Av Eva-Lotta Funkquist
En kommentator till det förra inlägget undrar vad Amningshjälpen tycker om uttrycket att alla som får hjälp kan lära sig att amma. Jag antar att hon menar ett uttryck som jag tror först myntades av barnmorskan Kristin Svensson. Så här uttrycker Kristin det i en chatt där hon samtalar med en kvinna som hade haft amningsproblem:
"Om man ser amning som tröst, trygghet, närhet och att barnet får mat på köpet så brukar det gå bra för de flesta kvinnor att amma om man har minst ett bröst och ett barn som kan suga och med gott stöd och en uppmuntrande omgivning så är det enklare att få en full produktion i 6 månader."
Det här är alltså inte Amningshjälpens policy, men jag skulle gissa att de flesta i organisationen håller med om sättet att uttrycka sig.
Uttalandet betyder alltå inte att alla kan lära sig.
Dessutom vill inte alla lära sig att amma. En del kvinnor bestämmer sig innan barnet är fött att de inte vill amma. Till den mamman skulle Kristin Svensson aldrig använda den här argumentationen. Då är den inte meningsfull eftersom amningsstöd naturligtvis inte ska handla om övertalning eller försök att ta reda på "varför" kvinnan inte vill amma.
Dessutom har en del mammor med amningsproblem ett barn som inte kan eller vill suga. Alla de kvinnorna kommer inte tillrätta med problemet även om de vill amma och får kompetent hjälp (men väldigt många om de får hjälp av Kristin Svensson, det är ett av hennes forskningsprojekt).
Så alltså: alla som får hjälp kan inte lära sig att amma.
Tack Eva-Lotta för att du lyfter fram resonemanget och dessutom gör det klart och tydligt!
SvaraRaderaI ärlighetens namn hade du och Marit redan gjort det, men jag gillar sammanfattningar. Typ...
SvaraRaderaHälsar Eva-Lotta