fredag 27 februari 2009

Fototävling!

WABA, World Alliance for Breastfeeding Action är ett världsomspännande nätverk som arbetar för att skydda, stödja och främja amning. Waba anordnar bland annat Världsamningsveckan första veckan i augusti. (I Norden firas Amningssveckan av praktiska skäl i vecka 42 i oktober. Varje år har Världsamnignveckan ett särskilt tema och i år handlar det om amning i katastrofsituationer, på engelska Breastfeeding: A Vital Emergency Response. Are you ready?

Nu utlyser WABA en fototävling på temat för veckan. Fotot ska berätta en historia om amning i katastrofsituationer. Det kan handla om hjälp man har gett eller tagit emot. Bilderna får gärna visa olika etniska grupper och barn från nyfödda till två år eller mer. Tänk globalt och lokalt, uppmanar WABA.

Marit Olanders

onsdag 18 februari 2009

Affischer för att vänja ögonen vid amning på stan

breastfeeding01

Det sitter en kvinna på muren och ammar. Bredvid brevlådan står en annan kvinna och ammar. Men står de inte väldigt stilla? Har de inte hållit på väldigt länge nu?

I själva verket är det foton i naturlig storlek, frilagda och fästa på hårt underlag och de ingår i en kampanj för att öka acceptansen för offentlig amning i Marin County i Kalifornien. Vänjer man sig vid att kvinnor ammar ute på stan, så slutar man sannolikt lägga märke till det, resonerar Marin County Breastfeeding Coalition som står bakom kampanjen.

fredag 13 februari 2009

Grattis Rachel - bäst i Norge på amning!

Barnmorskan Rachel Myr blev i går utsedd till årets barnmorska i Norge av föräldratidnignen BAM. Läsarna får nominera barnmorskor och Merete Jortveit föreslog Rachel Myr. I brevet till BAM skre v hon blnd annat att förlossningen gick bra, men att hon fick problem med amningen. Via Ammehjelpen fick hon kontakt med Rachel Myr, som visade medkänsla och respekt, som kunde le och skratta men samtidigt vara allvarlig och seriös. Fritt översatt:

"Det tog hela 7 veckor innan amnignen fungerade. Utan Rachels stöd och hjälp genom de veckorna hade jag aldrig klarat det. Jag har stor förståelse för de som väljer att avbryta amningen, men är otroligt tacksam för att jag fick träffa Rachel som hjälppte mig med drömmen att få amma min dotter!"
Utnämningen uppmärksammas i dag i norsk morgonteve och sätter fokus på att amning inte alltid fungerar, bara för att Norge – eller Sverige för den delen – har fler som ammar än många andravästländer. Den sätter också fokus på att amningskunskap är ett viktigt område i barnmorskeyrket.  Jag har förstått att generellt anses förlossningskonst ha högre status än att stötta och hjälpa kvinnor med deras amning. Trots det finns det många barnmorskor som brinner för amningsfrågor, som är kunniga och empatiska och som räddar många många amningar.

Vårdpersonal av alla professioner kan bli internationellt godkänd laktationskonsult, IBCLC . Då skriver de ett prov på engelska - samma prov på samma dag världen över. För vårdtagaren är IBCLC en kvalitetsmärkning som man kan efterfråga på sin egen vårdinstitution.

torsdag 12 februari 2009

Tänk PRIDE

Eller: Ibland är lögnen en fullt framkomlig väg

Camilla Gönczi berättar i Upsala Nya Tidning att hon ammar sin tvååring och hon ammar henne offentligt.
– Det finns en allmän känsla att folk inte tycker att det här är okey, säger Camilla till tidningen. När hon ammar på stan och någon tittar så ler hon glatt tillbaka och då brukar hon få ett leende tillbaka.

För ett tag sedan fick jag ett samtal från en mamma som lät gråtfärdig innan hon fått fram första ordet. Tvååringen hade fått karies och nu måste hon till tandläkaren tyckte mamman, som inte ens orkade med tanken på att få sin amning ifrågasatt där.
- Säg inte att du ammar då, sa jag.
    Det ville hon inte. Hon ville tala sanning
- Skicka pappan, sa jag
Det ville hon inte heller. Hon ville absolut vara med själv.

Då berättade jag hur jag gjorde när jag ammade mina barn överallt och hela tiden. Lisa, min yngsta, var i typ skolåldern innan hon slutade amma och man kan nog fastslå att det inte bara en allmän känsla att folk inte tycker att det är ålder då det fortfarande är okey att amma. Jag smusslade aldrig utan jag gjorde just som Camilla. Tittade tillbaka och log glatt. Jag tänkte faktiskt på hur olika homosexuella gör och hur de påverkar mig som betraktare. Om de smusslar så blir man ju sugen på att glo men om de inte smusslar så finns det liksom inget att smygglo på.

- Du menar att jag ska tänka pride sa kvinnan i luren
- Ja exakt, sa jag, jag menar att du ska tänka pride.

Men visst, det är inte alltid man har lust att blotta sina livsval för allmän beskådan hur stolt man än är. Och då är ju lögnen en fullt framkomlig väg. När Lisa var i åttaårsåldern blev hon medveten om att hennes amningsperiod var längre än de flesta andras och en åttaåring vill ju vara just som de flesta andra. En dag berättade hon:
- Mamma, jag ammade ju tills jag började skolan, men det tycker jag är lite väl länge så jag brukar säga att jag slutade när jag var fem.

Idag är hon pride igen och hävdar bestämt att hon aldrig har skämts för att hon ammade tills hon började skolan och att det är jag som har ljugit ihop historien, och det kanske jag har också.

Eva-Lotta Funkquist

onsdag 11 februari 2009

Miljonkampanjen - för kvinnors rätt att amma

Skriv på namninsamlingen!

I över 30 länder världen över pågår nu en kampanj med namninsamling för att stötta kvinnor att kunna amma sina barn, http://www.onemillioncampaign.org/
Texten i detta inlägg kommer från kampanjens webbplats.

I hela världen dör tio miljoner barn varje år innan de hunnit fylla fem år. Det är 27 000 om dagen eller 1100 i timmen. Av dessa är en tredjedel mindre än en månad gamla. Det kommer allt mer evidens för att bra amningsvanor kan rädda tusentals av dessa barn.

Goda amningsvanor är, i min översättning:
  • amningen börjar inom en timme efter förlossningen
  • exklusiv amning i sex månader och
  • introduktion av sunda näringsrika livsmedel under fortsatt amning därefter.
Mindre än hälften av jordens kvinnor ammar på detta sätt. Det föds 135 miljoner barn i världen varje år. Bara 64 miljoner (47%) kan börja amma direkt efter förlossningen. Bara 48 miljoner (36%) kan amma exklusivt i sex månader.


Tusentals spädbarn blev allvarligt sjuka i Kina på grund av att mjölken de drack var förorenad med melamin. Några till och med dog. Dessa barn ammades inte eftersom
• barnmatsföretag övertygade föräldrarna om att deras produkter var bättre än bröstmjölk
• kvinnor inte fick adekvat stöd för att amma på sina arbetsplatser
• kvinnor inte fick korrekt information om uppfödning av spädbarn

Kvinnor tvingas att sluta amma och ge sina barn bröstmjölksersättning från pulver eftersom de saknar faciliteter som underlättar amning och amningsstöd, samt på grund av ökande kommersiell inblandning i frågor om spädbarnsuppfödning.

Det kan komma fler katastrofer på andra håll i världen.

Vi skickar vårt upprop till världens ledare för att genomföra den Internationella koden för marknadsföring av bröstmjölksersättning och tillförsäkra amningsvänliga arbetsplatser för kvinnor, först vid mötet för Exekutiva Kommittén vid Världshälssoorganisationen WHO i tredje veckan i januari 2009 och därefter vid Världshälsoförsamlingen WHA i maj 2009.

HÖJ DIN RÖST FÖR ATT STÖTTA KVINNOR ATT AMMA.
Miljonkampanjen – Stötta kvinnor att amma ger dig chansen att göra din röst hörd för att stödja kvinnor att amma - och åstadkomma en förändring. Bli en av de EN MILJON. Skriv på namninsamlingen.

Marit Olanders