Av Marit Olanders
Först vill jag påpeka att det inte är mitt påhitt att kalla det "lyckad" amning. "Fungerande" amning räcker, man behöver inte vara lyckad eller lycklig för att amma. Men de tio stegen är en bra grund att stå på.
När alla Sveriges BB:n hade skrivit egna amningsstrategier, utbildat sin personal, plockat bort barnsalar och nappflaskor (fast det är inte riktigt sant, flaskorna fanns kvar, jag fick en själv till min nyfödda 1996), då var det fler som fick amningen att fungera. Och det höll i sig. På diagrammen på Socialstyrelsens statistik har alla kurvorna en topp vid åren 1996-97. Sen planar de ut, för att börja dala alltmer efter år 2000. Då falnade intresset för amning på vårdenheterna och föräldrar utsattes mer och mer för motstridiga budskap där varje enskild personal hade sitt tyckande och sina personliga knep.
Det här är de tio stegen:
Varje enhet som ger mödravård och tar hand om nyfödda bör:
Steg 1
Ha en skriven amningsstrategi/handlingsplan som rutinmässigt delges all sjukvårdspersonal
Steg 2
Ge all personal nödvändiga amningskunskaper så att de kan upprätthålla denna strategi/ handlingsplan
Steg 3
Informera alla gravida och nyblivna mammor om fördelarna med amning och hur man upprätthåller amning
Steg 4
Uppmuntra och stödja mammorna att börja amma sitt nyfödda barn vid barnets första vakenhetsperiod, vilket vanligtvis sker inom 2 timmar
Steg 5
Visa mammorna hur de ska amma och upprätthålla amningen även om de måste vara åtskilda från sina barn
Steg 6
Inte ge något annat än bröstmjölk till nyfödda barn om det inte är medicinskt indikerat
Steg 7
Praktisera samvård - tillåta mammor och barn att vistas tillsammans dygnet runt
Steg 8
Uppmuntra fri amning
Steg 9
Inte ge nyfödda ammade barn nappflaska eller tröstnapp
Steg 10
Hänvisa mammorna till amningsstödgrupper vid utskrivning från sjukhuset
Hej. Det var inte heller mitt påhitt med "lyckad" amning, utan översättningen från de 10 stegen i WHO/UNICEF:s gemensamma utlåtande: "Att skydda, främja och stödja amning: mödra-, förlossnings-, BB- och barnhälsovårdens viktiga roll: ett gemensamt uttalande från WHO och UNICEF".
SvaraRaderaDå ingen myndighet tyckte skriften behövdes på svenska tog jag privat initiativ till att översätta och trycka den. Lyckligtvis var det en del eldsjälar som till sist lyckades få fram bidrag till tryckning och distribution och den kunde delas ut gratis till landstingen. Arbetet med skriften var petigt (om än roligt) och innebar många kontakter för rättigheter, tryckning, distribution etc. långt innan det fanns e-post. Som sagt, en sådan översättning lämnar ytterst litet utrymme för egna ändringar/förskjutningar, till och med typsnitt, format och färgnyanser måste följa originalets.
Hälsningar
Signe (Franks)
Men vad bra att det blev gjort Signe! Bravo!
SvaraRadera