Av Marit Olanders
TV4 följde i går upp Amningsnytts nyhet om BVC:s amnignsrådgivning. Av 73 barnavårdscentraler ger bara en enda korrekt information om amningsrekommendationen i Sverige, nämligen att man kan helamma i sex månader och fortsätta att amma delvis till ett års ålder eller längre. Alla andra svarade på sätt som mer eller mindre avvek från rekommendationerna.
Majoriteten av de BVC som Amningsnytt kontaktade informerade mammor om helamning i sex månader men sa inget om delamning i ett år eller längre. Många räknade också in smakportioner av mat i helamning, en definition som gällde fram till år 2003. En stor grupp nämnde inte rekommendationen alls för föräldrarna och en annan grupp rekommenderade helamning kortare än sex månader.
Amningsnytts frågor gällde BVC:s generella rekommendationer, inte rådgivningen till enskilda familjer.
Att så många börjar amma när barnet föds och ammar det första halvåret men sedan slutar någon gång mellan 6 och 12 månader verkar vara unikt för Sverige. I andra länder i västvärlden är det färre som börjar amma vid födseln men lika många eller fler som har amningen kvar vid ett års ålder. Det gäller både Australien och USA. I Norge börjar ungefär lika stor andel av mammorna att amma men betydligt fler har kvar amningen när barnen är ett år.
Amningen efter helamnignsperioden anses ofta vara den bästa, mindre kravfylld och mer lättsam och vilsam. Utländska amningsforskare som Karleen Gribble från Australien är berkymrad över den, som hon uttryckte det, tvärbranta minskningen av amningsförekomst i Sverige under andra halvåret. Man kan fundera över varför det blir så. En anledning kan ju faktiskt vara att man får uppfattningen på BVC att amning och fast föda utesluter varandra. Och så går man i värsta fall miste om mysamningen under barnets andra år och senare.
Japp, jag har fått höra båda gångerna att jag måste börja med smakportioner innan bebisen är 6 månader för annars finns risken att den inte vill smaka (enligt sköterskan är bebisar som mest nyfikna på mat mellan 4 och 6 månader). Helst hade jag velat ifrågasätta hennes råd, men jag är dålig på sådant. Så jag bara nickade och sa ja, men helammade ändå i sex månader. Att jag sedan delammade första barnet i nästan två år hade hon åtminstone ingen åsikt om.
SvaraRaderaFick man något svar om varför barnmorskorna gav det råd de gav? Var det okunskap om Livsmedelsverkets rekommendationer, eller var det för att de hade egna åsikter om dessa rekommendationer?
SvaraRaderaHar fått NOLL amningsstöd från mitt BVC. Till mig sa dom att bebisen får järnbrist på 6-månadersdagen om man inte börjar med mat direkt då. Börjar man inte med smakportioner vid 4 månader vill de kanske inte äta vid 6 månader och får alltså då järnbrist. På 9-månaders kontrollen sa sköterskan: "Ammar du fortfarande?". "Vilka tider och hur ammar du?", "Du ska inte amma på nätterna". Tack och lov struntar jag i detta. Inte konstigt att det bara är jag som fortfarande ammar i föräldragruppen. Tack amningshjälpen för ert stöd!
SvaraRaderaVi flyttade, och bytte därmed BVC, när vår dotter var sex månader. Sköterskan vi hade första halvåret sa vid fyra månader "Nu måste jag tyvärr berätta för er om smakportioner även om jag gärna hade väntat med det ett par månader till". Jag vet inte om det var kollegorna och den centralen som hade en egen policy eller om hon var missinformerad om hur rekommendationen ser ut.
SvaraRaderaPå vår "nya" BVC är de riktigt amningsfientliga. Vid varje besök som jag varit med på har det tjatats om att vi borde sluta amma. Men istället har jag slutat gå dit. Min man ta det varje gång eftersom han inte får frågor om amningen.
På föräldragruppen på vårt BVC var informationen att man bör börja med smakportioner vid fyra månader men vill man vänta ett tag till så ska man inte ha dåligt samvete. Min BVC-sköterska drar det ett steg längre och säger att man SKA börja med gröt eller välling i god tid innan sexmånadersdagen om barnet inte ska riskera järnbrist. Jag började läsa den här bloggen för att slippa känna mig skyldig över att helamma första halvåret.
SvaraRaderaVi fick veta att det var dags för smakportioner vid fyra månader. När vi sa att vi tänkte följa rekommendationerna att helamma ett halvår fick vi veta att så kan man ju också göra om man vill (underförstått: men det är inte rätt?).
SvaraRaderaPå mitt gamla Bvc (har flyttat nu) frågade barnläkaren på 6månaderskontrollen: Ammar du fortfarande? Hon helammas svarade jag. Men hon får smakportioner? Nej, hon helammas, alltså bara bröstmjölk och D-droppar förtydligar jag varpå läkaren tittar på mitt barn och säger: vilken glädje, så lycklig din dotter måste vara! :-)
SvaraRaderaJag var på Bvc igår med min 1,5 åring. Jag sa att jag hade läst på amningsbloggen om att Bvc är lite missinformerande. Hon höll med.
SvaraRaderaInnan vi gick frågade hon om jag fortfarande ammade, ja sa jag, och hon svarade: Så härligt!!!
BVC sköterskan började tjata om att vi borde ge smakportioner vid 4 mån, men när läkaren frågade vid 6mån och vi sa vi fortfarande helammar, sa läkaren "Åh, tänk om alla barn fick ha det så ändå!" och då nickade BVC sköterskan instämmande..!
SvaraRaderaSen har min dotter. Varit väldigt glad i amning å väldigt isy en på mat, vilekt jag fått enorm press om från BVC och järnbristtjat osvosv men se, nu är hon 1,5 ammar glatt när hon vill (när vi e hemma, eftersom "alla" tycker det är konstigt att amma efter halvåret typ?!) och äter bra ändå. Hon är superglad, framåt, gick supertidigt, är aldrig sjuk osvosv men ammas å samsover trots alla "goda" råd