måndag 21 oktober 2013

Kanada förespråkar långtidsamning

av Julia Ilke

Kanada är ett land där en hög andel ammar och drygt 87 % av mammorna uppger att de har en intention att amma sitt barn. Att många börjar amma behöver dock inte betyda att många även fortsätter att amma, och särskilt inte att de ammar sedan barnet blivit ett par år gammalt. Kanadas hälsodepartement Healty Canda har en Facebook-sida och förra veckan la de upp den här bilden med följande bildtext:
"How old was your child when you stopped breastfeeding?
It’s Breastfeeding Week - here are 10 great reasons to breastfeed from Day 1 to age 2 and 
                                       beyond:http://bit.ly/HCdnGreatReasonsToBreastfeed"
Bild lånad från Healthy Canadians

Skulle du vilja se att svenska myndigheter gjorde kampanjer för att främja långtidsamning? Eller vore det att lägga sig i saker som bara familjen själva ska bestämma?

Jag tycker det är positivt att effekterna av att långtidsamma lyfts fram på en så hög nivå i samhället.  Som jag skrev i förra inlägget så kommer inget företag någonsin att göra reklam för bröstmjölk och frågan är då vem ska göra det om inte just statliga myndigheter. Om det nu behövs någon reklam över huvudtaget, men det tror jag för annars är risken stor att barnmatsföretagens reklam blir den enda "informationen" man får och den är ju som sagt sällan amningsvänlig. Personligen skulle jag gärna se bilden tapetserad längs rulltrappan i tunnelbanan och i busskurerna i stan för det är alldeles för sällan man ser eller hör om barn som ammas efter 1-årsdagen.


Källor:
Breastfeeding Initiation in Canada: Key Statistics and Graphics (2009-2010).
Healty Canadians på Facebook

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag hade gärna sett sådana bilder och att min omgivning fick göra det så att det blev en norm , jag känner att det är en rättighet jag har att slippa höra arr folk tycker det är äckligt att barn som kan amma eller gå ammar! Jag har rätt att amma utan att behöva vara obekväm, och nu räds jag till mitt barns 6månadersdag, jag borde inte bry mig om dessa konstiga normer men jag gör det ! Jag tycker staten gärna kan göra reklam för långtidsammning, hålla upp dörrar, hjälpa äldre med tunga saker upp för trappor! Linda

Amman sa...

Bra gjort av Kanada! :)

Lite OT men jag råkade bara ramla över lite forskning kring amning och samspel som kan vara intressant med tanke på vår tidigare debatt om amning och anknytning. Inte min tanke att elda på en ny debatt utan vill ge en länk till de som är intresserade att läsa mer om att amning är så mycket mer än bara mat. 

Även om studien inte är purfärsk ( 2002) och gjort på ett litet urval finns det många intressanta referenser till tidigare forskning. 
Där har man kommit fram till att det sociala samspelet är en betydelsefull aspekt av amningen. Man har gjort jämförande studier med ammade och flaskade barn och kommit fram till ammande mödrar både tittar på sitt barn oftare och använder sig av mer beröring än flaskande föräldrar.

Ammade barn är till exempel mer oroliga /aktiva än flaskade barn och det gör att mamman är mer aktiv i sitt samspel. Mödrar till barn som först ammats och sedan går över till flaska behåller detta aktiva samspel med beröring och blickar jämfört med föräldrar som enbart gett flaska.

 Amningen bidrar också till psykiskt välmående hos barnet och det finns exempel på hur en väl fungerande fri amning kan påverka anknytningsprocessen på ett positivt sätt.  Tex "Det etableras ett samspelsmönster under amningen som kännetecknas av av ökad beröring och längre ömsesidig blickkontakt och att detta mönster även överförs till annan interaktion mellan mor och barn. Amning lägger således en viktig grund till positiv utveckling hos barnet."

Jag tycker det var väldigt intressant läsning och ville bara dela med mig av länken. Kanske någon annan här känner till en nyare studie i samma ämne?

Här är länken till en pdf:
http://h24-files.s3.amazonaws.com/4008/22592-byTN0.pdf

Anonym sa...

Jaa, tänk att få se en sån här bild på BVC! Blir glad av bilden, heja Canada!

Anonym sa...

Vad fint! Det skulle vara en positiv reklam. Jag ammar nu en 1,5 åring och jag har märkt att amningen roar min omgivning något enormt! Här i Finland som jag bor är det nog ovanligt att se offentlig amning av barn över halvåret. -ela

Anonym sa...

Häftigt med en sådan kampanj! Hoppas att det blir en sådan även i Sverige.

Anonym sa...

Jag tror att det skulle komma mycket gott om myndigheter gör reklam för mångfald och variation. Kanske affischer med barn som ammas och flaskas i olika åldrar? I dag är normen väldigt snäv, det ska ammas men absolut inte för länge och inte efter ettårsdagen för då ska det ges välling. Om vi i stället fick se bilder på att barn som flaskas och ammas i olika åldrar, i olika situationer och där även pappor och mammor som inte har varit gravida (mammor i samkönade par, adoptivmammor mm) var med skulle en helt annan bild av spädbarnsuppfödning förmedlas. Min gissning är att om samhället fick upp ögonen för hur olika det kan se ut så skulle varje unik familj få ett bättre stöd och bemötande av både omgivningen och vården.

Amman sa...

@postbtp

Jag håller med dig i mycket. Men det finns väl inte så mycket normbytande i att ge flaska. Ingen skulle reagera om mamman gav sitt barn flaska på bilden? Möjligen om barnet var över 15 år. ;) 

Anonym sa...

Ett spädbarn som får flaska ses uppenbarligen som normbrytande och ett barn över året som ammas ses som normbrytande. Just därför tror jag att det verkligen skulle vara en poäng i att visa bilder där spädbarn både ammas och flaskmatas och där äldre barn också både ammas och flaskmatas.

Anonym sa...

Amman " Men det finns väl inte så mycket normbytande i att ge flaska".

För vissa personer är det väldigt normbrytande, många upplever väldigt stor press av vården att amma, kvinnor berättar historier om barnmorskor som aktivt försöker att övertala att amma, en sådan historia uppmärksammades i tidningen att en barnmorska började övertala en kvinna under tiden kvinnan syddes efter förlossningen.
Det finns en anledning varför många kvinnor ber sina barnmorskor uttryckligen skriva in i journalen att de inte vill amma, de vill undvika vårdens påtryckningar.

Det finns folk som reagerar när man ge flaska, folk på stan påpekar att det är dåligt för barnet, för ett tag sedan läste jag hur en tjej skrev i Amninghjälpens öppna grupp på FB hur hon förfasades när hon såg en mamma ge flaska till sitt barn (eloge till Marit & Ingrid från AH som gick in och tog upp den diskussionen på ett fint sätt).

Jag personligen fick trösta en mamma när jag var på BVC med mina barn. Hon gick ut gråtandes ur undersökningsrummet efter att läkaren har sagt att hon gör fel eftersom hon inte ammar.

Sedan finns det mer subtila problem att välja flaskmatning, till ex vården kan ge info om amning men har ingen info om hur man matar barn med ersättning. Landstinget kan skriva en hel sida om att de är amningsvänlig sjukhus men nämner ingenstans om hur man ska göra när man flaskmatar.

Anonym sa...

Ja! Det hade varit fantastiskt. Det behövs oxå precis son du säger, en balanserad bild om amning. Att den inte bara är för spädbarn.
Bra Canada säger jag!
/Ammar min 3,5-åring

Amman sa...

@ postdtp och Anonym

Förstår vad ni menar, men tycker det ska vara olika kampanjer. Som i detta fall när enbart 17% ammar sitt barn vid 1 år, behövs det verkligen jobbas med kampanjer och bilder som bryter normen likt Kanadas initiativ. Att ge flaska till ett barn i samma ålder som på bilden höjer inga ögonbryn. Det var det jag menade. Men att ge flaska till en nyfödd väcker tydligen andra känslor.  Så visst finns det underlag till fler initiativ. Men om vi pratar om amningsfrämjande åtgärder som Who rekommenderar så är det toppen med sådana här bilder! Vore kul att se något liknande i Sverige snart. :)

Anonym sa...

Amman: Fast i grund och botten handlar det om samma sak: Att Sverige är ett land med en väldigt snäv ram för hur matning av barn ska gå till. Jag har tidigare jobbat mycket med just normvidgande påverkansarbete och min erfarenhet är att om man vill förbättra för en grupp som osynliggörs är det mer konstruktivt att vidga bilden än att byta en snäv ram mot en annan snäv ram. Ju mer vi fortsätter hävda att ett sätt ska marknadsföras som det bästa av staten (trots att ersättning är en produkt väl kontrollerad och anpassad till spädbarns behov) desto mindre stöd får alla som gör på andra sätt vilket inte gynnar barnen.

En bredare bild av hur mat och barn kan se ut leder antagligen till ett respektfullt bemötande av flera olika sätt att göra och det stämmer väl överens med min vision om ett samhälle där inte alla tvingas in i en och samma mall. (Nu pratar jag inte bara om amning kontra flaskmatning utan om hel- och delflaskning och amning, puréer, plockmat, BLW mm.)