lördag 10 december 2011

Hudkontakt spar energi

Av Marit Olanders

En kommentator berättade nyligen att BB-personalen ville tillmata hennnes barn trots att det enligt henne inte behövdes. Det är känt att det sker för mycket tillmatning på oklara grunder på BB-avdelningarna.

Ett sätt att minska behovet av tillmatning kan vara att hålla sitt barn hud mot hud i stället för att lägga det i babysängen. Hud mot hud håller barnet värmen och spar energi. Eller omvänt, ligger barnet för sig själv i en säng gör det av med onödigt mycket energi på att hålla värmen.

Kanske är de relativt små mängderna råmjölk man har de första dagarna avpassade till att barnet inte ska behöva hålla värmen av sig själv utan hållas i föräldrarnas famn.

7 kommentarer:

  1. Är det någon som vet varför bb är så pigga på att tillmata? Vet man inte att råmjölken oftast räcker? Att barnet har reserver? Hur liten magsäcken är? Hur stor risken är att störa amningen? Har bb-personal inte ens läst det där som står i den där pärmen man får på rummet?

    SvaraRadera
  2. Jag har samma fundering som Andrea.

    Än mer undrar jag dock varför inte BB råder föräldrar att ha barnet hos sig. Oavsett om barnet ska ammas eller ges ersättning eller en kombination behöver det massor av närhet. Alla barn behöver närhet för att utvecklas optimalt! Plastbaljorna på BB känns som en rest av de gamla sovsalarna och inte alls främjande för barnens utveckling välmående.

    SvaraRadera
  3. Jag låg på BB för tredje gången i september i år (Östra i Göteborg). Tidigare har jag fött barn 2007 och 2009. Och nu hade man tagit bort barnkläderna med motiveringen att man ville uppmuntra så mycket hud mot hud kontakt som möjligt. (Skulle i och för sig kunna vara en förtäckt spariver också...) BB-personalen uppmuntrade i alla fall mig att tillbringa en stor del av tiden med barnet naket mot min hud, och samma råd gavs i pärmen på rummet. Man uppmuntrade också till samsovning (även om jag tycker att de där sjukhussängarna inte är optimala om man vill samsova säkert). Jag minns inte att det var så mycket fokus på hud mot hud från personalens sida när jag födde de andra barnen.

    /Anna

    SvaraRadera
  4. Jag misstänker att Marit syftar på min kommentar under ett tidigare inlägg och vill bara säga att sonen låg hud mot hus konstant (och fortsatte så när vi kom hem). Jag förstod aldrig varför de ville tilläggsmata och det enda de sa var att det var "i förebyggande syfte eftersom han är så pass stor" (fast tydligen med god mariginal till den egentliga tillmatningsgränsen). Nu körde vi på med enbart bröstmjölk och han har mått som en -storväxt -prins. :)

    SvaraRadera
  5. *hud mot hud (mycket fin felstavning där)

    SvaraRadera
  6. Jag upplever, som kvadrat, att bb har blivit bättre på att uppmuntra hud mot hud. När jag födde ettan (på Danderyds sjukhus i Stockholm) fick vi kommentarer om vilka söta kläder vi hade och det var självklart att klä på bebisen direkt. När trean föddes i juni 2010 (på SöS i Sttockholm) var det väldigt mycket "tjat" om att ligga hud mot hud, att bära och vara nära (affischer om sjalbärning och även erbjudanden om att låna sjal).

    SvaraRadera
  7. Vi blev också uppmuntrade att ha barnet hud mot hud när jag fick sonen på Mölndals sjukhus 2010, och fick rådet att samsova när han sov oroligt sin första natt i livet. Trots att jag bara hade råmjölk under de två dygn vi var där sades aldrig ett ord om ersättning, utan bara att de ville se oss amma ordentligt innan vi åkte hem. Det kanske hade upplevts som amningshets av någon som inte vill amma, men för oss som gärna ville amma var det jättebra.

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.