Av Marit Olanders
Att låta barn äta själva snarare än att skedmata dem kan minska risken för att de utvecklar övervikt senare. Det är slutsatsen i en ny studie. 155 barn mellan 20 månader och 6,5 år, varav 63 skedmatades och 92 åt själva, ingick i studien. forskarna frågade föräldrarna om hur barnen hade börjat med mat.
Barnen som skedmatades löpte större risk att utveckla övervikt än barnen som själva plockade i sig mat.
Barnen som skedmatades föredrog i större utsträckning söta smaker, medan barnen som åt själva åt kolhydrater.
Forskarnas slutsats är att det kan gynna barns preferenser för nyttig mat att låta dem äta själva.
Läs mer här.
Kolhydrater kan vara socker men det kan också vara stärkelse och fibrer så kolhydrater måste inte nödvändigtvis smaka sött.
SvaraRaderaJag fick alltså en kommentar i min mejlbos som jag svarade på men kommentaren syns inte här.
SvaraRaderaSå här var frågan:
Vänta lite nu! Kolhydratrik mat smakar sött. Söt mat innehåller kolhydrater. Båda grupperna gillade alltså samma sak? Eller vad skulle det stå?
Var är studien gjord? Har du länk till den?
SvaraRaderaIntressant är det hursom.
Alex, längst ner i injlägget står det "Läs mer här" i rött. Det är länken. ;)
SvaraRadera