onsdag 27 november 2013

Nytt förbud mot reklam för ersättning

av Julia Ilke

I veckan tar regeringen beslut om att förbjuda företag från att marknadsföra bröstmjölksersättning och relaterade produkter som t.ex. nappflaskor. Sedan tidigare finns WHO-koden som reglerar marknadsföringen och som företag har som policy att följa men nu ska det alltså bli olagligt att bryta mot den. Den synliga skillnaden kommer inte bli märkbar eftersom maknadsföringen redan är hårt reglerad men däremot kan lagen ses som ett principiellt beslut där regeringen lägger sig om en kvinna ska amma eller inte. Information om ersättning har man dock fortfarande rätt att få så jag tänker att det mer handlar om att reglera företagens reklam än ett försök att styra kvinnors val att amma eller inte.

Igår debatterade Carina Sjögren från Amningshjälpen och Andres Nord från Föreningen flaskmatning i Sverige frågan i Studie Ett i P1. Lyssna på inslaget här.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med branschöverenskommelsen är att den i realiteten har hindrat flaskmatande föräldrar från att få nödvändig information. Lagförslaget skiljer inte på marknadsföring och information och hittills har vi sett att det har varit ett problem. Eftersom tillverkare av ersättning inte kommunicerar direkt med konsumenterna har flaskmatande föräldrar råkat ut för problem, t ex när en bytt namn eller slutat tillverkas. Många barn behöver en lång övergångsperiod och det hade varit bra om det suttit skyltar i butikshyllorna. Eftersom en sådan informations riskerar att ses som marknadsföring så finns det inte. På http://www.attflaskmata.se/2013/11/20/forandringar-i-produkter/ kan man se ett antal tillfällen när information om produktförändringar inte har nått föräldrarna vilket har drabbat barnen.

Lagförslaget har både principiella problem (att informera om ersättning likställs med att göra reklam för alkohol och tobak) men riskerar också att direkt drabba barnen. Agnes Wold skriver bra i DN idag http://www.dn.se/debatt/orimligt-att-i-lag-forbjuda-reklam-for-flaskmatning/

Anonym sa...

@postdbt: Håller helt med dig om att det behövs mer saklig information om flaskmatning. Det sista vi behöver är dock fler subjektiva tyckanden av typen som den gamla amningshataren Agnes Wold sin vana trogen bidrar med. som flaskmatare betackar jag mig från all "hjälp" av henne. Istället vill jag ha saklig information från minst en ansvarig person vid Livsmedelsverket som borde ha till uppgift att hålla tillverkarna i strama tyglar. Granska produkterna och kräva viss framförhållning/parallella produkter en tid om de ska byta sortiment osv. Sedan är det sorgligt att någon lyckats ta sig till högskolan utan att förstå skillnaden mellan saklig och opartisk information riktad till just de som själva efterfrågar den och reklam från tillverkarna. Alltså tillverkarna bör ha skyldighet att rapportera till Livsmedelsverket vars experter ska granska innan de lägger ut uppgifterna på hemsidan eller dylikt. Vården ska utbildas i att ge sakliga vetenskapsbaserade råd både till ammande och flaskande. Icke granskad information i form av massreklam från tillverkarna är dock en helt annan sak. Det kan vi klara oss utan.

Anonym sa...

den gamla amningshataren Agnes Wold?

Anonym sa...

"Ammande mödrar stressades genom uppmaningen att väga barnen före och efter varje mål för att se att de fick i sig tillräckligt"

"Näringsbrist och infektioner orsakade massdöd bland barnen, eftersom amning inte bara ger god näring, utan också innehåller antikroppar som skyddar mot infektioner"

"och sedan gjorde man reklam för det här i u-länderna då och det blev en förfärlig katastrof eftersom amningen tillhör näring och även infektionsskydd"

Vem säger detta? Kan ni gissa?

Det är faktiskt Agnes Wold som ni så gärna kallar för amningshatare.
(Citat 1&2 kommer från hennes artikel i dagens DN, citat 3 från hennes intervju på p1Morgon i morse)
Jag tycker att det är väldigt osakligt och omoget att klistra etiketten "amningshataren" på henne. Ni får gärna komma med argument, ni får gärna initiera diskussioner men att klistra på sådana etiketter på personer tyder på oviljan att föra en mer nyanserad debatt.

Och det också tyder på att vissa inte har växt ut skolgårdstendenser då man fortfarande tillåter sig själv att vräka ur sig felaktiga otrevligheter.

G

Amanda sa...

Det är ju jättefint, Anonym. Notera Hur Agnes Wold uttrycker dig i imperfekt, "de GJORDE reklam", "det orsakaDE massdöd", trots att det är någonting som händer än i dag. I u-länder, i katastrofområden. Ingen utom ersättningstillverkarna vinner på att låtsas som om det där är historia, så varför envisas Agnes Wold med att låtsas som om det inte händer i dag?

Anonym sa...

@G: "Det är faktiskt Agnes Wold som ni så gärna kallar för amningshatare."
Vilka NI? Det var j a g som gjorde det.

"Ammande mödrar stressades genom uppmaningen att väga barnen före och efter varje mål för att se att de fick i sig tillräckligt"
-Ännu en relik från det glada amningsfientliga 70-talet, knappast något som talar för amning. Ännu idag lever rester av den föreställningen kvar då vissa BVC råder till ersättningskomplement/dinapp utan medicinsk grund och utan att informera om hur det kan påverka bröstmjölkstillgången hos mamman.

"Näringsbrist och infektioner orsakade massdöd bland barnen, eftersom amning inte bara ger god näring, utan också innehåller antikroppar som skyddar mot infektioner"
-Fast enligt Wold är problemet att dagens barn på så sätt får på tok för lite infektioner vi klemar bort dem med vårt infektionsskydd så att deras immunförsvar inte får tränas och istället gör oss allergiska enligt Wold. Således mindre amning=fler sjuka barn=önskvärt enligt Wold.(se Debatt 28/11).

"och sedan gjorde man reklam för det här i u-länderna då och det blev en förfärlig katastrof eftersom amningen tillhör näring och även infektionsskydd"
-Men vad snällt att hon kan erkänna att de företag hon vill ska kunna marknadsföra fritt här orsakat stora skador i u-länderna. Generöst. Verkligen. Vore aningens mer trovärdigt om hon inte slängde ur sig sina egna hemsnickrade hypoteser om att amning inte har några som helst fördelar utanför u-länderna. (Källa: Debatt 28/11)


"Jag tycker att det är väldigt osakligt och omoget att klistra etiketten "amningshataren" på henne."
-Fine. Vad tycker du själv att vi ska kalla henne och hennes uppenbara behov av att i alla sammanhang dra fram sitt motstånd mot amning? Vad ska vi kalla hennes senaste skuldbeläggande utspel häromdagen i DN om att ammande mammor som helammar i 6månader fördubblar barnens risk att få celiaki, något som helt saknar vetenskapliga belägg enligt barnläkarna?

Varför ska vi ens tala om amning i just reklamdebatten? Gäller inte debatten de som vill ha saklig opartisk myndighetsinformation om flaskmatning och bröstmjölksersättning och de som Wold som vill ha tillverkarnas egen reklam?





Anonym sa...

@G: Det var inte länge sedan Nestles produkter skadade barn i Sverige med med.
https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2010/4/Nestle-drar-in-skadlig-barnprodukt--men-bara-i-Sverige/

// E

Anonym sa...

@G: Okej, jag ger dig rätt på en punkt. Wold har förvisso sagt en odelat positiv sak om amning:
Ur Expressen, Wold bemöter påståenden om amning:
"Ju längre man ammar ju smartare blir barnet."

"– Nej, det blir de inte. Att ammade barn i genomsnitt har högre IQ än flaskmatade beror på att deras mammor är smartare, helt enkelt, säger Agnes Wold."

Så smarta kvinnor ammar och korkade flaskmatar? Låter ju rätt fördomsfullt i mina öron.

Vid nästa påstående om amning: "Barnet får bättre tänder." Svarar Wold såhär:

"– Nej, det har jag aldrig hört talas om. Det finns ju ganska mycket socker i bröstmjölk, till skillnad från flaskmjölk."

..och hjälper därmed till att använda sin titel för att utala sig om ännu en sak hon inte har belägg för och sprida ytterligare en myt om amning. Fakta är istället att ämnen i bröstmjölken skyddar mot karies:
http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning//saliv-och-brostmjolk--for-halsa-eller-sjukdom.cid128793

Att däremot förvara nappen i en vuxen mun (något Wold rekommenderar här utan att nämna att man då även introducerar karies och behöver vara observant på kariesrisken: http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter%20Detalj/minskad-allergirisk-hos-barn-vars-foraldrar-suger-pa-barnets-napp.cid1168564)

Ytterligare källa för att napp från vuxen mun till spädbarn ökar kariesrisken, inte amning:
http://www.brianpalmerdds.com/caries.htm

// E






Amman sa...

Bra sagt E! Och toppen med alla referenser! :)