lördag 11 juni 2011

Kan amningsproblem trigga depression?

Av Eva-Lotta Funkquist

En kommentator undrade om amningsproblem kan trigga depression. Ja, kan man nog säga att forskningen säger, men det är långt ifrån en okomplicerad fråga att svara på. Klicka på rubriken så ser du en artikel som tar upp frågan.

Hur barnet matades vid en vecka påverkade inte hur mamman mådde. Däremot påverkades hur barnet senare matades av hur mamman mådde när barnet var en vecka. Mammor som en vecka efter förlossningen hade höga poäng på depressionsskalan Edinburgh Postnatal Depression Scale hade vid 4 och 8 veckor oftare slutat amma eller tyckte att amningen fungerade fruktansvärt dåligt. De var också oftare missnöjda med hur de matade barnet.

6 kommentarer:

  1. Det är klart att amningsproblem kan trigga depression! Men det hänger nog ihop med amningshetsen som finns i Sverige, att det inte är rumsrent att flaskmata och man får många elaka kommentarer och ifrågasätts som mamma, så då känner man sig otroligt misslyckad om amningen inte fungerar som man hade tänkt. Om inte amningshetsen fanns skulle flaskmatning inte upplevas som ett problem utan bara som ett av två möjliga val. Då skulle vi slippa den här situationen med mammor som är nedstämda och deprimerade pga matningen.
    Kolla runt lite på nätet så hittar du hur många vittnesmål som helst från mammor som mår/mått dåligt för att de har upplevt smärtsam amning, pressats att amma mot sin vilja och trots smärta och lidande, etc. Det är ett jätteproblem!!!
    Här tycker jag faktiskt att du, Eva-Lotta Funkqvist, ifrågasätter om problemet existerar. Det hjälper inte direkt till.
    Vi som mår dåligt av amningshets och amningsproblem är en relativt dold grupp, och det verkar inte som det forskars så mycket om detta problem heller?
    Är det någon läsare som känner till någon forskningsstudie får ni gärna hojta till!
    Tidningsartiklar, blogginlägg, personliga berättelser med mera finns det dock gott om så vittnesmål saknas inte.

    SvaraRadera
  2. Utan att lägga i värderingar så kan detta aldrig bli ett enkelt val som du beskriver:

    "Om inte amningshetsen fanns skulle flaskmatning inte upplevas som ett problem utan bara som ett av två möjliga val."

    Det är inte som att välja färg på barnvagn och kommer aldrig att bli det, det är mer djupgående än så. De flesta kvinnor OCH barn vill amma vare sig det är okej att göra det eller inte. Och då uppstår en sorg om det inte går. Den går inte att ta bort genom att ändra samhället till att tro att valen är lika. Sedan är det förstås bra att alternativet flaskmatning finns.

    SvaraRadera
  3. Hej Heidi!

    Det finns faktiskt 2 godkända sätt att mata ett spädbarn på här i Sverige, men vården informerar endast om amning om man inte särskillt begär information om ersättning. Här finns det ett budskap i amningsnormen att man är en god mor om man ammar, och de flesta första gångs mammor vill vara goda mödrar. De börjar med amning och sedan upptäcker en del när det inte fungerar för dem eller när de inte trivs med det att amning inte var det bästa valet för DEM. Då ifrågarsätter man det här budskapet "Amning är bäst!!". Det är faktiskt inte bäst för alla.

    Och jag önskar att ni amningsentusiaster kunde vara lite mer ödmjuka med era påstående om amningens överlägsenhet, för hur man än vänder på saken så är skillnaderna faktiskt mycket små. Så man kan faktiskt välja den ena eller den andra om man vill, precis som med färger på barnvagnar som du nämde ovan.

    Hälsningar,
    Andrea Nord

    SvaraRadera
  4. Jag håller inte alls med, själv har jag jobbat länge på BB och har sett att det inte alls är så att man får bra information om varken amning eller flaskmatning. Jag försökte faktiskt visa mina kollegor om hur de hittar bra info till de som flaskmatar, då jag märkte att jag var den enda som gav skriftlig info angående detta.

    Båda matningssätten kan behövas men skillnaderna är inte små, det är svårt att bagatellisera detta. De kan bli mindre med bra information. Vilket som är bättre och sämre har att göra med de enskilda individerna, men det är skillnad, och detta påverkar mammor.

    SvaraRadera
  5. Amningsrådgivningen på BB är inte heller så mycket att hänga i julgranen. Det finns även gott om vittnesmål från mammor som blivit hetsade till ersättning trots att det inte varit medicinskt befogat.

    Jag tycker det verkar vara betydligt mer accepterat att flaskmata än att verkligen kämpa för att få en strulande amning att fungera. Men det är väl bara att inse, det finns alltid folk som tycker man gör fel, hur man än gör!

    SvaraRadera
  6. Vill tillägga att jag tycker att BVC måste bättras framför allt i det här avseendet. På MVC innan förlossningen blir det avlägset att tänka amning. På BB är allt så nytt å de flesta åker ju hem innan amningen ens kommit igång ordentligt. Antingen nåt slags återbesök på en proffsig MVC/BB eller förbättrad bebismatningsinfo på BVC - säger jag. Och ja, personalen måste tränas å fortbildas å bli bra på att jobba med motiverande samtal för att utgå från varje förälders behov å önskemål!

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.