måndag 19 april 2010

För mycket mjölk - inget lyxproblem

Av Emma Ekenberg

Jag har haft grym överproduktion av mjölk med båda barnen ... det är hemskt. Med första barnet fattade jag aldrig att det var problemet för alla skrev alltid om för lite mjölk. Jag vet nu att jag hade alla klassiska problem som man får med överproduktion:
  • Mjölkstockningar hela tiden i fyra månader, sen delvis till sex månader. Många gånger var jag sjuk och hade feber.
  • Jag hade alltid stenhårda sprängfyllda bröst. Ammade han på ett bröst så fick jag stockning i det andra och hade ont i det.
  • Bebis som skriker efter att den ätit (p g a magont), mot det fick vi minifom. Han svalde för mycket luft när mjölken bara sprutade ut.
  • Sonen hade ofta grönt sprutbajs var aldrig mätt utan ville amma, amma och amma...vilket ökade produktionen ännu mer och så fastnade vi i en ond cirkel.
  • Han kräktes massor hela tiden eftersom han överåt p g a av att han aldrig fick i sig den feta mjölken.
  • Jag hade mjölk överallt hela tiden, kräk o mjölk som sprutade ur brösten.
  • Jag försökte mjölka ur för att lätta på trycket men detta gjorde ju bara att produktionen ökade ännu mer.
  • Att blockamma (amma ett antal timmar på samma bröst , därefter byta bröst och amma lika många timmar på andra bröstet osv) gick inte i den situationen för det andra bröstet SPRÄNGS efter bara EN amning och man står inte ut.

Med andra barnet bestämde jag mig för att donera mjölk. Jag tänkte att om jag ändå skulle ha ett sådant helvete med amningen så kunde ju lika gärna någon annan ha nytta av mjölken. Eftersom jag haft så mycket mjölk bestämde jag redan på förlossningen för att blockamma...för det visste man ju kunde dra ner produktionen, jag hoppades därigenom att jag inte skulle få igång den heller så mycket..

Men redan första dagen hade dottern riktig mjölkbajs och inte det där fosterbajset. De på BB tyckte det var fantastiskt att min produktion redan var igång... Mina bröst var sprängfulla Från neonatalen lånade jag en riktigt rejäl elektrisk pump och den var min räddning o dotterns också.

Hon avskydde sprutmjölken, hon ville ligga på kvällen o suga o mysa, men hon bara skrek för där kom ju massor av mjölk. Napp ville jag inte ge. Men jag började pumpa på kvällen...båda brösten pumpade jag helt tomma sen fick dottern suga...hon kunde ligga där en bra stund (20-30 min, det är länge för mig eftersom mjölken alltid sprutat ut) och sedan var hon mätt och nöjd och vips så började hon sova minst 6 timmar i sträck till natten! Hon var ju mätt på den feta mjölken. Dessutom var det helt underbart att själv kunna gå o lägga sig med bröst som var mjuka och inte som ömma kanonkulor.

Jag var noga att alltid amma minst två gånger på var sida innan jag bytte bröst och pumpade ut brösten varje kväll så att de var mjuka inför natten...vips så var alla stockningar borta o jag fick en nöjd o glad bebis. Dessutom så höll hon sig mätt längre på den feta mjölken vilket gjorde att hon inte heller ville suga lika ofta och att hon sov så bra på natten minskar ju också produktionen.
Ett tag senare läste jag Marit Olanders artikel om överproduktion [länk], om hur man ska
göra och det var precis så jag gjort. Det gick verkligen upp många ljus där. Jag önskar bara att jag sett den artikeln tidigare och att någon vänlig själ kunde ha upplyst mig om att överproduktion kan vara minst ett lika stort problem som underproduktion.

Så jag säger: Pumpa ut brösten EN gång totalt, upprepa vid behov, men så sällan som möjligt. Jag tyckte det var skönt att få tomma bröst på kvällen men det kan ju variera.
Blockamma om det går.
Tänk på att man kan donera mjölk. Det kan ju vara dumt att slänga den när det finns bebisar som behöver. Jag tjänade 1700 kr på min mjölk.

19 kommentarer:

  1. Ja, det har jag alltid tänkt, att det kan inte vara lätt med överproduktion. Och många tänker inte på det.
    Vår BVC-ssk sa förra gången till mig "titta så hon går upp, precis lagom, på bara din mjölk. Där ser du vad mycket mjölk du har." jag kunde bara svara " nej, jag har precis lagom!"

    SvaraRadera
  2. Jag har en kompis som hade enorma problem med överproduktion, jag bokmärker det här inlägget så ska jag visa det för henne om hon skaffar fler barn!

    SvaraRadera
  3. jag började gråta när jag läste ditt inlägg. Detta är precis vad jag har. Krånglat med amningen nu i tre månader, men så länge min dotter går upp i vikt så är allt bra. Det är i alla fall vad BVC, amningsmottagning osv säger. Mitt barn har nästan dubblat sin vikt och växt 10 cm på dessa tre månader. Ligger på högsta kurvan med vikten.

    Har mått fruktansvärt dåligt av amningen, det har bara sprutat mjölk, över hela min dotter vid amning, hon har varit ledsen och jag har inte förstått varför.

    Nu förstår jag att hon inte varit mätt särskillt många gånger sedan födseln. Besviken på sjukvården som inte vetat om detta och kunnat hjälpa mig tidigare. Ska nu prova om det hjälper att pumpa ur och sedan blockamma. Men kan inte tänka mig annat än att det kommer att göra det, då det stämmer mycket med artikeln som det är länkat till.

    Kom in på denna sida av en slump, efter att min dotter äntligen somnat en liten stund.

    Tack för att du delar med dig, du har hjälpt mig.

    SvaraRadera
  4. Jag har en tvåveckors bebis i famnen, min tredje stora son. Har inte funderat över att för mycket mjölk skulle vara ett problem, men känner verkligen igen mig.
    Min mjölk sprutar också i tid och otid. Vid varje amning läcker det andra bröstet så att det skulle räcka till en andra måltid. Jag skall genast börja med att pumpa ur brösten för att testa om det hjälper. Hur ofta ammar ni era barn under dagen? Nu äter grabben var och varannan timme (han vägde 4700 g vid födseln). Jag är jättetrött och otroligt labil i humöret. Karin 36 år

    SvaraRadera
  5. jag blev jätte glad när jag hittade din blogg!
    jag har precis samma problem, min son är 1 mån å jag har redan haft 5stockningar pga att det varit för mycke, han har aldrig ätit tomt i ngt bröst.
    jag försöker att pumpa så lite som möjligt, men på kvällen innan jag lägger mig så pumpar jag på ena bröstet, då fyller jag en liten flaska och ändå finns det massa mjölk kvar! sen får lillen amma på det andra.
    jag har provat blockamma men det går inte för jag spricker.
    jag skulle behöva pumpa mer men jag tjuras efterssom man bara producerar mer mjölk när man pumpar!
    jag ska prova som du att pumpa bägge brösten på kvällen och sen låta lillen äta av den feta mjölken, då kanske han sover mer än 2-3 timmar.
    jätte bra att du delat med dig av detta för som sagt det e inte många som ser detta som ett problem.
    alla jag pratat med säger att jag ska va glad som iallafall har mat å lillen och att det kommer gå till sig å sluta pumpa det blir bara värre. dom vet inte vad dom pratar om!
    tack
    mvh pia

    SvaraRadera
  6. Jag sitter här i soffan och gråter. Älskar min lilla son, en vecka gammal, men plågas av den enorma mängd mjölk jag har. Det fullkomligt sprutar och nu sitter jag sprängfylld med knutor och frossa. Han äter bra under dagen, men vill ha ha ha hela tiden. Precis som ni andra skriver så verkar han inte bli mätt ändå. På natten sover han och ammas ca två ggr. Ibland får jag väcka honom och ibland vaknar han själv och vill äta. Men då är brösten såå ömma och hårda att han har svårt att få ett bra tag. Vidare sprutar det ju ut och han halkar bara omkring.. När han väl fått tag så stillar han den värsta hungern och somnar om. Så här sitter jag nu men värmedyna om brösten, alvedon och voltaren för värk och jag bara gråter. Ska det vara så här, att jag får sitta och handpumpa nätterna igenom. Få stockning och må risigt. Jag blir nästan arg där han ligger och snusar gott i sängen och här sitter jag och gråter. De två kanonkulorna jag har och ska vara stolt över är en belastning. Funderar på att köpa pump men är orolig för att öka på min produktion. Hur gör man när trycket är alldeles för stort?

    Från en gråtande överproduktion.

    SvaraRadera
  7. För att snabbt få ner överproduktion. Läs här:
    http://www.amningshjalpen.se/amningsnytt/artiklar_AN_pdf/mycket_mjolkAN32007.pdf
    Du får gäran kontakta mig också, kontaktuppgifter finns på Amningshjälpens hemsidor.
    Stor kram
    Marit Olanders
    hjälpmamma i Skåne

    SvaraRadera
  8. Hej! Therése heter jag och det är jag som har skrivit inlägget den 19 april 2010. Ville berätta att jag ammade min dotter tll hon var 10,5 månader och då var det hon själv som valde bort ammningen. Gjorde ungefär som det står i artikeln. Använde oxå mycket citron för att jag fick svamp i bröstvårtorna. Samt att jag åt en hel del dofilus då en barnmorska på bvc sa att det hjälpte mot värken i brösten. och det hjälpte. trappade nad ammningen mot slutet och ammade bara en gång om dagen sista månaden vilket gjorde att jag inte hade några problem när jag slutade, gjorde inte ont och ingen feber alls. Några tips tänkte jag från en som gått igenom det.

    SvaraRadera
  9. Jag har med två sprängande bröst där det sprutar ur hela tiden. Min dotter på 1 månad klagar inte men hennes mor mår jätte dåligt. Har precis kommit ifrån BB där dom sa till mig att inte pumpa under några omständigheter då det bara komma öka ännu mer. Utan försöka amma ur båda brösten. Men hur lätt är det när hon inte orkar mer än ett. Det rinner ju ur ca:140ml ur de bröst jag inte ammar under amningen. Det är ett helvete och jag orkar snart inte. Har fått tabletter och avsluta med men jag är inte 100 på om jag vill och är rädd för dessa stockningar jag säkert kommer få. Hjälp!!

    SvaraRadera
  10. Lollo, du kan mjölka ur bägge brösten EN gång och sedna amma dirfekt efter. Amma sen på barnets begäran, flera timmar i sträck på samma bröst. Sen byter du och ammar flera timmar i sträck på andra bröstet. Läs mer här:
    http://www.amningshjalpen.se/amningsnytt/artiklar_AN_pdf/mycket_mjolkAN32007.pdf

    SvaraRadera
  11. Har fått en tid på BB idag för att tömma ur brösten helt. Är livrädd för att det här inte kommer funka. Vill ju inte ha mer mjölk. Vill helst sluta amma, hur ska det här då hjälpa mig. Läcker inget längre under tiden jag inte ammar utan det är under själva amningen jag läcker ut en hel måltid.

    SvaraRadera
  12. Så länge du håller på att tömma ur brösten kommer mljöken att komma tillbaka. Det går inte att tömma ut den en gång för alla, brösten fylls på automatiskt när trycket i mjölkgångarna går ner. Det du måste göra är att försiktigt trappa ut möjlkproduktionen.Töm ut så att du inte riskerar mjölkstockning men så lite som möjligt ändå så får kroppen signal om att dra ner på produktionen. Är du övertygad om att du inte vill amma kan du be BB skriva ut läkemedel som är mjölkhämmande, men det kommer ändå ta ett par veckor, om jag inte minns fel, tills du är helt fri från mjölken. Hoppas ud får rätsida på det här SNABBT och att du kan njuta av din bebis.

    SvaraRadera
  13. Har fått pravidel utskrivet som ska göra så att mjölken sinar. Och bara pumpa ut så lite som möjligt när det börjar bli tajt. Jag har bestämmt mig för att sluta amma. Tycker du då att jag inte ska åka till BB och tömma ut helt. Finns det någon mening med det? Alla säger olika och jag håller på att bli tokig. Bvc och en barnmorska på BB sa att jag skulle sluta tvärt och äta tabletterna. Och nu sa en annan barnmorska på BB att jag skulle göra som artikeln. Blir inte mer lätt för huvudet.

    SvaraRadera
  14. Det som står i artikeln riktar sig till dem som vill fortsätta amma så det behöver inte du fästa dig vid om du planerar att sluta. Du får själv tänka efter om du vill fara till BB och höra vad de säger. Mina kunskaper oma urmjölkning i samband med pravidel är begränsade.

    SvaraRadera
  15. Okej, tack för hjälpen.

    SvaraRadera
  16. min son vägrade amma om jag satt upp från att han var ca tre/fyra månader till han var ca sju månader. Ligga ned var det enda som fungerade. Då var det aldrig några problem. Jag har aldrig förstått varför. Kanske det kan vara en förklaring? Sen gick det över och nu står han lika gärna på huvudet. :) Men jag tyckte det var jättejobbigt då såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Hanna! Du ger mig hopp :)!!! Är i liggamningsträsket med min dotter på snart 4 mån och har testat allt möjligt. Är så otroligt hämmande :( Om jag har tur är det alltså bara att hålla ut i ytterligare 3 mån... ska nog testa blockamning ändå :)
      Hälsningar,
      Karin

      Radera
  17. Efter att ha läst detta blogginlägg börjar jag bli övertygad om att överproduktion är problemet för min bebis (2 månader) som sedan födseln varit bubblig i magen, kräkts ofta (riktiga kaskadspyor!) och nu även bajsar grönt, skummigt och explosivt.

    BVC har hävdad att hon helt enkelt är en bubblig bebis eftersom jag är vegetarian och äter mycket mat som orsakar gaser. Det gröna bajset sägs bero på ofarlig bakterie i tarmen och kaskadspyor är sånt som händer.

    Jag tänkte testa att blockamma för att se om det gör skillnad. Men hur länge skall jag göra det? För resten av amningsperioden eller ett par dagar?

    Jag har i dagsläget inte problem med spända bröst och känner inte heller vilket bröst som är mest fyllt. Har råkat blockamma ett par gånger, den bröst som jag då inte ammar på har blivit lite knöligt men jag har inte haft ont av det.

    SvaraRadera
  18. Tack för att du delar med dig!
    Jag hade också överproduktion och problem med mjölkstockningar. Jag fattade dock inte att det var överproduktion med första barnet som gjorde att hon var hungrig och missnöjd så mycket och kräktes massa. (Jag hade aldrig sprängfyllda bröst och svårt med utdrivningen också) Bad om råd både på bvc, amningshjälpen och amningsrådgivningen och alla gav tips för att öka produktionen eftersom jag trodde att det var problemet.
    Och lösningen på mjölkstockning var fri amning. Inte ens när jag sa att det gjorde det värre både vad gällde missnöje och mjölkstockning var det någon som fattade. Det var fel på mig ist (jo, det är ju det man behöver höra!)
    Det var när jag läste Amningsboken inför andra barnet som jag fattade! Så synd att den inte ges ut längre (jag fick tag på den på biblioteket). Känns som att det är den enda boken som ordentligt tar upp detta.
    Jag hade ju aldrig sprängfyllda bröst, och aldrig läckande bröst. Amningsboken var den enda som beskrev överproduktion utan att ta med dessa som nödvändiga tecken på det.

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.