Av Marit Olanders
WHO:s tillväxtkurvor skiljer sig från andra kurvor genom att de visar hur barn bör växa, inte bara ett genomsnitt av hur barn i en befolkning växer. Barn växer på olika sätt med olika kost och andra förutsättningar. Därför har WHO följt tillväxten hos 8000 barn till ickerökande mammor i familjer som har det gott ställt, i både rika och fattiga länder. Barnen har ammats hela det första året. Därför visar WHO-kurvorna ammade barns tillväxt; först en brant uppgång och sedan en avplanande kurva. Ritar man in ett ammat barns viktutveckling på WHO:s kurva blir det ingen amningspuckel de första månaderna och det ser inte ut som om barnet är lite för smalt därefter. WHO har bestämt att amning är normen för små barns växande mot vilket alla andra uppfödningssätt ska mätas. Amning är regeln, inte undantaget.
Nu har USA bestämt sig för att rekommendera WHO:s kurvor för barnets första två år. Kanske det kan skicka en signal till svenska myndigheter. Jag har intervjuat tongivande läkare inom barnhälsovården till Amningsnytt och de har sagt att visst är WHO-kurvorna intressanta men de vill inte sluta rekommendera svenska kurvor till svenska barn. Det är bara det att de svenska kurvorna har ritats efter barn som är födda 1974 eller 1981, och tar verkligen inte i beräkning om barnen ammades. Det var bara en ytterst liten andel av barnen som föddes de åren som hade amningen kvar vid ettårsdagen. 1974 var det bara några få procent av alla barn som ammades vid sex månader.
Sverige har fått kritik för att vara alltför följsamma gentemot USA i sömnrådgivningen. Nu hoppas vi i alla fall de är konsekventa i sin följsamhet och ändrar inställning till viktkurvor. Då kanske föräldrar till normala, ammade, smala barn äntligen slipper få rådet att dra ner på amningen för att barn ska få aptit på "riktig mat".
Ja jag hoppas verkligen att de börjar använda dem här med, i alla fall för ammade barn! Jag skrev ut egna WHO kurvor och tog med till BVC för mitt andra barn (som precis fyllt 2 år) BVC sköterskan tittade lite konstigt på mig första gången men vande sig sedan att jag alltid jämförde med dessa, och en vikarie vi hade en gång tyckte det var jättebra att jag använde dem istället. Tänk vad det hade sparat mig mycket oro med mitt första barn när hon saktade av i viktuppgången vid 4-5 månaders ålder...
SvaraRaderaJag blir lika matt varje gång jag pratar med en förälder vars barn inte förljer BVC:s kurvor till punkt och pricka. Helammas barnet så rekommenderar jag dem alltid att titta på WHO:s kurvor och skriva ut dem och ta med till BVC. Det skulle vara väldigt bra om svenska myndigheter kunde bestämma sig för denna nyordning!
SvaraRaderaJenny B
Marit! Jag ska träffa några BVC-mottagningar i januari och då tänker jag ta upp det här att kurvorna faktiskt är fel och att man kanske itne alltid behöver hetsa till flaskmatning för att ett barn ligger "under". Men vad har du för källa till att det är så gamla kurvor som använts? Och de senaste WHO-kurvorna, är det dom från 2006 du hänvisar till?
SvaraRaderaPetra, jag har följt det hela under flera år som redaktör för Amningsnytt. Läs i gamla Amningsnytt, jag tror jag skrev om det i nr 2/07 och antagligen i nr 2/09 eftersom Storbritannien ändrade till WHO:s kurvor i maj 09. Det finns en notis om det här på bloggen också. Jag har tyvärr inte några nr kvar av 2/07 att ge bort, kolla med AN:s kontor.
SvaraRaderaPetra! De svenska kurvorna är inte så gamla som de låter, man har följt barnen tills de är vuxna. Jag tror de kom i början av 2000-talet. Tidigare var kurvorna baserade på en grupp barn födda på 50-talet från Solna tror jag det var.
SvaraRaderaEva-Lotta
Ah! Tack!
SvaraRadera