fredag 9 oktober 2009

Vad hjälpmammor får för frågor

I ett tidigare inlägg tyckte en kommentator tydligen att hjälpmammor i Amningshjälpen var en helt meningslös inrättning eftersom det finns "utmärkt vatten" i Sverige (där kom myten om det sterila mjölkpulvret igen som inte alls är sterilt utan kan innehålla bakterier).

I två dagar har jag tagit emot hjälpmammesamtal om följande ämnen:
  • såriga bröstvårtor (var noga med tillräckligt stort tag, uppsök en amningsmottagning för fysisk hjälp med taget) Läs mer här
  • önskan om att minska på tillägg och komma tillbaka till helamning (amma oftare, använd bröstkompression, liknande svar här)
  • barnet, 6 mån, hade börjat äta så mycket fast föda att det trängde ut amningen mot mammans önskan (här lyssnade jag mest)
  • barn som börjat i barnomsorg ville amma hela nätterna (nej du måste inte ge napp om du inte vill, testa att låta barnet somna med er i soffan i stället för att sitta vid dess säng i timtal för att försöka natta förgäves)
  • slutat amma för ett tag sedan, bröstet spänner och det har kommit en knöl (testa att mjölka ut eller återuppta amning, blir det inte bättre så sök vård)
Väldigt mycket handlar bara om att lyssna, att låta mamman tala till punkt, få känna sig sedd och hörd. Annat handlar om att ge utrymme för mammans egna lösningar.

Det hade inte hjälpt dessa kvinnor att säga "Amen du, vi har så utmärkt vatten i Sverige, så gå du över till ersättning bara." Jag uppfattar det som både tanklöst och grymt.

Marit Olanders

5 kommentarer:

  1. Amningshjälpen var en helt meningslös inrättning eftersom det finns "utmärkt vatten" i Sverige (där kom myten om det sterila mjölkpulvret igen som inte alls är sterilt utan kan innehålla bakterier).

    JA?

    Och hur många mammor steriliserar sina Bröst innan amning?

    Lite baciller mår ungen bra av, inte undra på att så många ungar är allergiker i vår sjukligt rena värld.

    SvaraRadera
  2. Nyfödda som infekteras av Enterobacter sakazakii har drabbats av blodförgiftning, hjärnhinneinflamation och nekrotiserande enterokolit, en tarmsjukdom som främst drabbar spädbarn som inte ammas. 2001 dog ett spädbarn i Belgien efter att ha fått bröstmjölksersättning som innehöll enterobacter sakazakii.
    Läs mer om E sakazakii och spädbanr här: http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/InfantFormula/AlertsSafetyInformation/ucm111299.htm

    SvaraRadera
  3. Det är ju viktigt att tänka på att det är skillnad på olika bakterier. en del är nödvändiga, en del harmlösa och en del farliga. En del mycket farliga.

    De bakterier mamman har på sin hud, är för det mesta helt vanliga hudbakterier och bakterier som mamman har ett skydd mot, vilket i sin tur betyder att barnet också har det via antikroppar från fostertiden och mjölken.

    Det är bra för barnet att få i sig rätt bakterier, därför ska man inte vara fånigt noga med att sterilisera barnets omgivning. Men jag tror att vi i penicillinets tid lätt glömmer vad elaka bakterier kan ställa till med.

    SvaraRadera
  4. Jag vill även flika in något om dos. Enterobacter sazakii (numera Cronobacter sp.) kan växa till i t.ex. ersättning, så att barnet får en stor dos av den bakterien i sig. På huden, däremot, råder stor konkurrens och bakterierna växer (hos en frisk person) inte till de mängder som de kan göra i en flaska ersättning som har fått stå ett tag.

    Hälsningar Karolina Nordin.
    I övrigt håller jag med Anna Herting, E. sazakii ingår inte i normal flora. Ursprunget är okänt, men man tror att den kommer från växter. (doi:10.1016/j.resmic.2009.08.013)

    SvaraRadera
  5. Normal HUDflora ska det vara förstås...
    /Karolina igen

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.