Av Marit Olanders
På 90-talet spred sig bruket att använda snäckor som behandling på bröstvårtorna vid såriga bröstvårtor. Det finns en artikel om detta i Amningsnytt 4/99. Det handlar om att man samlar in skal av skålsnäckan (patella vulgata) och gör dem rena. Sedan trycker man ut lite bröstmjölk, placerar skålsnäckan över bröstvårtan i behån och tanken är att bröstvårtan ska läka, badandes i bröstmjölk. I Amningsnytt påtalas att snäckorna i ett försök gav fler bättre lindring av besvären än kontrollgruppen.
Det står dock ingenting om huruvida mammorna i studien fick hjälp med att justera barnets läge och tag för att minska besvären. Och det är ju just det. Sår uppkommer inte bara sådär. Det är en myt att kvinnor får sår på bröstvårtorna för att barnet suger "för hårt" eller "för länge", och det var en viktig anledning till att man begränsade amningen tidsmässigt de första dagarna förr (ibland sker det ännu).
Bestående och djupa sår blir det för att bröstvårtan utsätts för nötning, och det kan den göra om barnet inte har tillräckligt stort tag av någon anledning.
De första dagarna kan man få blåsor eller ytliga sår som kan göra ont även om taget är tillräckligt stort, men smärtan ska släppa när barnet har tagit tag, inte sitta i efter den första veckan. Gör den det så sök vård!
Amsak, amningssakkunniga i Stockholms län, har författat ett regionalt vårdprogram, Bröstkomplikationer i samband med amning. Här avråder Amsak från att behandla sår med snäckor. De rekommenderar inte heller salvor, E-vitaminpreparat, tepåsar eller citronsaft. Anlednignen tycks vara att det är så oerhört viktigt att sår hålls rena, och man befarar att olika preparat kan bidra till att bakterier sprids. Gruppen påpekar också att mer forskning behövs.
Så om du får sår. Håll det rent, tvätta händerna ytterst noga innan du tar i bröstet, byt eventuella inlägg eller bröstvårtsskydd ofta och håll dem rena. Och, för att förhindra att sår uppkommer, se över barnets tag. Gör det ont och/eller du ser att bröstvårtan är sned eller tilltryckt direkt efter amningen så behöver taget justeras. Din upplevelse är viktigare än vårdpersonalens försäkran om att "det ser bra ut".
Intressant! Har inte läst artikeln i Amningsnytt, men har alltid trott att det var kalciumkarbonatet i detta säkert tusenåriga "metod" som lindrade och läkte såren och att skalen skulle användas ungefär som dem man kan köpa på apoteket: dessa kanske inte heller är bra? Åtminstone inte utan att man identifierar och behandlar orsaken.
SvaraRaderaI början på 1900-talet fanns "bröstskal" av bly, men mammorna fick blyförgiftning av dem (detta sista har en antikhandlare berättat för mig, så jag vet inte om det stämmer, dock har jag sett skydden, som jag dessvärre inte hade råd att köpa: han använde dem som krutmått).
Patella vulgata minns jag mycket väl från min barndom på nordamerikanska västkusten - vi kallade dem Chinese hats, och det finns en underbar passage om dem i en novell av Malcolm Lowry, Forest Path to the Spring.
Signe
Jag använder snäckor dagligen nu för tiden. Min bebis började bitas när de första tänderna kom fram vid nio månader så det blev supersåriga bröstvårtor trots att taget var rätt. Sen, när nyhetens behag var över med de första tänderna efter en knapp månad tittade nästa två bissingar upp och vips började hon bitas igen. Har prövat allt för att slippa, men det enda som fungerar är att vänta ut det, säga AJ! när hon biter och avbryta amningen ett kort tag för att efteråt sätta på snäckorna. Jag är överlycklig över att jag sparade dessa, trots att jag aldrig behövde dem i början av amningstiden :)
SvaraRadera