ett tag sen...
På min arbetsplats träffar jag ju mest föräldrar till förtidigt födda barn och jag brukar före hemgång tipsa om att de ska göra så enkelt för sig som möjligt på natten. Tänd inga lampor, byt inga blöjor o.s.v. Allt för att föräldrarna ska få så mycket sömn som möjligt. Sen kan man ju få lov att tänka om i fall bebisens hud blir irriterad.
Hälsar Eva-Lotta
Eva-Lotta! Tack för svaret. Men vi var tvungna att byta blöja på natten, han bajsade så löst under helamningstiden så det läckte annars + att huden blev röd. Jag tyckte det kändes hemskt att låta honom ligga i sitt eget bajs och kiss, och han accepterade det inte heller, somnade inte förrän blöjan var bytt. Vi hade ett skötbord i sovrummet under den här tiden men det var ju ändå upp ur sängen och tända lampa... Jag blir så avundsjuk när jag läser om andra här som verkar ha det så smidigt! Men också ärligt talat så undrar jag hur många som låter barnet ligga med bajsig blöja? Det kan väl inte vara bra för nån bebis?
SvaraRaderaVore intressant att höra hur någon annan gör & resonerar! Tack på förhand / Annie
Ni kanske inte hade så långh helamnignsperiod? Det är ju bara den fölrsta tidne som barn brukar bajsa på natten.
SvaraRaderaledsen för alla stavfelen.
SvaraRaderaMarit: Jag helammade i lite drygt 4 månader. Men han bajsade allt på natten ganska ofta sedan med, tills han åt lite mer vanlig mat vid 6 månader. Men nu är han ett år och vi får fortfarande gå upp ett par gånger för att byta blöja och natta om, även om vi inte ammar längre. Han har alltid kissat väldigt mycket på nätterna och det läcker ju också till slut om man låter bli att byta på en hel natt...
SvaraRaderaFörsta månaderna kräktes han mycket också så ibland fick vi gå upp ur sängen allihop och byta lakan eller lägga handdukar, dessutom. Jag har alltid undrat hur andra får till det där!!! Det var liksom aldrig sådär mysigt och enkelt för oss, som det låter som att många här har det. Det bidrog faktiskt till att vi introducerade mat vid 4 månader och slutade amma helt vid 8 månader - för då kunde vi dela på nattvaken. Så länge jag ammade var det jag som skötte blöjbytena också...
Nu är jag gravid igen och ser fram emot nya sömnproblem... ;-) Jag undrar, ni som skriver om att nattamning är smidigt, är ni långtidsammare? Eller hade ni det smidigt redan från start? Jag skulle bli tacksam för lite mer tips till en nyfödingsammare med en kräk- och bajsbebis! ;-) Går det att få till helamning utan bökiga nätter??
Oj, kräkte han på natten också, det skrev du inte från början. Ni verkar verkligen ha det kämpigt!
SvaraRaderaEfter den första måanbden brukar de flesta (ammade) barn sluta bajsa på natten.
Av vad du berättar så låter det som att han har fortsatt att bajsa (och kräka?) mycket. Kan din mjölkbildning ha kommit i otakt så att du producerade alldeles för mycket mjölk? (Kan t ex hända om man pumpar ur mycket i början.) Det kan göra att man får problem med löst, explosivt bajs och kräk. annars är det Eva-Lotta som är bäst på kräk.
En annan sak jag funderar över är komjölksallergi som kan ge diarré. Det kan du läsa om här:
http://www.allergisidan.com/mjolk.htm
Att amning alltid är mysigt är en myt som vi försöker ta död på här på Amningsbloggen. Se här t ex:
http://amningsbloggen.blogspot.com/2009/10/amning-ar-underbart.html
Hur du ska göra vad gäller amning av barnet du väntar är förstås en öppen fråga.
Annie! Om du på något sätt är orolig för de stora mängderna han kissar, bajsar och kräks så vänd dig till din vårdcentral. BVC har ofta en barnläkare knuten till sig. De är jätteduktiga på sådana här frågor...
SvaraRaderaHej igen! Nej, jag är inte orolig för hur det var när han var liten, han kissar och bajsar normalt. Kanske var det som Marit skrev, mycket bröstmjölk, jag vet inte, hur vet man det? Jag pumpade inte, men ammade VÄLDIGT mycket för han ville ligga vid bröstet typ hela tiden och han sov väldigt korta perioder... Kan det ha satt fart på mjölkbildningen så det blev för mycket?! Borde jag begränsa amningen lite?
SvaraRaderaKomjölksallergi tror jag inte på för han dricker komjölk nu ibland utan problem, och han fick ju ingen komjölk de första fyra månaderna... Vi får väl se hur det blir med nästa barn! Svårare att stå ut med samma sömnbrist igen tror jag, när vi har två...
Hej igen Annie!
SvaraRaderaKomjölksproteinallergi kan visa sig även då barnet är helammad. Proteinerna anses kunna passera över i bröstmjölken. Här går dock meningarna isär något hur man ska tänka.
Jag var häromdagen på en föreläsning av en gastroenterolog som tyckte att man skulle vara mycket mer restriktiv på BB med att ge ersättning som innehåller komjölksprotein eftersom han menade att en tidigt så pass rejäl exponering för komjölksprotein ökade riken för att barnet ska utveckla allergin även om det helammas. Han ansåg också att barn med mycket problem från hud och tarm under spädbarnstiden ska utredas för komjölksproteinallegi.
Jag var dagen innan på en föreläsning av en dietist som menade att man lite slarvigt skyllde på komjölkprotein vid kolik och att man tipsar mammor om att utesluta komjölk ur kosten då de ammar lite nu och då. Men hon menade att detta är en så pass stor kostomläggning att barnet först ska vara utrett och att mamman helst ska göra kostomläggningen med hjälp av dietist.
Hur man kan hantera kräkningar vid amning har vi tagit upp tidigare här på bloggen...
Annie! Att amma på barnets begäran leder inte till överproduktion.här kan du läsa mer:
SvaraRaderahttp://www.amningshjalpen.se/amningsnytt/artiklar_AN_pdf/mycket_mjolkAN32007.pdf
Annie: Vår dotter bajsade en gång per natt åtminstone tills hon var tre månader och det blöjbytet fick hennes pappa gå upp och ta hand om. I vår familj har vi tänkt så att den som är hemma och är heltidsförälder (vi delade ganska precis 50/50 på föräldradagarna) ska få så mycket sömn som möjligt under natten och alltså har den som jobbat fått gå upp om det har behövts.
SvaraRaderaKissblöjor tycker jag inte man behöver byta nattetid så länge huden inte blir irriterad eller att det läcker i sängen osv. och då de behöver bytas går det ganska fort att öva upp förmågan att byta dem i sängen utan att tända lampan, jag minns att vi hade en period då vår dotter var runt året då jag höll på och bytte blöja varenda natt för att hon kissade en rejäl skvätt. Bajsblöjor däremot tycker jag däremot absolut att man ska byta så fort som möjligt. Tack och lov slutar ju de flesta barn att bajsa nattetid ganska tidigt i livet och tanken på att ett tidigt amningsavslut skulle påverka när så sker har faktiskt inte slagit mig, men det kanske har betydelse...
Hoppas ni hittar en smidig lösning och att ni slipper sömnproblem när nya bebisen kommer. Lycka till och gott nytt år (från en som tycker nattamning är så smidigt att jag nu är inne på tredje året)!
Hej igen! Då jag letar i Pubmed hittar jag inte stöd för föreläsarens åsikt att tidig exponering för komjölksprotein ökade risken för allergi, snarare tvärtom. Men jag kan ju ha missat nåt...Enligt en artikel hade 0.5% av alla barn KMP allergi.
SvaraRaderaHej! Tack för att ni tagit er tid att svara :)
SvaraRaderaJag tror dock fortfarande inte på komjölksallergi, eftersom min son äter och dricker produkter med mjölk i utan några som helst problem. Han visar inga tecken på allergi mot någonting och har i stort sett aldrig något krångel med magen. Nu är han ett år.
Det krångel som VAR med hans mage, det var så länge jag ammade. Under 4 mån helamning var han ständigt lös i magen, bajsade väldigt löst massa gånger varje dag och natt, och kräktes dessutom ofta (men oftast inte så mycket per gång). När jag trappade ner på amningen och började med fast föda och välling så blev magen gradvis mer stabil, till slut när vi inte ammade alls längre bajsade han fast, ett par gånger per dag och aldrig på natten, samt slutade kräkas. Det är därför jag tycker det är så himla konstigt när man säger att bröstmjölk är det bästa för barnets mage, och undrar om det stämmer för alla barn? Jag får liksom inte ihop det. För mig kändes det mest jobbigt med amningen av den anledningen faktiskt, himla synd för det verkar ju så smidigt för andra. Vi vågade inte bära i sjal och sele heller så mycket som vi tänkt, för att han kräktes ner selen/sjalen varje gång. Jag ska leta rätt på det som skrivits innan här på bloggen om kräk! Jaja, det var mitt gnäll det! ;-) God fortsättning och gott nytt år på er!
Annie, om du är helt nöjd med att inte amma så är det huvudsaken! Vad gäller skillnaden på hur bröstmöjlk och annan mat tas emot av barnets mage så upptäcker man det med luktsinnet. ;) Gott allting själv och lycka till med nya bebisen!
SvaraRadera