På BB ser hon personalen, försedd med block och pennor med bröstmjölksföretagens loggor, bekymrat rynkar sina pannor över hennes envisa framhärdande att hon ska amma, och att hon inte låter dem mata sonen så att hon själv får sova. Till slut ger hon sig: OK då, men bara ett ounce (28 gram) eller så. Sex timmar senare vaknar hon med ett ryck och då har sonen varit sååå duktig på att äta att han har fått i sig hela nappflaskan med ersättning.
När han dessutom får gulsot är det kört för amningen. Han snuttar litegrann för att sen sluka en flaska ersättning. Med hjälp av en amningsrådgivare börjar den svåra vägen tillbaka till helamning, kantad med sårande kommentarer som "När ska du slappna av och börja njuta av honom?" från mamma och "Har du ingen mjölk?" från BVC-sjuksköterskan, också hon behängd med en penna från en barnmatsproducent, och förföriska löften från butikshyllans burkar: Känslig. Minskar oro och gasig mage.
I Sverige hör man då och då röster som vill bagatellisera WHO-koden och tillåta reklam för bröstmjölksersättning, i tron att detta ska vara till gagn för nyblivna föräldrar, att de så ska ha lättare att få information om hur man använder bröstmjölksersättning. Men då glömmer man en viktig distinktion: Reklam är inte information. Reklam har ett särskilt syfte - att en vara eller ett märke uppmärksammas och säljs och genererar vinst till sitt företag. En viss procent av intäkterna ska gå till reklam för att skapa behov som inte finns, ändra attityder och så smånıngom beteende så att man köper varan eller tjänsten.
Reklam kan utformas på många sätt. Till de mest uppenbara hör annonser, tevereklam och skyltar ute på stan. Men reklam är så mycket mer. Gratisgrejor är reklam. Bagarna man får när man föder barn på svenska sjukhus är reklam och man kan ifrågasätta varför hårt pressad vårdpersonal egentligen ska distribuera dem. Reklammakarna behöver inte heller vända sig direkt till den tänkta konsumenten utan kan ta vägen kring en auktoritet. Genom att lämna gratisprylar med företagets namn och logotyp på och kanske t o m ett varumärke för en särskild produkt till förlossningsläkaren och personalen på BB i detta fall hoppas företaget förmå kvinnan att börja konsumera deras produkter.
Reklam bygger nämligen också mycket på tjat, Ju fler gånger du ser ett varumärke påminns du om dess existens och väl i butiken väljer du kanske det som verkar mest bekant. I krönikan i Gourmet undrar man också lite över BB-personalens agerande? Varför ger de honom en hel flaska ersättning när mamman har gett andra instruktioner? Är de övertygade om att han behöver det? Har de fått någon utbildning i amning? Eller bedrivs utbildningen i uppfödningsfrågor av någon med ett vinstintresse?
Amning är skört. För en del går det lätt att få igång amningen, och t o m i USA helammar runt 60 % efter en vecka. Men för alla går det inte lika lätt. Det är därför amningsorganisationer talar om att skydda amningen. Det handlar inte om att nyblivna mammor har gröt i skallen och är dumma. Det handlar om att ge amningen en chans, låta den få ta tid att komma igång. Ett sätt att skydda amningen är att ge vårdpersonal utbildning i vad amning innebär. Ett annat sätt är att inte utsätta blivande eller nyblivna föräldrar för reklam.
Det betyder INTE att föräldrarna inte ska få veta var bröstmjölksersättning finns och hur man använder den, om de skulle önska det. Att källan är oberoende är en första förutsättning för att informationen blir allsidig. Bland annat därför finns det en sida om flaskmatning i Amningshjälpens broschyr Sugen på livet. (Reklam.)
Marit Olanders