måndag 10 november 2008

Barnstyrd tillvänjning

Frågan om när barn helst ska börja med fast föda väcker starka känslor. Nu är det fem år sedan svenska myndigheter antog nuvarande rekommendation:

Den första tiden är bröstmjölken barnets bästa näring. De flesta barn klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk de första sex månaderna av sitt liv. Från ungefär sex månader bör amningen av näringsmässiga skäl kompletteras med annan föda, men det är fördelaktigt om bröstmjölken utgör en del av kosten under hela första levnadsåret eller längre.

Ändå hör vi i Amningshjälpen återkommande om hur föräldrar på BVC får höra att de ska börja vid fyra månader. Inte i individuell rådgivning, utan i hela föräldragrupper. På flera håll delas broschyrer ut på BVC där föräldrarna får rådet att börja med smakportioner mellan 4 och 6 månader. Anledningarna till att vårdpersonal på eget bevåg frångår svenska myndigheters rekommendation verkar dels vara bristande kunskap om och tilltro till amning och dels bristande förmåga att ge mammor stöd i amningen.

om en ny bok om barnstyrd tillvänjning av Gill Rapley och Tracy Murkett. Får barn möjlighet att börja med mat i sin egen takt kommer de inte att börja äta i den mening att de också sväljer maten förrän de är runt sex månader. De kan ta in mat i munnen, undersöka färg, form, konsistens och smak tidigare - men inte för att faktiskt äta.

Mike Brady påpekar att barnmatsföretagen har stora intressen i att få barn att börja med mat tidigare. Han har hört en VD på ett barnmatsföretag säga att med tidig matintroduktion hindrar man föräldrarna från att driva iväg mot hemlagad mat. Får man dem att äta puréer tidigt är chansen som störst att de håller sig till burkmaten länge. Lägger man också till välling i menyn är risken stor att mängden bröstmjölk minskar och barnet tappar intresset för amningen under andra halvåret.

Amningsnytt nr 1/08 handlade om att börja med annan mat och tog upp ämnen som att alla barn inte tycker om puré, att risken för järnbristanemi vid enbart amning  efter sexmånadersdagen kanske är överdriven och att det inte finns några belägg för teorin om "smakfönstret" vid fyra månader. Den publicerades i en skrift utgiven av Semper. Inte något nummer av Amningsnytt har väckt så många, så starka, positiva reaktioner. Några läsare efterlyste alternativa sätt att tillvänja  mat. Kanske Baby-led Weaning kan ge något. Jag har inte läst den själv.

Marit Olanders

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om jag vetat de med vällningen tidigare, hade stora planer på att amma minst tills sonen är 1 år. Men han slutade helt för 5 dagar sen och har senaste två tre veckorna knappt velat amma.
vi började med vällning och ersättning när han var 6 månader eftersom jag då skulle börja plugga (han är nu snart 8) och hade jag läst de som jag läst i dag hade han nog bara fått ersättning då. fast de hade kanske inte gjort någon skillad.
Mycket intressant blogg!
Mvh//Lina

Amningsbloggen sa...

Hej Lina!
Tack för berömmet! Jag har aldrig tänkt på att det kunde vara skillnad på i vilken grad bröstmjölksersättning och välling konkurrerar ut amning. Mycket intressant!
Om du vill börja amma igen kan du ju skära ner på vällingen, åtminstone inte erbjuda välling när du är hemma.
Lycka till hur du än gör!
Marit Olanders