Av Eva-Lotta Funkquist
Barn med många infektioner löper en ökad risk att få celiaki. Omkring 10% av all celiaki kan kopplas till infektioner. Hälften av alla celiakifall kunde kopplas till tidigt amningsavslut och mycket gluten i barnets kost. Läs mer här.
7 kommentarer:
Jag har börjat precis så. Min son är 10 månader, han äter själv plockmat samtidigt som jag ammar honom en hel del. Känns tryggt att introducera lite gluten i form av tex pannkakor och pasta på det sättet. Och jag tror ju också på amning som ett skydd mot vissa infektioner.
Med tanke på helgens artiklar kring tungmetaller i välling stärker det mig i mitt val att fullkomligt skita i välling som många vill att vi ska börja med. Har ändå aldrig förstått hur man kan hälla i ett barn så mycket gluten.
Och att det rekommenderas som "sova-hela-natten"-lösning när det bara skapar ett beroende.
Ändå är välling norm och många tittar konstigt på mig när jag säger att jag ammar istället.
Undrar hur stor del av Sveriges befolkning som blivit sjuka pga av vårt "vällingberoende"? Dessa larmrapporter borde ju verkligen främja amningen och förhoppningsvis få folk att slänga vällingflaskan.
Finns det någon studie som visar vad långsam introduktion av gluten ihop med ersättning ger för statistiska siffror på glutenintolerans? Det är ju fullt möjligt att introducera långsamt även utan att amma menar jag. Artikeln var rätt otydlig där?
Ang introduktion medan man flaskmatar, ja, man ska introducera långsamt även då för att magen ska vänja sig. Det är ingen skillnad!
Många flaskmatande föräldrar tror att det är de riskerar att ge sina barn glutenallergi bara för att de inte ammar men så är inte fallet.
http://www.attflaskmata.se/2012/05/28/introducera-under-skydd-av/
Jag har läst inlägget på din blogg men tycker det känns svagt underbyggt med fakta. Rekommendationerna om hur länge amning ska vara huvudföda är felaktiga, glutenintolerans likställs med allergier vilket är heltokigt och att ha amningshataren Agnes Wold som huvudkälla gör mig alltid skeptisk. Nu såg jag även källan till det här blogginlägget som mycket ofullständig. Att en långsam introduktion av gluten är bättre än en snabb oavsett om man ammar eller ger ersättning verkar mycket rimligt, men om man gör det, får de ammade barnen ett starkare skydd? Hur mycket starkare isf? Finns det någon studie?
I en studie som Petra själv refererade till ( ! ) som en kommentar i ett tidigare inlägg om gluten, visar sig amning ge en lägre risk för glutenintolerens om man jämför med mjölkersättning. Så visst finns en skillnad. Sen handlar det inte om allergi - utan om intolerens. Viktigt att hålla isär begreppen precis som anonym ovan säger. Men exakt hur amning skyddar skulle jag också vilja veta. Det verkar också som amning skjuter upp utbrottet av sjukdomen. Min son är i riskzonen då min mamma har celiaki, och en av 10 ärver sjukdomen inom familjen. Det är en av flera anledningar som gör att jag gärna ammar och vägrar välling.
Studien säger också att gluten ska introduceras i små mängder inte tidigare än 4 månader och inte senare än 7 månader.
Citat från studien:
"Results from a meta-analysis of five observational case-control studies suggest that BF at gluten introduction is associated with a lower risk of CD compared with formula feeding. It is unclear whether BF provides a permanent protection or only delays the onset of CD."
Mer om studien här:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22905651
Det tidigare inlägget om gluten finns här:
http://amningsbloggen.blogspot.se/search/label/glutenintroduktion?m=0
Undrar hur det är om barnet är veteallergiskt - om det minskar risken att dessutom bli glutenintolerant om barnet får lite lite gluten då och då (trots allergin) medan det fortfarande ammar, eller om det är bättre och nyttigare att vänta tills allergin har gått över (om den någonsin gör det) och introducera gluten väldigt långsamt då. Inget någon kan svara på förstås, men jag undrar ändå...
Eftersom SLV:s i sina rekommendationer om mat till spädbarn säger att långsam introduktion av gluten under fortsatt ersättningintag minskar risken för glutenintolerans och att amning/bröstmjölk skyddar mer tycker jag att det borde gå att kontakta SLV och fråga vilka studier de bygger sin rekommendation och det uttalandet på.
Skicka en kommentar