måndag 24 januari 2011

Hur kan en nära bottennotering bli längst i världen?

Av Eva-Lotta Funkquist

Det pågår en utställning om amning på Mångkulturellt centrum i Fittja (klicka på rubriken). Åk och se den vetja. Den 3 mars ska man ha ett publikt samtal om amning som samhälleligt fenomen och inför det konstaterar man: Sverige är vid sidan om Norge det land i världen där kvinnor ammar längst.

Eeh, tillåt mig inflika:

Hälften av alla världens tvååringar ammas.

I Sverige förekommer amning av tvååringar knappast alls. Och så dänger man till med det påståendet inför samtalet (som ska ske mellan personer med svensklingande namn). På Mångkulturellt centrum. Ibland blir jag fnittrig av svenskar.

9 kommentarer:

  1. Det är makalöst att ett sånt uttalande skickas ut från Mångkulturellt centrum helt klart. Och vad har de för faktagranskning av sin information egentligen?

    SvaraRadera
  2. De menade säkert "det i-land i världen". Att svenska kvinnor ammar i mycket större utsträckning än kvinnor i andra i-länder är sant.

    Att det finns olika åsikter och känslor kring amning är också sant och jag tycker det är bara positivt att detta lyfts fram.

    Hälsningar,
    Andrea Nord aenord@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Nja Andrea, inte ens om vi begränsar oss så pass är det sant. Här på bloggen har vi tidigare redovisat studier från USA, Australien och Iran som visar att alla är länder där det ammas längre än i Sverige.
    Hälsar Eva-Lotta

    SvaraRadera
  4. Dessutom, på mångkulturellt centrum ska de väl kunna tänka lite längre än att likställa i-länderna med hela världen!

    SvaraRadera
  5. Är det rätt att säga att amning av tvååringar knappt förekommer alls i Sverige? Att det inte är så vanligt, visst, men vill man uppmuntra till att amma länge så är det väl bättre att tala om att det visst finns kvinnor som ammar tvååringar här i Sverige också! Min son är på god väg mot tvåårsdagen utan att visa några tecken på att vilja sluta amma. Här på bloggen är det ju många mammor som skriver som ammar både två- och treåringar och jag har träffat på dem i verkligheten också, så SÅ ovanligt kan det ändå inte vara!

    SvaraRadera
  6. Anonym: Sverige för inte statistik efter ettårsdagen, så vi vet inte precis. I Norge ammas 4 %, så där någonstans kan man gissa. SÅ ovanligt är det nog.
    Hälsar Eva-Lotta

    SvaraRadera
  7. Att kanske var 25:e tvååring ammas är inte "förekommer knappast alls". Men det är rätt långt från hälften också. Om vi nu skulle "amma längst" så borde det betyda att mer än hälften av alla tvååringar ammas och fortsätter med det ett bra tag till.

    Synd att vi inte för statistik, men det är ju ett symptom på att vi anser att man inte bör amma så länge. Eller en del av oss svenskar i alla fall.


    På tal om mångkultur och amning av tvååringar - den ända som har kommenterat att min tvååring ammar (ofta och offentligt) är en nyinflyttad afrikanska som brukar gå på öppna förskolan i byn. Hon har båda gångerna jag har träffat henne försökt berätta för mig att min tvååring inte är en bäbis och inte ska amma. Ingen annan har sagt något, men det kan ju vara för att de inte tycker man ska lägga sig i vad andra gör.

    SvaraRadera
  8. Veronika! Jag tror att 95% av barnen i Nepal ammas vid tvåårsdagen, så 96% vore väl då längst i världen, men jag vet inte om Nepal ens är mest i världen, för alla länder för ju som sagt inte statistik!
    Hälsar Eva-Lotta

    SvaraRadera
  9. Å, tänk om vi kunde få något liknande här i Sverige. Vad glad jag vore om jag inte var själv som ammade min 1,5-åring i min umgängeskrets! Man skulle kanske slippa alla konstiga frågor och undrande blickar...

    SvaraRadera

Kul att du vill lämna en kommentar och tack för att du hjälper till att hålla en respektfull och god ton i kommentarsfältet!

Det är ok att vara anonym men använd gärna ett påhittat namn så att det blir tydligt vilken kommentar någon annan ger respons på.