Jag ammade mycket och länge. Bortsett från enstaka intag av fullständiga felaktigheter gick matintroduktionen trögt. Människor i min omgivning frågade ofta när jag skulle sluta att amma. Till sommaren, svarade jag alltid, tills en väninna avslöjade mig. Så där säger du varje år, men när sommaren kommer så slutar du ju inte, sa hon. Då kände jag mig tvungen att byta strategi. Både jag och barnens pappa är allergiska. Jag mot pälsdjur och han mot fåglar. Vi är ju så allergiska, vet du, brukade jag svara när folk undrade när jag skulle sluta att amma. Det verkade alltid anses som ett giltigt skäl till att frångå amningsnormen.
Det var inte på något sätt våra allergier som avgjorde hur länge jag ammade. Mina barn är nästan stora nu. Faktum är att ingen av dem är allergisk. Jag vet att det är fel, men jag kan ju inte låta bli att tro att det har med amningen att göra. Någon gång när mina barn är vuxna kanske det visar sig entydigt att amning faktiskt skyddar mot allergier.
Vad skulle kunna fungera som giltigt skäl att amma längre än normen idag? Jag och barnens pappa har ju så lågt IQ, vet du, kanske inte känns så tilltalande. Cancer, diabetes hjärt- och kärlsjukdomar, blodförgiftning eller fetma? nja... Men öroninflammationer. Jag och barnens pappa var ju öronbarn, vet du. Den känns lagom.
Eva-Lotta Funkquist
när min morbror föddes i början på 60-talet hjälpte amning inte mot allergier, tvärtom, det förvärrade dem. så på grund av den lilla bebisens eksem beordrade barnläkaren min mormor att sluta amma när min morbror bara var någon månad gammal. jag har alltid tyckt att det låtit helt crazy, men först när jag själv blev mamma har jag fattat hur fruktansvärt det måste ha varit för dem båda.
SvaraRaderaJa är det inte sanslöst att man ska behöva försvara det allra mest naturliga?
SvaraRaderaAtt man överhuvudtaget ska behöva fundera som du (och många andra) gjort är tragiskt..
Jag ammar min yngsta dotter som nu är 2,5 år. Jag får höra att jag borde sluta nu för -"inte behöver hon detdär mer!" Dessa kommentarer och goda råd hur jag ska gå tillväga kommer från min man, mina föräldrar, min läkare, mina arbetskompisar (är barnmorska!) och vänner. Jag tycker att det är upp till mig och min dotter att avgöra när vi slutar med amningen! Tydligen är det svårt för vår omgivning att acceptera och det känns tråkigt att dom gör amningen till ett problem. Varför frågar man när vi ska sluta amma? Behöver dom veta det? Behöver vi bestämma det nu?
SvaraRaderaAnonym: Kan det inte vara så som Linna Johansson skriver i sin blogg: det är en särskild provokation med kvinnor som bestämmer över sin egen kropp. Medicinska skäl för någon annans väl och ve är väl mer acceptera än: Det här har jag lust till (något som en del av oss snappar intuitivt och utnyttjar för att slippa bli ifrågasatta). Kanske finns här också en del av förklaringen till att det blir sådana känslostormar då något hälsosskäl visar sig vara felaktigt (Expressens amningskrig t.ex.). Det finns starka krafter kring kvinnokroppen och därför starka känslor. Men självklart: varje kvinna bestämmer själv hur länge hon vill amma. Vare sig det är långt, långt eller kort, kort.
SvaraRaderaHälsar Eva-Lotta
Jag ammade mitt första barn helt och länge, mest för att jag ville, men också för att jag hört att det skulle skydda mot allergier.
SvaraRaderaMitt andra barn kunde jag inte amma pga ett handikapp han har. Jag pumpade ur de första månaderna, men gav sen upp.
Mitt första (ammade) barn har blivit svårt allergiskt, med både astma och eksem. Mitt andra (icke-ammade) barn har sluppit. Så jag skulle inte lägga för mycket tilltro åt vare sig ena eller andra hållet. Det finns så mycket annat som spelar roll.
Maria: Det är säkert klokt, alltihop. Jag tror att om man gör val kring amning av förnuftsmässiga skäl, och bortser från sina känslor, kan man komma att känna sig lurad.
SvaraRaderaOch jag tycker det är bra att bröstmjölksersättning inte verkar öka risken för allergier.
Enligt Dagens Medicin visar den enda statistiskt säkerställda studien om ammining och allergier att ammning INTE skyddar mot allergier. I denna enda studie pekar det istället ått att de barn som ammades mest hade en STÖRRE risk att drabbas av allergier. Dagens Medicin kritiserar att denna stuide inte tas upp och diskuteras i Sverige.
SvaraRaderaKällor:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17855282
och
http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/mats_reimer/2008/02/29/nar-lottning-avgor-amning-/index.xml
Jag tror att det har med den så kallade mammaskulden som finns i Sverige, en mamma ska leva enbart för sina barn.
Hej Anonym!
SvaraRaderaStudien du länkar till finns nämnd i Amningsnytt nr 2/08. F ö helammades bara 43,3% av barnen i försöksgruppen vid tre månaders ålder vilket är mycket mindre än i Sverige.
Marit Olanders