tisdag 19 november 2013

Du och ditt barn bestämmer

av Julia Ilke

Som kommentar till det förra inlägget frågar en mamma hur hon ska tackla förskolepersonalens önskan om att hon ska sluta amma barnet då de menar att barnet kommer att börja somna fortare i vagnen om hen vänjs av vid att somna vid bröstet. Till Amningshjälpens Facebookgrupp kommer det med jämna mellanrum frågor från mammor som undrar hur de ska övertyga sina män om att det är ok att amma efter 1-års dagen. Frågor om hur man ska orka amma vidare när svärfar säger högt så att alla hör att det inte passar sig att amma så stora barn. Oro för att barnet får näringsbrist när det väljer bröstet framför mormors hemlagade köttbullar eftersom mormor hävdar det så bestämt.

Stressen över att känna att man vill amma vidare men ständigt bli ifrågasatt och påhoppad på grund av sitt val.

Att rusta sig med kunskap om WHO:s 2-års- rekommendation, andra kulturers amningsvanor som är mer tillåtande och nyttan med att barn får amma länge stärker och hjälper många vet jag. Men det är ändå jobbigt att behöva försvara sitt val och hänvisa till WHO i tid och otid när man egentligen bara vill få amma sitt barn i fred.

Att bygga ett pannben av stål där andras tyckande och tänkande inte tillåts passerar in låter troligen lättare än vad det är men kanske är det ändå vad den enskilda mamman behöver göra. Vägra lyssna på andras pladder och fokusera på dig själv och barnet. Förskolepersonal borde inte ha någon åsikt över huvudtaget om era amningsvanor men om de ändå uttrycker åsikter så svara att det är eran ensak.

Hämta stöd från andra är också guld värt! Gå med i Amningshjälpen och gå på de lokala träffarna, spana på öppna förskolan efter en annan långstidsammare och prata med henne, inspireras av någon känd person eller bloggare och hämta styrka från henne när det känns motigt.

Det är DU och ditt BARN som bestämmer hur ni vill amma och andra har inte med saken att göra. Punkt slut! Ok?


5 kommentarer:

  1. Kom gärna med mer tankar kring detta hur man kan bemöta när detta kommer. Fått hela tiden små "oskyldiga" kommentarer som ändå känns...

    SvaraRadera
  2. Jag fick massor av stöd från amningshjälpen när förskolepersonal bad mig att "dra ner på amningen" och inte amma på förskolan vid inskolningen. Jag markerade sedan ordentligt att jag inte tyckte att förskolans rekommendationer var okej.

    Något jag saknar är att se långtidsammare! Eftersom man inte ammar lika ofta så är det väl naturligt att det blir så, plus att det tyvärr känns så oacceptabelt att öppet amma en 2-åring. Jag skulle tycka att det vore underbart med en stor sammankomst nånstansi Sverige för långtidsammare och barn. Så att alla kan se att vi faktiskt är vanliga, "normala" människor fast vi ammar över 1-års dagen.

    SvaraRadera
  3. Det var jag som skrev kommentaren om amning och förskolepersonal. Tycker själv att det nu med andra barnet är lite lättare att hantera bekantas attityder och fördommar gentemot amning. Med förskolepersonal är det annorlunda just genom att de har lite av en "maktposition" och man är beroende av att samarbetet fungerar. M.a.o man kan inte bara be dem fara och flyga när de kommer och hävdar saker som att amning inverkar negativt på inskolning/insomning eller vad det nu kan vara. Finns det överhuvudtaget några belägg för sådana teorier (annat än vissa kvinnliga förskolepersonals/chefs egna uppleveler av amningen som "jobbig"?) Borde vi inte från "pro-amningshåll" kunna påverka ansvarig politiker om att få en skrivelse att någon med såpass stor makt som förskolan inte får lägga sig i och försöka påverk anågon att sluta amma?

    SvaraRadera
  4. På amma vidare fanns en inlägg om detta http://ammavidare.blogspot.se/#!/2013/09/okunnigt-om-amning-av-barn-i.html
    Ammade mitt barn under hela förskoletiden, men fick aldrig några kommentarer kring detta. Dock skötte barnets pappa inskolningen.
    Personligen tror jag att det finns fördelar för barnet att fortsätta amma när barnet börjat på förskolan, snabbt sätt att återknyta på em och ett bra sätt att få i barnet näring vid sjukdom.

    SvaraRadera
  5. Förskollärare själv, samt långtidsammare. Förstår verkligen inte var det kommer från??? MYCKET lättare skola in tryggt barn än ett som just ex tvingats avsluta något så fint, tryggt och mysigt som amningen ofta är. Fortsätt amma!! Fint sätt för er återkoppla efter en dag ifrån varann dessutom. Bara för att barnet är van ammas till sömns av MAMMAN betyder det såklart inte att hen kommer vilja amma någon annan när hen ska sova. Olika folk olika rutiner. De lär sej fort! Samma som de lär sej att ex mamma tycker det är okej när en gör si, pappa säger stopp. Mormor tycker en sak, farmor en annan. Osv osv.

    Jag ammade min då tvååring öppet bland kollegor när vi startade upp en ny fskl - de var nog rätt överraskade (men vem hade inte varit - inte SÅ vanligt se så stora barn ammas) men alla verkade positiva och jag är säker på jag hjälpte dem se amning av lite större barn på ett annat sätt.

    Fortsätt amma så länge det känns bra!!! (För ER alltså, inte för fröknarna på förskolan....!!!)

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.