tisdag 28 maj 2013

80 eller 6 amningstillfällen per dygn?

av Julia Ilke

En orsak till att många föräldrar tror att det är något som inte stämmer när barnet vill amma precis hela tiden är alla de felaktiga ”faktan” som cirkulerar kring frågan. I det här inlägget presenteras alternativa svar på dessa påståenden.




- På BVC får man ofta höra att ett barn över sex månader inte behöver äta på natten.

Rent fysiologiskt har de säkert rätt, ett barn över sex månader kan i teorin få i sig tillräckligt med näring under sina vakna timmar för att inte gå ned i vikt. Men amning är för det första mer än bara mat. Att amma på natten är närhet, trygghet och hjälp att somna om. Alla barn kommer inte heller till ro på dagen för att kunna äta tillräckligt och i de fallen behöver barnet så klart få äta sig mätt på kvällen och natten när intrycken är färre och barnet kan amma på i lugn och ro.
När BVC trycker på att nattmaningen bör upphöra vid sex månader är risken stor att många känner en skuld för att de inte ”lyckas” sluta, när det egentligen kan vara helt i sin ordning att barnet ammar.

-På sidan babycenter.com skriver de att Förmodligen kommer ditt barn att vilja amma 8-15 gånger per dygn. I slutet av första veckan har detta förmodligen minskat och "landat" på 6-8 amningstillfällen per dygn.” De skriver även uttryckligen att ett tecken på att barnet inte får tillräckligt med mjölk är justDitt barn verkar otillfredsställt efter amning” och ”Ditt barn vill amma konstant.”

Påståenden som dessa florerar på flera liknande sidor vilket är tråkigt och direkt skadligt. De flesta barn är INTE nöjda med att amma 6-8 gånger per dygn.
Ur ett biologiskt och evolutionärt perspektiv är det normalt att ett barn som har fri tillgång till bröstet söker sig dit för en slurk 4-6 ggr i timmen under sina 3-4 första levnadsår. I vårt samhälle vore detta en mardröm för en del, en dröm för andra men verklighet för nästan ingen.
Jag kan inte låta bli att räkna lite på detta, vi har alltså under evolutionens gång anpassats till att som barn få amma 4-6 ggr i timmen under de vakna timmarna och något mindre under natten. Låt oss säga att det ger ett snitt på 5 ggr i timmen under 14 vakna timmar och 1 ggr i timmen under nattens 10 timmar. Totalt blir det 80! 80 mindre slurkar per dygn eller rejäla matningar 6 gånger per dygn? Även om man inte väljer att låta barnet ha helt fri tillgång till bröstet så tycker i alla fall jag att dessa siffror ger lite perspektiv. Den egna sanningen kanske hamnar i mitten någonstans och förhoppningsvis är det några färre som nu behöver oroa sig för att något skulle vara fel när barnet vill amma konstant.


Vill du läsa mer om naturlig amningsfrekvens rekommenderar jag Göran Burenhults bok ”Det ofullkomliga djuret” och kapitlet som heter ”Varför gråter barnen på Trobrianderna nästan aldrig?”

10 kommentarer:

  1. Jag helammar och min son på 4 månader äter fortfarande en eller två gånger i timmen. Om det är mycket roligt runt omkring kan det dröja en dryg timme innan han ber om bröstet. På natten är det först ett långt pass på 3-5h och sen är det varannan timme som gäller. Han är lång och smal för sin ålder så jag har tänkt att han helt enkelt behöver mer mat än andra bäbisar. (När han var nyfödd åt han förstås ännu oftare). Mammor som helammar och ger mat på schema borde väl inte vara så många?

    SvaraRadera
  2. Min dotter åt mycket ofta dagtid men sov längre pass på natten, ofta mellan 2-6 timmar. Det var jobbigt att inte kunna göra så mycket på dagen men lyxigt att kunna sova rätt bra fast jag hade en mycket liten bäbis. När min dotter gick över till mer mat och amning mer sällan så försvann de riktigt långa sovpassen och det blev sällan mer än 3.5 timme ofta 1.5-2 timmar mellan amningarna på natten. Det är först nu när hon är 11 månader som jag börjar få tillbaka nätterna från de första 4 månaderna.

    Det var många som tyckte synd om mig och ifrågasatte mig när jag ammade så mycket på dagen men jag tvivlade aldrig på att min dotter fick ordentligt med mat och att hon mådde bra för det kunde jag ju se att hon gjorde, därför orkade jag stå upp för mig själv mot både släktingar och BVC (som störde sig på EN enda liten dipp i kurvan och tyckte jag skulle ge tillägg).

    SvaraRadera
  3. Bra att du tog upp BabyCenter, har stört mig länge på deras uppgifter, tror det står någon annanstans att när barnet är 3-4 månader börjar det bli dags att vänja av med att äta på natten... Suck. Jag har mailat dem men inte fått svar.

     Vad jag förstår är det flera Bvc som inte heller tycker barnet "bör" äta på natten efter 6 månader. Jag har turen att ha ett jättebra Bvc som är amningsrådgivare dessutom, och där har det aldrig varit något snack om att nattamningen ska bort. Tänk om det är många mammor som kämpar mot sitt barn pga detta...

    Min egen son låg väl inte riktigt på 80 ggr, men ca 30 i allafall :)

    SvaraRadera
  4. hahaha, känner igen mig prick i 80 gånger. Särskilt med min förstfödda. Den andra kanske det blev 40-60 gånger... Men hon blev ju alltid avbruten av sin busiga storasyrra...

    SvaraRadera
  5. Catarina - jag är inte bara psykolog utan också mamma29 maj 2013 kl. 10:01

    Nu är mitt barn nästan 6 år så det är nåt år sen vi slutade amma, men när han var liten läste jag såna "råd" och funderade mkt på vad som räknades som ett amningstillfällle. För mkt amning gick ju ut på att barnet snuttade och sen bytte vi sida och sen bytte vi sida och sen efter två timmar så blev det en paus på fem minuter innan det var dags igen. Är det ett tillfälle eller 25? För om det räknas som ett tillfälle ammade vi nog bara fyra ggr per dygn de första veckorna. Fast varje tillfälle varade i sex timmar.... :)

    SvaraRadera
  6. Oj vad jag blev stressad av den där "6-månadersgränsen" med mitt första barn! Fick råd om gröt eller välling på kvällen av BVC. Tänk om jag istället fått höra att det var helt normalt att han ville äta på natten och istället för välling fått råd om samsovning. Nu var jag förutom 6-månadersgränsen stressad över att barnet skulle sova i egen säng, för det ska de ju. Not. Med barn nr 2 och 3 har vi samsovit länge och då har nattamningarna inte varit jobbiga eftersom man sluppit kliva upp och hämta barnet, har ammat halvt om halvt i sömnen. Tids nog blev nattamningarna dock jobbiga trots samsovning och vi avvande till slut på natten i alla fall, de var då drygt ett år, eftersom jag blev trött av nattamningarna.

    SvaraRadera
  7. Kan tillägga att mina barn aldrig ägnat sig åt maratonamning med undantag av de allra första dagarna. Sedan har de ställt in sig på amning ungefär varannan timme och då har det handlat om ätande i max 10 minuter. Inget jag "tränat" dem till, de har själva styrt detta. Ett av barnen hade napp (testade detta vid skrik när bröstet inte dög), de andra två har inte tagit napp.

    SvaraRadera
  8. Jag önskar verkligen att jag hade läst den här bloggen när jag ammade, och inte förlitat mig på välmenande släktingar och hemsidor som babycenter. Och att det fortfarande generellt anses att amning bara handlar om mat är helt knasigt. Nu vet jag bättre, men nu blir det nog inga fler barn, och tänka att man kan ha dåligt samvete dessutom för att man inte visste bättre då. Bra att den här bloggen finns i alla fall!

    SvaraRadera
  9. Tycker det är direkt oseriöst av BVC att stressa upp mammor med fullständigt onödiga "amningsregler" som detta utan någon som helst vetenskaplig grund. Precis som tidigare påpekat är maten bara halva amningen resten är tröst, närhet, sugbehov mm plus att en del barn kan behöva "äta ikapp" på natten ibland. Speciellt om man är på resande fot eller det händer mycket nytta omkring en dagtid.

    Nu inne på andra barnet har jag fortfarande inte förstått vitsen av BVC råd som "nu är det dags att sluta amma på natten" eller "nu är det dags att sluta amma barnet till sömns". Men varför i helafriden stressa upp nyblivna mammor med sånt fullständigt onödigt strunt? Varför inte bara "grattis till en lyckad amning och ett barn som går upp i vikt och mår bra"?

    Ytterligare en anledning till att låta barnet amma ofta och på natten även som större är att det håller magen igång. Vet inte om det har gjorts några undersökningar på det men har märkt det på egna barn och barn i bekantskapskretsen. Att när barnet börjat med smakportioner/vanlig mat har de tenderat att vilja amma med kortare intervaller ibland för att på så sätt "självmedicinera" om magen börjat bli trög eller reagera på ny mat. I synnerhet på natten. Inget av dessa barn som ammats på detta sätt har haft några större problem med magen behövt magdroppar o.d.y.l amningen har sas räckt. Vore interessant att höra om någon annan har samma erfarenheter eller om det finns några undersökningar på det? //Emelie

    SvaraRadera
  10. Mina barn har nattammat o dagammat och de har aldrig någonsin haft magproblem....

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.