söndag 13 november 2011

Från fyra månader

Av Eva-Lotta Funkquist

Spädbarns hälsa är viktig. Därför kommer myndigheter med rekommendationer i frågor som rör deras hälsa. Amningsförekomsten minskar och det här har fått både Livsmedelsverket och Socialstyrelsen att agera. Man uppfattar ett det är ett problem att WHO:s amningsrekommendation, som bland annat säger sex månader exklusiv amning, inte efterlevs i vården i Sverige. Livsmedelsverket har uppmärksammat att BVC rekommenderar smakportioner från fyra månader (trots att de ska rekommendera exklusiv amning i sex månader). Argumentet till att börja med smakportioenr vid fyra månader har bland annat varit att barnet har ett "smakfönster" som skulle vara öppet mellan fyra till sex månader. Om fönstret stängs innan barnet har fått smakportioner argumenterar man ibland på BVC att det kan bli problem med barnets matintroduktion. Påståendet är inte grundat i någon vetenskap, utan var från början ett försäljningsknep från barnmatsindustrin (ett knep som har fått starkt fäste på BVC). Det här har gjort att Livsmedelsverket infört ett nytt begrepp: pyttesmå smakprov. Som framgår rekommenderas smakproven bara att ges om barnet visar intresse och det ska då vara kryddmåttstora mängder av den mat som barnet visat intresse för (t.ex. från förälderns tallrik). Rekommendationen gäller både barn som ammas och barn som äter ersättning.

Hur fiffigt det här är av Livsmedelsverket återstår att se. Begreppet är av flera skäl inte problemfritt. Ett tänkbart scenario är att barnmatsindustrin utnyttjar pyttesmå smakprov till att ännu hårdare lansera barnmatsprodukter till barn som är så små att de inte bör eller behöver äta deras produkter. Redan innan pyttesmå smakprov infördes var det här alltså ett problem. Semper har inte mindre än 18 barnmatsprodukter som är märkta med "från fyra månader". Det är naturligtvis oekonomiskt, opraktiskt och omiljövänligt att öppna en barnmatsburk för att sedan se om spädbarnet visar intresse för ett kryddmåttstort smakprov.

Semper presenterar sina produkter i en karriärsstege som barnet kan "klättra i". Naturligvis finns det massor att tjäna på, för ett barnmatsföretag, att spädbarnet börjar klättra från så späd ålder som möjligt. Redan i våras fick jag den första inbjudan från Semper för att komma och lyssna på deras tolkning av pyttesmå smakprov. Alltså redan innan Livsmedelsverket ens hade presenterat sitt nya begrepp. Barnmatsföretagen åker också väldigt aktivt runt till Sveriges BVC och berättar för sjuksköterskorna om sina produkter.

Jag tycker att det är mycket förvånande att barnmatsföretagen inte får någon negativ uppmärksamhet kring att de inte märker sina burkar i enlighet med WHO:s och Livsmedelsverkets rekommendationer. Om de fick frågan varför de märker sina burkar med "från fyra månader" vad skulle de svara då?

Snälla, hjälp till och mejla dem frågan vetja: konsumentkontakt@semper.se

Och låt Amningsbloggen veta svaret...

36 kommentarer:

  1. Jag har mailat. Kort och koncist, inget som borde gå att missuppfatta. Det ska bli spännande att se vad svaret blir.

    SvaraRadera
  2. Eller så gör man sin egen barnmat så slipper man alla förbaskade glasburkar. Sen så tycker jag att vi ska sluta förlita oss på myndigheter som ska berätta vad som är bäst för oss, alla är inte stöpta i samma form. Vissa barn klarar av "vanlig mat" från 3-4 månaders ålder medan vissa är redo först vid 6-7månader eller mer.

    SvaraRadera
  3. Det är inte, och har aldrig varit, olagligt eller farligt att ge barn färdig barnmat från 4 månader, och hundratusentals föräldrar vill köpa dessa produkter, så jag ser inte riktigt vad problemet är. Dessutom är ju nu rekommendationen att man KAN börja med smakportioner från 4 mån, om man vill, och då kan man välja mellan att laga själv eller köpa färdig (hårt kontrollerad) barnmat - vad är problemet?!?

    SvaraRadera
  4. Precis. Anna Herting skriver ju:

    "Jag har varit med vid ett par möten på livsmedelsverket där den nya rekommendationen diskuterats.

    Den främsta anledningen till att ytte-pytte-smakupplevelserna kommer med är att det inte finns några påvisade nackdelar att ge små mängder mat från 17 veckors (lite mindre än 4 månader) ålder och upp till 6 månader finns det inga påvisade nackdelar med att amma helt. Att amma i huvudsak är fördelaktgt dock.

    Bröstmjölk ska stå för näringsintaget och det andra är för att tillåta barnen att känna på mat, kanske utan att svälja, från en ålder då det är ofarligt enligt dagens forskningsläge."

    Varför skulle de då inte få sälja barnmat från 4 månader??

    SvaraRadera
  5. Jag måste säga att jag reagerar likadant som de två senaste kommentatorerna:
    1) Det finns inget som säger att det är skadligt för barn att få smaka på lite mat från fyra månaders ålder
    2) Livsmedelsverket rekommenderar att man kan börja ge smakportioner från fyra månader OM MAN VILL och om barnet verkar intresserat, annars kan man vänta ett par månader till
    3) Det finns företag som tillverkar barnmat som kan passa som smakportioner, innehållande samma ingredienser som brukar rekommenderas som barnets första mat, och märker dessa produkter "från 4 månader"
    4) Föräldrar kan bestämma själva om de vill köpa dessa produkter eller ge sina barn hemlagad mat

    Var exakt ligger problemet?

    SvaraRadera
  6. Anna! Problemet är att amningen minskar (det här vill Livsmedelsverket råda bot på)och att amning är viktigt för spädbarns hälsa (exklusiv amning innebär hälsofördelar även i i-länder). Ju kortare exklusiv amning, desto kortare blir den totala amningen. Barnmatsföretag med väldigt stor budget för att föra ut produkter kan tänkas ännu mer bidra med budskapet att vid fyra månader börjar man med smakportioner (trots att detta inte alls var tanken).
    Hälsar Eva-Lotta

    SvaraRadera
  7. Fast jag tycker i alla fall att barnmatsburkarna är väldigt malplacerade om man ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer om pyttesmå smaksensationer från fyra månader, om barnet själv visar intresse. Som jag förstår det på Livsmedelsverkets hemsida kan man låta barnet smaka lite på sånt det visar intresse för. Vuxna äter ju inte puré ur 4-månadersburkar, alltså kan barnet knappast ha visat intresse av att äta just 4-månaderspuré. Barnet kan däremot ha visat intresse för föräldrarnas mat och kan då enligt rekommendationerna erbjudas ett kryddmått sådan mat.

    Sen tror jag inte heller att alla föräldrar går in och lusläser Livmedelsverkets rekommendationer. Det gjorde inte jag när mitt första barn var litet i alla fall. Jag snappade upp lite här och lite där, jag kollade in vad som egentligen fanns på den där hyllan jag alltid gått förbi i affären, nämligen barnmatshyllan. Och då var det klart att 4-månadersburkarnas existens stärkte den uppfattning jag hade om att matintroduktionen skulle inledas på 4-månadersdagen. Jag blev faktiskt mäkta förvånad när min BVC-sköterska INTE började prata mat när vi närmade oss 4-månadersdagen, nej det skulle vi vänta med tills 6 månader!

    /Anna E

    SvaraRadera
  8. Men jösses vilken (ursäkta språket) skitnödig blogg. Låt folk vara, låt folk tjäna pengar på barn (varför inte, man kan tjäna pengar på det mesta, ser inte problematiken), låt folk göra som de vill. För vissa är bröstmjölk bäst, för andra är ersättning bäst och vissa barn kan äta vanlig mat från 4 månader medan andra barn är redo först vid 7-8 månader.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. maja: Hade det inte varit mer skitnödigt om en blogg om amning i varje inlägg känner sig nödgad att nämna att för vissa är ersättning eller/och tidig matintroduktion bäst? Eller är bloggande om amning skitnödigt i sig, och i så fall varför?

    SvaraRadera
  11. Jag håller helt med Maja, jösses vad folk stirrar upp sig. Det är ingen big deal, vad är det ens att diskutera? Snacka om i-landsproblem a la 2000-talet.

    SvaraRadera
  12. Anonym: Socialstyrelsen stressar upp sig. Ring dit och fråga varför de anser det vara en big deal!

    PS. Vi bor i ett i-land.

    SvaraRadera
  13. knyttets mamma: hela bloggen andas ju ångest, oro och rädsla att inte ge sitt barn tillräckligt med näring. Vad hände med sunt förnuft?

    SvaraRadera
  14. Gör den? Det tycker jag verkligen inte! Snarare tvärtom!
    Lyssna på barnet, lita på att bröstmjölken ger all näring, oroa dig inte om barnet inte börjar äta mycket eller ens vill smaka annat än mjölk vid halvåret, det är okej att barnet inte följer kurvorna perfekt...
    Allt det här och massa mer lugnande finns att läsa i den här bloggen.
    Jag älskar den just för att den inte nojar, samt för att den presenterar fakta och forskning i ett (enligt mig) spännande ämne på ett lättläst sätt.

    SvaraRadera
  15. Knyttets mamma: då uppfattar vi den helt enkelt olika. Men jag förstår inte ens varför den här bloggen behövs om jag ska vara ärlig, är ditt barn hungrig - gen den mat (bröstmjölk, ersättning, burkmat, hemmagjord mat etc). Förstår inte vad som är svårt, litar man inte på sin egen förmåga. Typiskt mammor av vår tid.

    SvaraRadera
  16. Sicket struntprat. Mammor i alla tider har naturligtvis tagit råd och lärdom av andra mammor, samt sådana som ansetts speciellt kunniga inom området, i frågor rörande sina barn och föräldraskapet.

    Dessutom kan amning vara jättesvårt även om man litar på sin förmåga.

    Den här bloggen är som sagt rolig för dem som intresserar sig för amning, förutom att den har info och tips som faktiskt hjälper dem som inte haft det lika underbart enkelt som du.

    Jag håller dock med om att det finns sorgligt mycket osäkerhet kring den egna förmågan att nära sitt barn.

    SvaraRadera
  17. Anonym: bloggen behövs eftersom amning är viktigt för väldigt många mammor, bloggen är också viktig eftersom den presenterar fakta och vetenskap i en tid då fördomar och myter kring amning florerar i stor utsträckning. Hur vi matar våra barn spelar roll: en hög amningsfrekvens har positiv effekt på folkhälsan. Ur ett emotionellt och utvecklingspsykologiskt perspektiv har en ömsesidig amning också betydelse. Hur den enskilda kvinnan väljer att göra är hennes ensak och amningens fördelar får givetvis vägas emot eventuella nackdelar som en kvinna kan uppleva. Ersättning är inte dåligt alls, men som sagt, på gruppnivå ser man skillnad.

    SvaraRadera
  18. Knyttets mamma: Jo, jag säger inte att det är fel med att ta lärdom av varandra, men jag tycker det har gått för långt att man inte längre litar på sig egen förmåga. Detta gäller flera andra områden också.

    Det har inte varit lätt att få mitt barn att äta. Amning var inget alternativ, ersättning gick problemfritt - för oss alla tre (ja, pappan och jag har delat lika - mkt bättre än amning mao). Men när det kommer till att äta vanlig mat har det varit kämpigare, men jag har testat olika metoder och nu äter hon som aldrig förr. Utan att behöva ett forum, det ni =)

    SvaraRadera
  19. Jag förstår vad du menar och jag håller med dig! Det är bara det att jag ser Amningsbloggen som en motvikt till samhället i övrigt, där allt krånglas till, barnmatsföretagen har jättemycket inflytande, bvc-sköterskor undergräver föräldrars självförtroende... Amningsbloggen stärker mig i val jag alltid velat göra, lugnar mig när jag nojat över att min snart ettåring nästan bara ammar.

    Det är jättebra att du vågat lita på dig själv, men det är inte Amningsbloggen som ska ha skit för att mammor i dag har dåligt självförtroende. Den som inte har den trygghet i sitt föräldraskap som du haft får inte mer trygghet av att inte hitta den här informationen.

    Förstår du hur jag menar?

    SvaraRadera
  20. Men anonym jag måste få fråga varför du läser amningsbloggen om det funkar så bra och du inte behöver ett forum. Det är inte elakt menat jag förstår bara inte ditt inlägg.

    Jag litar också på min egen förmåga och fortsätter amma mina barn efter ettårsdagen. Det är inte helt enkelt eftersom många tycker att det är konstigt och frågar när jag ska sluta. För att få stöd, hänger jag här på bloggen.

    SvaraRadera
  21. Jag blir väldigt irriterad på barnmatsföretagens karriärstege. Mina barn har älskat att amma och varit måttligt intresserade av mat. Med fösta barnet var jag stressad och ville så gärna att barnet skulle äta hela den stora burken. När barnet var 8 mån åt han 6 mån mat var alltså alltid efter. Jag är övertygad om att denna karriärstege bidrar till att föräldrar kämpar med att få i barnet mat helt i onödan. Med andra barnet var jag lugnare och han har faktiskt inte gillat barnmaten alls.

    SvaraRadera
  22. Margareta: jag hittade den här bloggen härom dagen och har läst genom den så gott jag kunnat. Ganska snabbt insåg jag att det verkligen inte ett ställe för mig. Däremot fick jag en känsla av oro när jag läser den och jag vill med mina kommentarer förmedla det motsatta, nämnligen ta det lite lugnt, barnen kommer klara sig på den mat du ger dem, eller hur? Bara att den heter amningsbloggen ger ju indikationer på att det ligger utanför mitt intresse då amning aldrig har varit på tapeten, så jag fortsätter nog att läsa andra (lite mindre stressiga) bloggar.

    SvaraRadera
  23. No offence, anonym, men du ska nog öva på det här med att förmedla motsatsen till oro. Det gör man inte genom att informera om att man inte förstår varför en blogg finns (det tolkas lätt som om man vill trampa på både bloggarna och läsarna). Det gör man absolut inte genom att säga till en stressad förälder att det är ju bara att ge ett hungrigt barn mat -- plättlätt! Det är som att säga till en osäker tonåring att det bara är att vara sig själv.

    SvaraRadera
  24. Jag kan säga för egen del och jag tror att många andra håller med mig - Amningsbloggen, tack för en jättebra blogg och det stora stödet man finner här!

    SvaraRadera
  25. knyttets mamma: det var verkligen inte min mening, hoppas att ingen tagit illa vid sig.

    SvaraRadera
  26. Jag var på väg att skriva ett inlägg tidigare för att förklara det stora värde amningsbloggen har för intresserade men det behövs verklingen inte nu efter alla bra inlägg som förklarar syftet och meningen med amningsbloggen.

    För mig personligen har den betytt väldigt mycket. Jag har delvis tack vare denna blogg nu ammat i fyra år! Jag har tack vare denna blogg fått massor av information om bröstmjölkens tillräcklighet. Hur skulle jag vetat det annars när barnmatsföretag, bvc och omgivning påstår att bröstmjölk inte räcker efter fyra månader? Litat på mig själv? Nej, amningsbloggen har möjliggjort ett informerat och aktivt val hos mig att avstå välling och barnmatsburkar (och även hemmalagad barnmat). Amningsbloggen har insprirerat mig till långtidsamning och visat på vägar till en enklare amning för mig såsom säker samsovning, sjal och KUNSKAP om bröstmjölk. På intet sätt handlar det om att jag är osäker i min föräldrarroll. Det handlar om att jag VILL amma länge och mycket och att jag vill ha så mycket kunskap om amning då som om allt annat i livet. Jag vill ha kunskap om vad jag äter, ytterplaggs funktioner, hur man lyckas med bak osv, osv.

    Jag läser ingen ångest mellan raderna på amningbloggen. Inläggen r ju inspirerande, kunskapsgivande och genomsyras med en positiv anda!

    Vill man inte ha information om amning är det ju dock inte stället att hänga på;-).

    Jag är i alla fall här för att jag gillar att tänka själv och int styras av andra utan att gör medvetna pålästa val i mitt liv.

    Sen behöver inte varje val vara det nyttigaste men kan ändå vara aktivt. Att amma är nyttigt och ett aktivt val för mig men att låta en ettåring få glass och popcorn när familjen fredagsmyser är också ett medvetet val hos mig även om det kostmässig inte är ett bra val. Att ge barnmatsburkar från fyra månader kan vara ett aktivt val det också. Att inte amma kan vara ett aktivt val. Jag förstår bara inte varför det provocerar så mycket att ta upp fakta och tankar kring barnmat och amning.

    SvaraRadera
  27. Knyttets mamma: btw så skriver jag inte att det varit lätt att ge mitt barn mat, han har spottat ut allt men efter lite träning äter han som aldrig förr. Amning var aldrig ett alternativ så ersättning kom som en skänk från ovan.

    SvaraRadera
  28. Anonym: Ja, du nämnde det tidigare.

    SvaraRadera
  29. Knyttets mamma: men du sa ju att jag haft det jättelätt, vilket inte alls stämmer. Min mening med att kommentera här är bara att försöka få andra att slappna av lite och lita på sig själv. Om det anses stötande på något vis är det upp till de drabbade att bedöma.

    SvaraRadera
  30. Men anonym, grejen är ju att den här bloggen inte nojar, tvärtom! Du har naturligtvis rätt till din tolkning, men jag förstår inte hur du kommit fram till den.

    Jag skrev inte att du haft det lätt, jag skrev att du haft självförtroende nog att lita till sig själv när det varit svårt men att för dem som inte har det fungerar den här bloggen lugnande och stöttande (till skillnad från en anonym kommentar om att det är typiskt dagens mammor att inte lita på sig själva)!

    SvaraRadera
  31. Anna E:
    Du skriver såhär: "Fast jag tycker i alla fall att barnmatsburkarna är väldigt malplacerade om man ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer om pyttesmå smaksensationer från fyra månader, om barnet själv visar intresse. Som jag förstår det på Livsmedelsverkets hemsida kan man låta barnet smaka lite på sånt det visar intresse för. Vuxna äter ju inte puré ur 4-månadersburkar, alltså kan barnet knappast ha visat intresse av att äta just 4-månaderspuré. Barnet kan däremot ha visat intresse för föräldrarnas mat och kan då enligt rekommendationerna erbjudas ett kryddmått sådan mat."

    Jag invänder:
    Visst kan man börja med att ge lite mat från föräldrarnas tallrik, eller göra egen barnmat och frysa in i pytteportioner, och det är väl förmodligen så de flesta faktiskt börjar matintroduktionen, eftersom burkarna är dyra. Vissa föräldrar köper dock burkarna från början, ger barnet lite och fryser in resten i pytteportioner - så kan man också göra och det är väl inget fel i det? Smart om man inte gillar att laga mat.
    Och när barnet blir större och äter mer och mer, så är det många som köper burkar, även från fyra månader, för att det är praktiskt att ha med, osv. Deras eget val! Burkmaten är bra, om än dyr, så det är inte sämre för barnet.
    Vill även lägga till att det faktiskt finns barn som älskar att äta mat redan från början och SNABBT kommer upp i ganska stora portioner - det är inget fel i det heller, bara olika. Men på den här bloggen låter det ibland som att alla barn SKA äta pytteportioner så länge som möjligt, och att de flesta barn har problem med matintroduktionen..
    Mitt barn är ett riktigt matmonster, har varit från fyra månaders ålder, och jag känner ett helt gäng små matmonster till som ÄLSKAR puréer och gröt.

    SvaraRadera
  32. Anna: Det står naturligtvis folk fritt att göra som de vill. Vill man ge rejäla smakportioner från 4 månaders ålder och låta det bli hela måltider vid 6 månaders ålder (för att barnet gillar mat) så är det naturligtvis varken förbjudet eller straffbart. Dock är rekommendationerna från Livsmedelsverket att man ska helamma/ge enbart ersättning fram till sex månaders ålder, nu med tillägget att man kan låta barnet smaka enstaka kryddmått från 4 månaders ålder om barnet visar intresse. Som sagt var, föräldrar får förstås göra som de vill och om de anser att rekommendationerna inte passar deras barn står det dem fritt att göra på annat sätt. Men jag tycker det är en helt annan sak när barnmatsföretagen sprider budskap som går stick i stäv med rekommendationerna. Och det tycker jag man gör när man märker upp burkar med 4 månader.

    Visst kan man köpa burkar och frysa in pytteportioner, och även på den punkten står det alla fritt att göra som de vill, men jag tycker det verkar klart mycket bökigare att ta en 100 ml burk och frysa in den i 100 pytteportioner så barnet kan få 1 krm vid varje måltid, än att helt enkelt låta barnet smaka ett kryddmått av den mat man själv äter.

    Ja, det finns ju barn som snabbt älskar att äta mat och går snabbt från smakportioner vid 4 månader till hela måltider. Jag har dock valt att inte låta mina barn ens smaka mat förrän de närmat sig sex månader. Visst har de tittat intresserat på vår mat, och sträckt sig efter den, men de har inte tagit skeden och ätit själva vid den åldern. Jag har inte uppfattat deras intresser för mat som en längtan efter att just äta mat, för de vet ju då faktiskt inte vad det är eftersom de då aldrig ätit något annat än modersmjölk. Bebisar i den åldern gillar ju att stoppa allt möjligt i munnen och för oss har det funkat lika bra att de fått en leksak att greja med när vi ätit. Jag har tyckt det varit skönt att vänta ett tag med kladdandet som ätande innebär i början. Och nu med andra barnet struntade jag ganska mycket i puréer, både köpta och hemlagade, och gick mer direkt på mat att själv plocka med. Funkade finfint. Jämför man med andra länder tycker jag vi är lite "Puré- och barnmatsfixerade" i Sverige.

    /Anna E

    SvaraRadera
  33. Jättesen kommentar här men håller helt med om att Sverige är mkt mer för pureer och just att man "ersätter" mjölk med mat när man introducerar fast föda. I alla engelsktalande länder jag känner till (bl.a. Storbrittanien, USA, Canada, Australien) är rekommendationerna att fast föda introduceras som komplement till amning/ersättningsmjölk, MEN med mkt fokus på att mjölken SKA utgöra huvuddelen av barnets kost upp till ettårsdagen och att de första "portionerna" läggs ovanpå den mjölk barnet redan får. T.ex. så brukar man rekommendera att man ammar ca en timme innan man ger smakportion för att se till att man inte drar ner för mkt på mjölkintaget. Som en person som bott utomlands och sedan kommit hem till Sverige tycker jag att det är väldigt konstigt att inte vårt land också ger dessa rekommendationer och jag undrar varför?? Där är det alltså inte ok att ett barn i 6-månadersåldern ratar sin mjölk för stora mängder mat och i sådana fall uppmuntras man att ta det lugnare med maten ett tag och fokusera på mjölken. Detta för att nästan all fast föda innehåller betydligt mindre näring och kalorier än människomjölk (speciellt den mat man oftast börjar med, som frukt och grönsaker), och att stora mängder mat tidigt kan ge näringsbrist. Har länge undrat varför detta inte pratas om alls i Sverige???

    SvaraRadera
  34. Angående detta med smakportioner. Det är inte bara BVC som vill att man ska börja med smakportioner tidigt. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen för råd när min son var magsjuk. Personen jag fick prata med ifrågasatte då varför jag inte gav smakportioner regelbundet. Min son är fem månader och får smaka på min mat då och då när jag äter något som han också kan äta. Det är så jag tolkar livsmedelsverkets råd. Personen från sjukvårdupplysningen verkade irriterad, frågade om jag inte fått information från BVC och poängterade att det är viktigt för min sons talutveckling att han får smakportioner.

    SvaraRadera
  35. Tack för intressant inlägg, och intressant diskussion bland kommentarerna! Min dotter är fyra månader och på BVC säger de att vi ska introducera gluten nu. Jag vill inte äventyra amningen utan vill fortsätta med den så länge som möjligt. Hur mycket gluten, i vilken form och hur ofta borde vi ge henne?

    SvaraRadera
  36. För skoj skull var jag inne och läste om amning på niomånader.se och blev helt förfärad av deras negativa inställning till amningen. Bland annat skriver de att om man helammar i sex månader istället för fyra ökar risken för barnet att drabbas av diabetes, ätstörningar och dålig viktuppgång, och de menar också att alla andra positiva effekter som amningen påstås medföra inte har någon riktig vetenskaplig grund och att enda anledningen till att amma är att det är billigt och smidigt...

    Snälla säg till dem!!!

    http://www.niomanader.se/content.asp?ID=99

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.