onsdag 6 juli 2011

Amning och tandhälsa hos tvååringar

Av Eva-Lotta Funkquist

Andelen kariesfria barn ökar i Uppsala län. Men det gäller inte i alla områden. Bland barn som lever i utsatta sociala miljöer står utvecklingen still. Därför ska barnen börja kallas till tandhygienisten redan då de är två år. I dagens UNT ger tandhygienisten tips om hur föräldrar kan hålla tandtrollen hos tvååringen borta. De ser ut så här:


  • Låt barnet dricka vatten då det är törstigt


  • Låt tänderna vila två timmar efter matintag


  • Borsta tänderna två gånger per dag



    • Nu vill jag bidra med lite fakta kring tvååringar och amning:


    • WHO rekommenderar amning tills barnet är två år eller äldre


    • Tvååringar som ammas vill amma väldigt ofta, betydligt oftare än varannan timme


    • Amning av tvååringar ger inte karies


      • Den här informationen är naturligtvis också viktig att ge då föräldrar kommer till tandhygienisten. Ges den? Vårdkedjan kring barnet måste ge information som logiskt hänger ihop. Amning av tvååringar har många hälsofördelar, men om den ska kringärdas av krångliga hälsoregler, som det dessutom saknas evidens för, kommer mycket få tvååringar att bli ammade. Vilket förstås redan är en realitet.

        9 kommentarer:

        1. När jag var hos tandläkaren med min då 14 månader gamla dotter fick jag veta att vår amning (som då mestadels förekom nattetid) var skadlig för hennes tandhälsa. Det gjorde mig ledsen och orolig men nu, fem månader senare, ammar jag henne fortfarande (mer nu än då) och hoppas att vår noggranna tandborstning och restriktiva hållning mot socker räcker för att lillans tänder ska slippa alltför mycket karies. Det är verkligen förvirrande med olika bud och råd i olika delar av vårdkedjan!

          SvaraRadera
        2. Jag ljög och sa att visst ammar jag inte på natten! Man orkar inte ta diskussionen. Min tjej har jättefina tänder.

          SvaraRadera
        3. Nästa gång vi går till tandläkaren/tandhygienisteb ska jag be dem skriva in journalen att min pojke ammades till sömns i 4 år. Min pojke har aldrig haft några hål.

          SvaraRadera
        4. Jag var till tandläkaren med mitt barn när hon var tre år och några månader. Då ammade hon fortfarande till sömns, efter tandborstningen. Vi fick massor av beröm för hur ren och fin munnen var, vilket fint bett och - inga hål!
          Jag nämnde inget om amningen.....

          SvaraRadera
        5. Med första barnet fick jag frågan om nattamning och bassning för att vi gjorde det vid 1 års ålder. Jag hade läst om kariesforskningen och gav henne bakläxa som inte mottogs väl...

          Med andra barnet fick vi ingen fråga och sade inget. Ingen av dem har ännu fått karies 8 och 3 år idag.

          SvaraRadera
        6. Var kan jag läsa om kariesforskningen att tvååringar inte får karies? På åttamånaderskontrollen sa bvc att jag i princip var en lat förälder som nattammade. Fast jag sa att jag ville hålla igång produktionen, amma länge, och inga bra alternativ heller finns. "Föräldrar som ger sina barn bröstmjölk eller välling på natten gör det enkelt för sig. Man ska bara ge vatten. Salivavsöndringen minskar på natten och därför ska inget heller ges. Dessutom kanske barnet ökar i vikt om jag inte nattammar." Jag som tycker det låter enklare att få sova ;)

          SvaraRadera
        7. Bröstmjölk! De de artiklr jag hittar just nu är inte openaccess. Men här har du en länk! http://www.jped.com.br/ArtigoDetalhe.aspx?varArtigo=2023

          Och som vanligt får jag väl lägga till: skriv till barnhälsovårdsöverläkaren.
          Hälsar Eva-Lotta

          SvaraRadera
        8. Här är en artikel om amning och tandhälsa som jag skrev för några år sedan. Där framgår att det inte finns något som visar att amning skulle ge karies eftersom man inteh ar skilt ut amning från annan mat (nattetid).
          http://www.amningshjalpen.se/images/stories/amning_tandhalsa_an4-08.pdf

          SvaraRadera
        9. Vår snart ettåriga dotter var på första tandläkarbesöket i veckan. Både den muntliga och skriftliga informationen påstod att amning är skadlig för tänderna, att "nattamning sliter på tänderna". I allmänhet gav tandsköterskan ett ganska okunnigt intryck. Vi nattammar och borstar alla sex tänderna dagligen och håller tummarna för att det inte blir några hål.

          SvaraRadera

        Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

        Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.