måndag 22 april 2013

Går det verkligen lika bra med flaskan?


av Julia Ilke

”Det går så klart lika bra med flaskan” är ett påstående som dyker upp nästan varje gång amning är uppe för debatt. Det är som att flaskan måste få ett erkännande för att det fortsatta samtalet om amning inte ska kunna beskyllas för att vara en del av den här så kallade ”amningshetsen”, men jag frågar mig vad man egentligen menar? Ur vilka aspekter går det lika bra? Är det i fråga om anknytningen som bröstet är utbytbart mot en flaska? Är det näringsinnehållet som anses vara detsamma? Är det barnets medfödda behov av att suga som tillfredsställs lika bra med plastnappar? Frågetecknen är flera men jag har nog aldrig hört någon som förklarar vad de egentligen menar när de påstår att det går lika bra med flaskan.

En aspekt där det INTE går lika bra med flaskan är när det kommer till innehållet i bröstet versus innehållet i en flaska ersättning och effekterna detta har på barnets hälsa och utveckling. Unicef har gått igenom forskningen och sammanställt en lista med effekterna av att växa upp på bröstmjölk eller ersättning. 

Unicefs slutsats är att barn som växt upp på ersättning löper en ökad risk för:

- infektioner i mage- och tarm
- infektioner i luftvägarna
- urinvägsinfektioner
- öroninfektioner
- allergiska besvär som eksem och astma
- diabetes typ 1 och 2
- övervikt
- leukemi
- plötslig spädbarnsdöd

Barn som fått bröstmjölk har bättre/lägre risk för:

- Neurologisk utveckling
- Kolesterolvärden
- Blodtryck
- Mun- och tandhälsa
- Hjärt- och kärlsjukdom senare i livet
- Cancer

Ska man tro Unicef får man väl nästan säga att påståendet om att det går lika bra med flaskan är en sanning med modifikation, eller?

42 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Julia,

Har du några exakta "risksiffror"? Bröstmjölken har definitivt sina fördelar, men frågan är HUR stora dessa fördelar är. Vore riktigt intressant att veta siffror eftersom den här listan kan skapa mer oroa än generera kunskap just på grund av siffrorna som forskare kom fram saknas.
Dessutom så gäller den här listan (risker) på populationsnivå, ej på individnivå.

Som sagt, siffrorna skulle göra den här debatten betydligt mer nyanserad, tror jag

Hälsningar
G

Anonym sa...

Hej Julia!

Går det verkligen lika bra med flaskan? Ja, ibland går det till och med bättre. Det är väldigt individuellt hur man upplever sin amning eller flaskmatning, trots Unicefs fina lista.

Det är sant att det finns studier som visar en minskad risk för framförallt infektioner vid amning. Men dessa risker är inte stora i ett i-land som Sverige där det finns rent vatten, god vård och hög läskunnighet. När man pratar om risker är det viktigt att man sätter det i ett sammanhang. Det är inte farligt att flaskmata i Sverige och att påstå något annat är att syssla med skrämselpropaganda.

Den här "så kallade amningshetsen" finns på riktigt, Julia. Det sker när kvinnor inte upplever att de har något val, utan måste amma trots att de inte trivs med amning eller upplever det som plågsamt. Motsatsen finns också, flaskhetsen. Det är när man vill amma och endast får rådet att ta till flaskan och inte får något egentligt stöd för att lyckas med sin amning. Jag pratar inte om någon "så kallad" flaskhets, jag vet att det finns på riktigt och respekterar att kvinnor har utsätts för det. Jag hoppas att du också kan respektera att kvinnor har utsätts för amningshets och mår mycket dåligt av detta. En del av dessa kvinnor kallar det rent av för förtryck.

Nu har du som den nya bloggaren på Amningsbloggen en möjlighet att sätta tonen framöver. Hur vill du ha det? Vad ska AB handla om? Ska det finnas för att gå till attack mot flaskmatning och de som väljer att flaskmata sina barn?

Varma hälsningar,
Andrea Nord
Ord. Föreningen Flaskmatning i Sverige

Anonym sa...

Jag tror att iallafall anknytningen/bindningen mellan barn och vårdnadshavare och även barnets sugbehov inte behöver påverkas av om barnet ammar eller får nappflaska. Jag har hört att anknytningen gynnas genom amning, men jag har svårt att verkligen förstå att det skulle vara sant. Anknytningen hör ju mer ihop med lyhördhet för barnets behov och man kan ju amma väldigt icke-lyhört vilket såklart borde påverka anknytningen negativt.
Personligen har jag ju väldigt härliga erfarenheter och upplevelser av amning (både att själv bli ammad och så nu när jag ammar Axel), så jag tycker ju att för mig i min relation till mitt barn så hade det inte gått lika bra med flaska. Men det är ju för att jag och Axel älskar att amma :)
Jag tycker att du gör ett jättefint jobb här på Amningsbloggen Julia, heja heja!
Stor kram från Fanny

Amningsbloggen sa...

Andrea- Mitt mål var verkligen inte att gå till attack mot flaskmatning utan att lyfta och undra kring påståendet att flaskan går lika bra. Vill eller kan man inte amma så tycker jag inte man ska utsättas för någon amningshets så klart! men jag tycker också att man borde kunna få prata om amningens fördelar utan att samtidigt alltid behöva ge flaskan ett erkännande för att annars inte bli beskylld för att amninsghettsa och attackera falskmatare.
/Julia

Amningsbloggen sa...

G-vill du ha exakta siffror så kan du klicka dig in på Unicefs sida och läsa artiklarna som ligger till grund för slutsatserna. Där finner du alla siffror och kan själv väga riskerna mot fördelarna och bilda dig din egen uppfattning.
/Julia

Amningsbloggen sa...

Fanny- Tack, det värmer att höra!
Ang. anknytning så handlar det precis som du skriver om att vara lyhörd och bara för att man ammar så garanteras så klart inte en trygg anknytning. Men eftersom amning hör till en barns grundläggande behov samt att amningsstunden innebär närhet och en mysig stund så är det inte konstigt att amning kan kopplas ihop med en trygg anknytning. Flaskmatar man kan man tänka på att hålla barnet intill sig och gärna hud mot hud.
/Julia

Anonym sa...

Hej Julia!

Jag tycker det är viktigt att man i samband med information om amningens fördelar tar upp att även flaskmatning är ett alternativ skulle det visa sig att man inte vill amma eller inte trivs med amningen. Man ska inte ge intryck av att amning är det enda alternativet, även om det finns fördelar.

Sedan ska man komma ihåg att amning även har nackdelar. För en del kvinnor kan dessa nackdelar vara så stora att det övervägar de små fördelarna som bröstmjölken medför. Var och en måste få lov att avgöra om amning är värt det i hennes unika fall. Bröst är inte alltid "bäst".

Hälsningar,
Andrea Nord

Anonym sa...

Ur miljösynpunkt är det inte lika bra med flaska kom jag på! Att föda upp ett barn på ersättning kostar ju väldigt mycket mer av jordens resurser jämfört med att amma. Det är också en väldigt viktig aspekt tycker jag.
/Fanny

Marit Olanders sa...

Andrea, Julia har väl inte påstått att amning är det enda alternativet! Det är skillnad på att säga att flaskmatning inte går lika bra och att säga att amning är det enda alternativet!

Som du vet mycket väl är det här en amningsblogg och då är det naturligt att fokusera på amning. Att många inom vården inte heller påstår att amning är enda alternativet visas av att många barn på BB matas med ersättning trots att deras mammor vill amma och trots att det inte är medicinskt motiverat. De går hem utan någon plan på hur de ska avveckla tilläggsmatningen och riskerar upphöra med amningen helt tidigare än de hade tänkt.

Marit Olanders sa...

Andrea, kul att du äntligen medger att flaskhetsen existerar! Har jag aldrig sett dig göra tidigare :-)

Anonym sa...

@ Andrea Nord: Fast hur kan ren fakta om amning vara att "gå till attack mot flaskmatning"? Skulle du föredra att man ljög om eller förminskade/förteg amningens hälsovinster för att inte riskera att någon får dåligt samvete över att hon inte ammar?

Som småbarnsförälder är det snarare mer fakta och mindre påprackande av personers egna subjektiva amnings/flaskupplevelser och myter som behövs kan jag tycka. Så att man därav kan fatta de beslut man behöver på saklig grund, oavsett om man vill amma jättelänge mitemellan eller inte alls eller man vill fortsätta kräva hjälp för att få en krånglande amning att fungera.

Att spädbarn även kan flaskmatas har nog knappast undgått någon som någongång sett en amerikansk film, besökt BVC eller talat med äldre släktingar. Men precis som den som ammar vill min kompis som inte kommer att amma sin bebis ha fakta om säker flaskmatning. Inte en massa subjektivt vinklat dravel om "det går lika bra". Hon vet varför hon flaskar. Hon vill ha en informationsbroschyr med praktiska råd o tips om enbart flaskning. Inte fablernas värld.

I en ideal värld skulle kunskapskedjan mellan den äldre och den yngre generationens kvinnor vara obruten när det gäller just amning och vården skulle bara behöva backa upp de svårare fallen. I realiteten flaskade majoriteten av den äldre generationen helt eller delvis och ytterst få har ens en susning om fri helamning på barnets premisser. Vårdpersonal har själva överlag bristande kunskaper i amning. I ett sånt läge behövs verkligen saklig information om amning som den Julia och Amningsbloggen står för ovan.

Att amning och amningshormoner påverkar kvinnor och kan göra det både positivt och negativt är väl en no-brainer för den som har någon hum om humanbiologi. Delar din ilska över att vården brister i att hjälpa kvinnor som mår psykiskt dåligt av amning precis som de brister i att hjälpa kvinnor som vill amma men där det fysiska inte funkar. Dock bör den väl snarare riktas mot att förbättra vården. Inte mot frivilliga krafter som vill informera om amning? // Emma

motvalls sa...

Jag kände nåt olustigt över det här inlägget när jag läste det i morse. Sparade det i readern å läste om nu, inklusive de kommentarer som lämnats.

Först å främst, det är väl snarare ersättning än flaska som är i fokus? För utpumpad bröstmjölk i flaska borde rimligtvis vara lika bra i alla avseenden utom möjlighen närhetsaspekten, eller? Så varför hänga ut flaskan å inte innehållet?

Håller också helt med G om att siffror borde redovisats. Att hänvisa till att läsarna själv ska gå igenom artiklar hos Unicef är lite väl enkelt. Gör man en sån lista är det rimligt att redovisa siffrorna i den. Hade varit fint med ett nytt inlägg med detta för dem som inte vill eller kan läsa å tolka vetenskapliga artiklar själva.

Tycker också att det kunde resonerats mer kring populationsnivå kontra individnivå i inlägget. Vad det innebär å hur det kan förstås. För faktiskt: det går att helamma ett barn å ändå får det allergi, övervikt å cancer. Å det går att ersättningsmata ett barn som lever ett kärnfriskt långt liv.

Å slutligen. Vi som inte vill det ena eller andra då? Vi som vill amma men kombinera med avlastning i form av ersättning å utpumpad mjölk på flaska. Såna här inlägg blir lite väl svartvita å onyanserade för såna som mig.

Anonym sa...

Tyckte det var konstigt med detta "krig" mellan ammare ä och flaskmatare när jag fick min son. 

På BB frågade de mig bara om jag ville helamma eller delamma. Ärligt talat så förstod jag inte vad de menade då. Mer än att pappan kunde hjälpa till och mata vid delamning.  Och det lät väl praktiskt med både flaska och bröst.

Men det kändes bättre och helt naturligt att helamma och jag ville ge min son det bästa som går att ge och då är bröstmjölken fantastisk. Det kan man säga utan att de som ger ersättning behöver känna sig som sämre mammor.  Fakta kvarstår att bröstmjölken är det bästa för en bebis. Även om ersättningen idag givetvis är ett mycket gott alternativ. 

Men väl hemma strulade amningen och det var en chock förstås. Då upplevde jag lite av den här flaskhetsen. Få förstod varför jag ville kämpa. Det var ju så mycket "enklare" med flaska. Men jag vägrade eftersom jag läst om tuttförvirring och letade mig fram till mer information om hur amning faktiskt går till. Hittade amningsbloggen, amningshjälpen, amerikanska sajter med filmer etc. Jättebra - men den infon hade jag velat haft från början. 

Detta med att pappan kan mata känns är inte viktigt för oss. Hellre en fungerade helamning och båda får sova mer.  Studier visar att helamning ger mer sömn än flaskmatning. Sen har jag också vänner som har det väldigt jobbigt med att gå upp på natten och fixa flaska. Då är det så mycket enklare att slänga fram bröstet för lillen och inte öppna ett öga. Även om det kan bli lite för många gånger då och då så har sömnen aldrig varit ett problem. Jag skulle ha oerhört svårt att klara att gå upp mitt i natten.

Pappan har all tid och alla sätt i världen för att knyta an på andra sätt än vid matning. Men man måste förstås ha en partner som också tror på amning och vill hjälpa och stötta så mycket som det går.  Tex. markservicen orkar man ju inte alls...

Men för de som inte har en fungerande amning kan ju flaskan kännas som en befrielse. Och många mammor tycker det är viktigt med egentid, och då kan pappan/farmor/kompis ta hand om bebisen på ett annat sätt än vid helamning.

Men jag tror att så många fler skulle ammat om de fick rätt information och råd från början. 

Så nu hoppas jag att alla Bb och Bvc ska läsa Marit Olanders nya bok!:)

Anonym sa...

@emma Bra skrivet!

Anonym sa...

@motvalls
Det är ofta väldigt svårt att kombinera bröstmjölk på flaska med helamning i minst sex månader och sedan upprätthålla en delamning. Visst går det att pumpa ur någon enstaka gång, men få barn tar flaska när de har en fungerande helamning. Och många barn börjar ganska snart föredra flaskan om man ger den mer regelbundet. Vilket gör att många slutar amma tidigare. Så därför är inte flaskan av godo när man vill helamma.

Anonym sa...

Marit och Julia - När man uttrycker sig med orden "den så kallade 'amningshetsen'" så är det som att säga att det så många kvinnor upplever och mår fruktansvärt dåligt över inte finns och det är dessutom ett utmärkt exempel på härskarteknik. Då kanske man inte kan räkna med att dessa kvinnor ska jubla över den välmenande faktan man radar upp? Man kan tillhandahålla fakta utan att trycka ner människor som är av annan åsikt men att uttrycka sig såhär bidrar istället ytterligare till att kvinnor som inte vill eller kan amma mår ännu sämre och vem gynnar det egentligen? Er? Kvinnorna? Barnen? //Emelie

motvalls sa...

Tack anonym men jag har redan full koll på det där å behöver ingen lektion i risker. Jag har själv kombinerat amning å flaska å det gick strålande. Flaskan med utpumpad mjölk introducerades efter ett par veckors amning å användes sen nån gång i veckan för att inte bli bortglömd. Å om det är svårt att kombinera för många - då är det väl just råd å stöd kring hur kombination kan underlättas som behövs för den som just vill kombinera?!

Anonym sa...

Många i min omgivning, inklusive jag själv, har kombinerat flaska med utpumpad mjölk/ersättning med amning, men detta först när amningen varit etablerad och för egen del från när bebisen var 4 mån. Alla av oss har kunnat hålla kvar delamningen ändå upp till 8 mån - 2 år. Så jag blir nyfiken, vad är det som gör att det är skadligt för amningen? Inom våra kretsar har alla upplevt det som mycket positivt, särskilt då vi kunnat dela på sysslorna med vår partner. /Mayra,

Anonym sa...

@motvalls: Fast rader som :citat

"En aspekt där det INTE går lika bra med flaskan är när det kommer till innehållet i bröstet versus innehållet i en flaska ersättning och effekterna detta har på barnets hälsa och utveckling. Unicef har gått igenom forskningen och sammanställt en lista med effekterna av att växa upp på bröstmjölk eller ersättning." //slut citat lämnar väl inte så mycket tvivel angående vad som åsyftas eller hur?

Kul att allt fungerade strålande för dig. Tycker precis som dig att den som vill kombinera amning och ersättning/bröstmjölk på flaska ska få saklig information om hur man underlättar det. Men även om det som många inte får information om idag när BB/BVC är snabba med att slänga fram ersättningen vid minsta strul. Dvs information om riskerna med sugförvirring eller att mammans egen mjölkproduktion kan gå ner om barnet får flaska/ersättning/sugnapp och då inte stimulerar mjölkbildningen tillräckligt. Helt enkelt ju fler komponenter du tillför amningen, ju större risk för strul. Kan gå strålande. Kan sabba det. Värt att känna till hursomhelst. //Emma

@ Mayra: Jag har iofs alltid varit en stor fan av tesen "man kör på det som funkar bäst för oss som familj". Fast för just den som hade tänkt delamma länge är det väl inte sådär jättepositivt att behöva riskera att sluta redan vid 8mån? ;) // Emma

Anonym sa...

@Motvalls: "För utpumpad bröstmjölk i flaska borde rimligtvis vara lika bra i alla avseenden utom möjlighen närhetsaspekten, eller? "

Fast födan är ju bara halva aspekten av amningen. Den andra delen är ju som bekant att tillfredsställa sugbehovet, eller är det det du syftar på med "närhet"? // Emma

Anonym sa...

@emma
Och inte bara sugbehov. Utan även tröst, trygghet, smärtlindring och sömnbefrämjare.

När jag började amma tänkte jag mycket i termer "mat" men med tiden har jag märkt hur bra det är för att få en nöjd och glad bebis. På natten får dessutom bebisen i sig melatonin via bröstmjölken som främjar sömn.
Därför somnar de flesta bebisar om väldigt lätt om de ammar på natten.

Knyttets mamma sa...

"Det går lika bra med flaskan" i likhet med "Du är den bästa mamman till ditt barn" är ett sånt där nonsensuttryck folk tar till när de har ett behov av att säga något uppmuntrande. Det betyder ingenting annat än "jag vill inte att du ska känna dig dålig". Hade jag fått höra det hade jag fått psykbryt eftersom jag inte står ut med tomma påståenden, men många många människor har behov av tröstande nonsensord.

Jag föredrar påståendet "Är ersättning rätt för er är ersättning det bästa för er". Amning, flaskning och ersättning finns ALLTID i en kontext. Det är kontexten som är viktig. Att som vårdpersonal bara påstå att "det går lika bra med flaska" (lika bra för vad?) är fegt.

motvalls sa...

@anonym som citerade originalinlägget: Ja, i det citatet står det klart å tydligt att det är innehållet som åsyftas. Men i rubriken å i övrigt är det inte lika självklart utan det är flaskan i sig som problematiseras.

@anonym längre ner: Ja, jag lade in sugbehov i "närhet" - kanske lite slarvigt men jag tänkte att det är skillnad på närhetskänsla just i suga på tutte jämfört med att suga på nåt i gummi.


I övrigt: Jag förstår (av kommentarer på tidigare inlägg) att amningsbloggen framför allt lockar dem som har en genuin önskan om att amma, dem som vill läsa om "långtidsamning" etc. MEN - amningsbloggen drivs av amningshjälpen som i sin tur finansieras delvis av statliga medel genom Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen. Då kan jag tycka det vore rimligt att också utveckla informationen om frivillig delamning/flaskmatning (oavsett innehåll). Det finns väldigt detaljerade råd å tips kring att få helamning att funka men väldigt lite om att få till det delvis för den som önskar just det.

Anonym sa...

@ motvalls: Fast är det inte just flaskmatning nedtrappning som de flesta statligt stödda BVC talar sig så varma för? Varför ska just det enda forumet för info om fri amning/helamning ta ännu mer av den biten också?

Anonym sa...

Tack Julia för du vågar tala klarspråk! Denna information är det viktigt att vi vågar vara öppna med!

Jag tror de flaskfanatiker som hänger här i detta amningsforum lider av nån sorts mindervärdeskomplex. Ta inte åt dig! Låt dem inte trycka ner dig!

Vi är många som blivit hjälpta genom denna blogg, och den ska vara och förbli ett forum för ammande, det är för vi är intresserade av och värnar om amning som vi är här.

Anonym sa...

Det är just bristen på korrekt information som saknas. Just BVC verkar väldigt onyanserade i sin rådgivning. Alla vill inte helamma och jag som blivande hjälpmamma skulle uppskatta information om att delflaska för att kunna stötta den familjen också.

Tror det är väldigt viktigt att vara öppen för olika familjers val och även om detta är en amningsblogg måste den vara ett stöd för mammor som trivs med sin del-/hobbyamning.

Hälsar mamma Majsan till ett barn på 2 år (som ammar vidare...)

Knyttets mamma sa...

Jag håller med om att det behövs mer information kring att delflaska, både vid delamning med ersättning och flaskamning (pumpa och ge). Och inte bara information om flaska utan om de olika alternativ som finns.
Det är lite tunnsått med information om delamning på Amningshjälpens hemsida, vilket är synd. Där finns lite info men det kunde gärna vara mer.
Det finns i alla fall hjälpmammor som är specialinsatta i delamning och/eller kan pumpning/flaskamning!

Anonym sa...

"Jag tror de flaskfanatiker som hänger här i detta amningsforum lider av nån sorts mindervärdeskomplex. Ta inte åt dig! Låt dem inte trycka ner dig!"

Här används återigen en härskarteknik, i form av ett reducerande av människors upplevelser åsikter till att enbart vara ett uttryck för mindervärdeskomplex och alltså inte relevanta eller värda att bemöta. I ett forum som jag tror är tänkt att vara en öppensinnad plats där människor känner sig respektfullt bemötta. Usch vad ledsen jag blir!

Det är betydligt mer effektivt att bemöta oliktänkande åsikter med förståelse och respekt men det här inlägget andas tyvärr allt annat än förståelse för de som av någon anledning inte vill eller kan amma sitt barn och det är väldigt ledsamt att läsa. Det går alldeles utmärkt att visa på amningens fördelar utan att förtrycka människor genom hånfull ton eller anspelningar på att pressen vissa känner skulle vara inbillad.

/Emelie

Tina (Prematurbloggen) sa...

Amningshjälpen är en ideell organisation. Den som känner att den vill informera om flaskmatning och ersättning i föreningens regi är med största sannolikhet välkommen att bli medlem, gå hjälpmammeutbildningen och hugga i med att informera, utbilda och stötta.

Det är bättre att engagera sig i det man brinner för än att klaga på hur andra inte engarerar sig i det.

motvalls sa...

@anonym kl 14.50. Nu är ju inte bvc eller nån annan primärvård statligt finansierad. Statliga bidrag kompletterar däremot finansiering av ideella riksorganisationer som även kan få medel från kommun, landsting och privata krafter.

Jag kan inte tala för mer än det bvc jag själv varit förälder vid men där upplevde jag att det fanns sämre kunskap om flaskmatning (och usla amningstips också för den delen) än på en random familjelivssida. Skrämmande. Det vore ju kalas om alla landets bvc hade god kunskap om amning (hel/del), flasktips, pumpning, ersättning osv. Men i avsaknad av det ser jag det inte som orimligt att en organisation som Amningshjälpen kan ge råd kring mer än helamning.

@Majsan & Knyttets mamma: Precis!

Anonym sa...

Kunskap är bra, det är vi nog eniga om. Det är att det blivit tabu att tala om amningens - väl dokumenterade och vetenskapligt bevisade - fördelar som är problemet. Att så fort man talar klarspråk om fördelar med amning gentemot konstgjorda produkter tillverkade att efterlikna mpdersmjölken, så blir det ett himla liv på de som är fanatiska för flaskor och mot amning.

Tycker du inte den här typen av fakta är intressant kanske du ska hänga nån annanstans på internet.

Julia påstod aldrig att det är farligt att flaskmata, hon lyfte fram fördelar med amning.

Flaskmaning är inte bäst ur precis alla aspekter men det duger givetvis tillräckligt bra åt de familjer som genom ett medvetet val, valt den lösningen.

För den sakens skull ska vi inte sluta prata om amningens fördelar i detta forum.

Anonym sa...

@emma fast 8 mån kändes helt riktigt för den här personen och det är väl jättefint att de fick en fin 8 mån lång amningstid. Synd med denna överdrivna polarisering (nu menar jag inte det du skrev utan rent generellt). Vad är det som gör att många när de blir föräldrar tillåter sig att tycka väldigt mkt om människors val. Det verkar vara viktigt att skaffa sig identiteter som förälder, tillhöra långtidsammare, flaskmatare osv.
. Sedan för övrigt tycker jag att amningshjalpen på många sätt är en toppenbra organisation och mer kunskap om både amning och flaskmatning behövs, särskilt på BVC och BB! Och angående inlägget - flaska går lika bra? Nja, kanske inte själva innehållet i flaskan. Jag menar ; ersättning kommer förmodligen aldrig att vara just så bra sammansatt som modersmjölk, men tittar man på den sammantagna situationen så JA.
/Mayra

Anonym sa...

@ Motvalls: "Nu är ju inte bvc eller nån annan primärvård statligt finansierad". Nu skämtar du lite här hoppas jag. Vem tror du finanserar alla kostnadsbefriade BVC besök om inte staten i form av Sveriges skattebetalare?

Anonym sa...

@ Mayra: Aha, tolkade det som att de inte kunde amma längre än 8 månader, inte att de själva valt den amningslängden. My bad.

Tycker också att denna eviga polarisering är av ondo. Man gör så gott man kan utifrån sina egna förutsättningar är min paroll.

Brukar själv IRL bemöta ytligt bekants långa utläggningar om deras metod att mata sina spädbarn med ett "jaha" numera för det är så himla minerat område. Upplever att många som själva anser att de misslyckats helt i onödan går i försvarsställning redo att tolka minsta kommentar som kritik mot dem personligen. Visar man däremot kompakt ointresse brukar de tagga ner lite.. //Emma

Anonym sa...

@ Anonym 08.10: Har du rätt i men valde att begränsa mina utläggningar lite. Inte bara spädbarn som somnar lättare. Mammor med ;)// Emma

motvalls sa...

@anonym 04.40: Jag hoppas att DU skämtar...eller bara har bristande kunskaper kring skatter å offentlig finansiering.

BVC finansieras av landstingsskatten och drivs av landsting eller privata huvudmän. (Inte helt otänkbart att det är på grund av detta regionala självstyre som det kan variera så stort i kunskap/inriktning mellan olika BVC trots att de enligt lag ska följa ett nationellt basprogram där Socialstyrelsen och olika professionsorganisationer medverkar i framtagande å revision) Besöken är avgiftsfria hos både MVC och BVC, det har landstinget skyldighet att se till.

Visst finns det statliga bidrag till landstingen men i huvudsak generella för att utjämna läkemedelskostnader å till annan hälso- och sjukvård med t ex nationellt upptag. Mig veterligen inga riktade till just MVC/BVC. Det har förekommit tillfälliga satsningar på t ex psykisk ohälsa bland barn (öka kurativ/psyk personal på BVC/VC) å för tillfället stöttar staten t ex HPV-vaccinet.

Knyttets mamma sa...

motvalls
Amningshjälpen får lite pengar i egenskap av en ganska stor förening. Vad föreningen ägnar sig åt bestämmer medlemmarna, dels på årsmötet och dels genom vad de personligen, i egenskap av aktiva medlemmar, väljer att ägna sig åt. Amningshjälpen "borde" inte alls skriva och specifika saker för att den får statliga bidrag. Föreningen får bidrag för att göra det den gör.

Knyttets mamma sa...

*"skriva OM", ska det såklart stå, inte "och".

Anonym sa...

@ Motvalls: Antar att du är byråkratiskt begåvad eftersom du hakar upp dig på det måhända slarviga "staten" med tillägget som i svenska skattebetalare. Det många i talspråk syftar på med "staten" är snarare synonymt med av samhället offentligt finanserat. Givetvis icke att förväxla med statlig budget.

Funderade på att slänga in någon harang om "via landstingsskatten yada yada yada" men det kändes som lite overkill. För kontentan av det hela är att det är samma personer i slutänden som finanserar BVC offentliga som privatdrivna och Amningshjälpen. Skattebetalarna. Till vad dessa pengar ska användas kan man givetvis ha allehanda synpunkter. Men i mina ögon är det samma pengar i slutändan. Offentliga medel.

motvalls sa...

@Knyttets mamma: Både ja och nej skulle jag säga. 70 000 kr från SoS å 250 000 kr från US för 2013 så vitt jag förstår. Om det är mycket eller lite beror förstås helt på organisationens verksamhet å omfattning. Med tanke på AHs rikstäckande å snarare utåtriktade än medlemsfokuserade arbete kan jag hålla med om att det inte är så mycket.

Det kanske är organisationsbidrag som AH får från US men medlen från SoS kan endast utgå i form av så kallat verksamhetbidrag vilket innebär att det avser särskilda insatser med viss inriktning (som man specar i ansökan) å inte alls är för att möjliggöra organisationens existens såsom ett organisationsbidrag. Syftet kan vara att främja hälsa å utföra stödjande insatser vilket såklart är helt i linje med AHs arbete.

Vad en organisation gör ideellt eller för medel som man samlar in själva/privatdonationer etc. (dvs. inte är statliga/kommunala/landstings-bidrag) är förstås helt upp till organisationen å i praktiken betyder det att AH kan säga att blogg/hemsida ligger vid sidan av det statliga bidraget om man så skulle vilja.

motvalls sa...

@ anonym 11.07:
Fair enough, offentligt finansierad.
För många är det dock stor skillnad på de olika formerna å det finns nåt slags hierarki i vissa sammanhang där det anses "finare" att ha statliga bidrag (finns säkert exempel på det omvända också).

Å helt vid sidan av ämnet, men ändå en reflektion: jag tycker att det är fantastiskt att ha ett system som det svenska med statliga bidrag till ideella organisationer för att dessa just ska kunna finnas å driva frågor/vara opinionsbildande å en fristående röst! Det ska vi inte ta för givet utan förvalta å värdera högt.

Anonym sa...

@ motvalls: Så det anses "finare" att ha statliga bidrag, det visste jag inte. Alltid lär man sig något nytt. Håller helt med dig ang statliga bidrag. Även om vården har sina brister tycker jag också att vi ska vara grymt tacksamma för och slå vakt om kostnadsfri MVC/BVC med.