torsdag 12 april 2012

Inte lätt att hitta amningsvänligt sjukhus



Baby-friendly hospitals, eller på svenska amningsvänliga sjukhus, innebär bland annat att barnet och mamman ska få tid att mötas hud mot hud direkt efter förlossningen, och att den första amningen sker så ostört som möjligt. Här är en underbart amatörmässig raplåt om två sätt att föda och ta emot barn i USA. Det står att bara 5 %  av sjukhusen i USa är amnignsvänliga, men det är ändå mer än i Sverige. mig veterligen finns det nu för tidne inga amningsvänliga sjukhus. Det betyder inte att alla svenska familjer får instrumentella förlossningar, att barn och förädlrar separeras och barnet får ersättning utan att det finns medicinsk grund. Men vi ska inte blunda för att det händer, dessvärre alldeles för ofta.

8 kommentarer:

Anonym sa...

När jag födde i Uppsala, akademiska sjukhuset, i början av 2011 fanns en pärm med "babyfriendly hospitals"-policy och massor med amningsinfo som vi bedömde som vettig på vårt rum på BB. Bläddrade i den när bebisen sov, hade inte med nåt att läsa. Hade en lätt förlossning och blev bra bemötta kring amningen, krånglade aldrig, vet förstås inte hur det hade varit isf. Men tog för givet att det inte var inaktuell info de lämnat kvar, har de alltså lagt ner sedan flera år men "glömt" att städa efter sig?

Cecilia sa...

Det är kanske eldsjälar som Eva-Lotta i Uppsala som håller fanan högt och kämpar för att få ut information om de 10 stegen? <3

Problemet är att det inte funnits någon kvalitetssäkring sedan 2003. När arbetet med amningsvänliga sjukhus inte längre följs upp så varierar kvaliteten och kunskaperna på ett godtyckligt sätt. Man kan ha tur som du, eller otur och få riktigt dålig information.

I amningsstatistiken ser man ett tydligt trendbrott just efter 2003, vilket kan hänga ihop med på att på många ställen har amningsvänliga vårdrutiner fallit i glömska och mycket har återgått till det gamla.

Nathalie sa...

Här har man fött i Falun och jag tyckte informationen i pappersform var väldigt god angående amning! Det var absolut ett amningsvänligt sjukhus här i alla fall. Så jag har heller inte de erfarenheterna. Informationen om de 10 stegen finns på BVC om inte annat, lättillgängligt. :)Där vi bor i alla fall!

Cecilia sa...

Vad bra! Ja, i Falun jobbar också en helt fantastisk kvInna som jag träffat genom Amningshjälpen. :-D Ja, det är klart att det kan vara amningsintresderade och kunniga barnmorskor ändå! Men jag tror att det behövs En tydlig vilja att satsa på amning för att amningsvänliga vård rutiner ska prioriteras. En kompis födde barn i Stockholm för mindre än en månad sedan, och som tur är var det inte första barnet och hon kunde ifrågasätta råd hon fick. Men det hon berättade var så nedslåend, det var katastrof! När hon bad om hjälp med för litet tag tryckte de resolut in bröstet i barnets mun. Dessutom rekommenderade de flaska för att bröstvårtan skulle vila. Hon pÅpekade själv att det kunde störa amningen och göra det dåliga taget ännu sämre, men det sa dem emot då. Jag blir så matt!

Anonym sa...

Jag födde på Mölndal Som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset och de var helt klart amningsvänligt! Men det måste det väl vara då de tillhör su! Finns info på hemsidan, i pappersform, de pratar om det och uppmuntrar föderskorna att läsa infon! Glad att jag hamnade där än nånstans där de inte var det. Då hade kanske inte amningen funkat idag

Lisa sa...

Instämmer om Mölndals sjukhus! Båda mina barn är födda där, och båda gångerna (2010 och 2012) fick vi flera timmar ifred med barnen innan de ens kom in med vågen, och sedan ännu mer tid för amning och lära känna varandra innan det bar av till BB. På BB fanns massor med skriftlig information om amning och vi uppmuntades till att samsova, amma och vara hud mot hud.

Marit Olanders sa...

Vad bra att ni uppölever att era sjukhus är amningsvänliga! De sjukhusen skulle antagligen klatra sig bra, då, om vi i Sverige åter kunde gneomföra den kvalitetssäkring som det var att uppfylla alla kriterierna för Amnignsvänliga sjukhus, från steg 1, att personalen har en skriven strategi, steg 2 om att utbilda all personal, olika stegom bemötandet av föräldrarna till steg 10 om att tipsa föräldrarna om amnignsstödgrupper, osm Amningshjälpens lokalgrupper, vid hemgång. Det är mönjligt att sjukhusen ini nämner uppfyller alla kriterierna men eftersom det inte finns någon referensgrupp som utser amnignsvänliga sjukhus så är de det inte officiellt.

Jonna sa...

Kul att höra att Mölndal bättrat sig! När jag födde där i maj 2008 var det hands on och rutinmässig tillmatning med ersättning som gällde.