Av Marit Olanders
I senaste nr:et av Vi Föräldrar uppmanas nannyn att ta time out i stället för att utsätta barnen för det. Fyra barnexperter ger sina förslag på lösningar på olika knepiga situationer, där en är att en niomånaders bebis kastar mat. Flera av dem nämner att barnet kanske inte är hungrigt och därför inte behöver äta just då.
En anledning kan ju vara att barnet ammas mycket, och att bröstmjölken är en stor del av näringsintaget. Det verkar som om många barn under andra halvåret väljer om de ska amma mycket och mest smaka på annat, eller äta mycket annan mat och ge upp amningen. I en del "menyer" nämns amningen som något man kan ha kvar morgon och kväll. Men ammar man bara två gånger per dygn lär det inte komma så mycket mjölk varje gång. Det kan få barn att tappa intresset för amningen helt och hållet. Många kvinnor blir besvikna när det händer, kanske hade de tänkt amma i ett år i alla fall, men barnet visar ju tydligt att det inte vill, så ...
Andra barn släpper inte ifrån sig amningen. De fortsätter glatt att amma vid de flesta av dygnets timmar och smakar visserligen på annan mat, men verkar inte se poängen med att äta annat, när det finns bröstmjölk. För deras föräldrar kan det bli stressigt att se alla dessa hurtfriska menyförslag och uppmaningar om att äta "hela mål". Eftersom ammade barn efter 6 månader är smalare än barn som inte ammas (fast lika långa) kan deras föräldrar felaktigt också tro att barnet för "för lite mat" och börja truga barnet att äta mer.
Så om du vill ha kvar amningen ett tag till - ta det lugnt med annan mat. Känner du att amningen är på väg att trängas ut är det okej att minska på portionerna, ta det lugnt med skedmatning och låta barnet äta själv. Om barnet växer och utvecklas och mår bra - då får det i sig vad det behöver!
"Men ammar man bara två gånger per dygn lär det inte komma så mycket mjölk varje gång"
SvaraRaderaVarför skulle det vara så?
Är amningen etablerad så anpassar den väl tillgången efter efterfrågan!? Är det omöjligt att producera två ordentliga "mål" om dagen om man bara ammar de två gångerna?
Man måste också amma med tillräckligt korta mellanrum för att hålla igång en hög mjölkproduktion. Hur mycket mjölk man kan göra med hur långa mellanrum är individuellt, men 200 ml (som nämns ibland) två gånger om dagen torde vara på gränsen till det möjliga.
SvaraRadera"Andra barn släpper inte ifrån sig amningen. De fortsätter glatt att amma vid de flesta av dygnets timmar och smakar visserligen på annan mat, men verkar inte se poängen med att äta annat, när det finns bröstmjölk."
SvaraRaderaHahaha! Jo tack, jag har märkt det. Min dotter (21 månader) äter fortfarande sällan "hela mål" när jag är hemma. Och hon är just en sån där smal unge som BVC inbillar sig inte får i sig tillräckligt. Men hon växer fint på längden och håller igång fysiskt dagarna i ända så jag oroar mig inte särskilt mycket över hennes hälsa ändå. Idag. När hon var i den där åldern då de flesta barn slutar ammas till förmån för den "riktiga" maten var jag däremot ett nervvrak. Jag läste alla dessa "menyer" och fattade inte hur mitt barn skulle kunna överleva och dessutom växa på den lilla mängd lagad mat hon åt.
Tack för inlägget! Mera sådant behövs :)
SvaraRaderaJag och min dotter är just i den situationen där många andra mammor redan klämmer otroliga mängder mat i sina bebisar (dottern snart 8 mån). BVC-damen blev chockerad då vi berättade för 2 mån sedan om att lillen får sin fasta föda som fingermater - s.k. Baby-led weaning. Hon talade om stor risk för kvävning och tog fram sitt "matprogram" och sade att jag måste (!) puréa maten. Hon meddelade också att hon vill att dottern äter fem mål om dagen då hon är 8 månader. Irritationen steg och vi gick därifrån med inte så gott humör. Varför skulle en åttamånaders bebis som testat fast föda för första gången bara 2 mån tidigare äta 5 mål om dagen?
Är det verkligen så att ammande barn efter sex månader är smalare än icke ammande barn? Min dotter helammades i sex månader, sedan åt hon kanske en tesked mat per dag tills hon var åtta månader. Idag är hon 14 månader. Jag ammar henne fortfarande flera gånger per dygn. Hon äter annan mat, men inga mängder. Har aldrig matat utan hon äter själv. Men alla påpekar att hon är så stor. Jag har alltid trott att det beror på amningen. För inte har hon blivit av med babyhullet.
SvaraRaderaHåller med! Vi har också så oroliga LÄNGE varit oroliga över att våran lille kille inte skulle växa ordentligt och få i sig alla näringsämnen om han inte åt "vanlig" mat. På BVC tyckte dem att vi skulle börja vid 4 mån men vi väntade till 6 mån. Nu är han 1 år, äter olika mycket olika dagar, mer när jag inte är hemma, ibland nästan bara amning vissa dagar. Jag har framförallt den senaste tiden oroat mig för hur han ska bli mätt om jag är borta en stund, men är nu trygg med att han kan äta annat, om han måste. Å växer det gör han så de knakar! Så amma på och ge mat efter barnets intresse i lugn takt, är vår erfarenhet.
SvaraRaderaAnonym: Ja det stämmer - och som alltid gäller det GENOMSNITT. Jag brukar komma ihåg att skriva "ammade barn är GENERELLT smalare än barn som inte ammas", men glömde tyvärr ordet generellt denna gång. vilket jag ber om ursäkt för. Du kan läsa mer här:
SvaraRaderahttp://www.who.int/childgrowth/launch/en/index.html
För vår del så helammade vi till 6 månader, sen smakade hon på saker till ett år. Men levde på amningen. När hon va ett år och 4 månader gick vi från väldigt mycket amning även nätter typ varje timme till att amma en gång per dygn. Inget jag skulle göra om. Men jag är otroligt imponerad av omställningen i brösten. Ingen mjölkstockning, inge ont. Vi kunde fortsätta amma en gång per dygn i ett år till. Kroppen är fantasktisk!
SvaraRaderaHon har för övrigt också varit åt det lite rundare hållet hela tiden.
Är det någon som vet var man kan hitta pålitlig information om mat och barn som långtidsammas fritt? Min 15 månader gamla dotter äter nästan ingen mat utom frukt och yoghurt, ammar flera gånger på natten, och några gånger på dagen. Jag vill tro att hon får i sig det hon behöver, det ser ut så på henne, men är lite av ett nervvrak ändå... det är så extremt stor skillnad jämfört med alla andra småbarn vi känner!
SvaraRaderaOm du har ett barn som du själv och andra tycker ser friskt ut, som utvecklas som förväntat och får möjlighet att smaka och äta sig mätt på olika sorters mat (det är ju bara fram till ettårsdagen som det finns restriktioner om salt, spenat, honung etc) - lev i nuet och njut av din fina dotter. Det finns inte mycket skrivet om barn som fortsätter att leva i huvudsak på bröstmjölk även efter ettårsdagen, men jag har träffat många barn som gör så genom åren och som klarar sig utmärkt. Så småningom börjar de också äta mer annan mat. HÄr är en pdf som inte direkt handlar om det du beskriver men som ändå är mycket läsvärd:
SvaraRaderahttp://www.ibfan.org/art/IBFAN_CF_FINAL_document.pdf
Här låter det som att skedmatning = tvångsmatning! Herregud! Vår son är 8 mån, han älskar mat och äter glatt det mesta med stor aptit. Har aldrig haft nåt problem med att matas med sked, han gapar oftast bara han ser skeden. :)
SvaraRaderaHej Anonym! Om det inte är något problem så är det ju inget problem? /Marit Olanders
SvaraRaderaHej Marit! Vi har en underbar 1 åring som vill fortsätta amma. Han blir ARG när han inte får amma de gånger jag är hemma och han vill det. Han leker och grejar med andra saker som andra bebisar, och det är bara när han blir så arg för att förvägras amningen som jag upplever att det är ett problem.
SvaraRaderaHan äter mat, men inte lika mycket som andra barn. Han växer och verkar må bra. Jag hade hoppats på att fortsätta amma tills han själv ville sluta, men han visar inga tecken på att vilja sluta. Nattammar gör han inte sedan 4 mån ålder. Han klarar sig fint med amning morgon och kväll när jag kommer hem från jobbet då hans pappa är föräldraledig. Så - det är just hans ilska när han inte ammar som är problemet. Då jag hör att andra barn i huvudsak äter, så försöker jag dra ner på ammandet dagtid och det är då hans ilska kommer. BVCs råd är att sluta amma då han kommer igång med ätandet bättre menar dem. Har ni något bra råd? Om han själv känner att han behöver amma vill jag egentligen gärna fortsätta, men jag vill inte att det ska bli ett problemområde. Att tvinga honom att sluta amma genom att förvägra honom brösten känns också jobbigt. Allt gott, Maria
Hej Maria!
SvaraRaderaTitta på dagens inlägg på Amningsbloggen så ser du att det finns barn som ammar mycket mer än två gånger per dygn mycket längre än till ettårsdagen. Läs förresten gärna hela aritkelserien om amnign efter ettårsdagen för mer input. /Marit