fredag 30 januari 2009

Om att skydda amning

I tidningen Gourmet finns en krönika om bröstmjölksersättnıng och amning. Den visar tydligt hur svårt det kan vara att skydda sin amning i ett land med slappare regler för marknadsföring än vi är vana vid. Artikelförfattaren berättar om hur hon redan i femte graviditetsmånaden får bröstmjölksersättning hemskickad till sig. Sen rullar det på, med gratisprover inpackade i kläderna när hon köper mammakläder, nybliven mamma-present från förlossningsläkaren med sånt hon kan behöva på BB, en liten tandborste, tandkräm, miniatyrtvål och så en stor burk bröstmjölksersättning.

På BB ser hon personalen, försedd med block och pennor med bröstmjölksföretagens loggor, bekymrat rynkar sina pannor över hennes envisa framhärdande att hon ska amma, och att hon inte låter dem mata sonen så att hon själv får sova. Till slut ger hon sig: OK då, men bara ett ounce (28 gram) eller så. Sex timmar senare vaknar hon med ett ryck och då har sonen varit sååå duktig på att äta att han har fått i sig hela nappflaskan med ersättning.
När han dessutom får gulsot är det kört för amningen.  Han snuttar litegrann för att sen sluka en flaska ersättning. Med hjälp av en amningsrådgivare börjar den svåra vägen tillbaka till helamning, kantad med sårande kommentarer som "När ska du slappna av och börja njuta av honom?" från mamma och "Har du ingen mjölk?" från BVC-sjuksköterskan, också hon behängd med en penna från en barnmatsproducent, och förföriska löften från butikshyllans burkar: Känslig. Minskar oro och gasig mage.

I Sverige hör man då och då röster som vill bagatellisera WHO-koden och tillåta reklam för bröstmjölksersättning, i tron att detta ska vara till gagn för nyblivna föräldrar, att de så ska ha lättare att få information om hur man använder bröstmjölksersättning. Men då glömmer man en viktig distinktion: Reklam är inte information. Reklam har ett särskilt syfte - att en vara eller ett märke uppmärksammas och säljs och genererar vinst till sitt företag. En viss procent av intäkterna ska gå till reklam för att skapa behov som inte finns, ändra attityder och så smånıngom beteende så att man köper varan eller tjänsten.

Reklam kan utformas på många sätt. Till de mest uppenbara hör annonser, tevereklam och skyltar ute på stan. Men reklam är så mycket mer. Gratisgrejor är reklam. Bagarna man får när man föder barn på svenska sjukhus är reklam och man kan ifrågasätta varför hårt pressad vårdpersonal egentligen ska distribuera dem. Reklammakarna behöver inte heller vända sig direkt till den tänkta konsumenten utan kan ta vägen kring en auktoritet. Genom att lämna gratisprylar med företagets namn och logotyp på och kanske t o m ett varumärke för en särskild produkt till förlossningsläkaren och personalen på BB i detta fall hoppas företaget förmå kvinnan att börja konsumera deras produkter.

Reklam bygger nämligen också mycket på tjat, Ju fler gånger du ser ett varumärke påminns du om dess existens och väl i butiken väljer du kanske det som verkar mest bekant. I krönikan i Gourmet undrar man också lite över BB-personalens agerande? Varför ger de honom en hel flaska ersättning när mamman har gett andra instruktioner? Är de övertygade om att han behöver det? Har de fått någon utbildning i amning? Eller bedrivs utbildningen i uppfödningsfrågor av någon med ett vinstintresse?

Amning är skört. För en del går det lätt att få igång amningen, och t o m i USA helammar runt 60 % efter en vecka. Men för alla går det inte lika lätt. Det är därför amningsorganisationer talar om att skydda amningen. Det handlar inte om att nyblivna mammor har gröt i skallen och är dumma. Det handlar om att ge amningen en chans, låta den få ta tid att komma igång. Ett sätt att skydda amningen är att ge vårdpersonal utbildning i vad amning innebär. Ett annat sätt är att inte utsätta blivande eller nyblivna föräldrar för reklam.

Det betyder INTE att föräldrarna inte ska få veta var bröstmjölksersättning finns och hur man använder den, om de skulle önska det. Att källan är oberoende är en första förutsättning för att informationen blir allsidig. Bland annat därför finns det en sida om flaskmatning i Amningshjälpens broschyr Sugen på livet. (Reklam.)
Marit Olanders

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade önskat att personalen på det BB jag låg på också gett min amning en chans. Även de på Neonatal där vi låg för gulsot. Jag undrar ofta om inte de också var mutade så som de jublade över ersättningen.

Hur kan man som liten människa kämpa för att amningen ska ges en chans..? För jag vill inte att någon annan ska känna sig så överkörd som jag gör...

Anonym sa...

Ja du skriver det så bra. Jag har själv haft (och har) positiv erfarenhet av amning men jag reagerar starkare efter barn nr2 på all reklam överallt. Som du skriver är det någon som vinner på det, jag är även kritisk till alla rön om smakportioner och att bebisar "BEHÖVER" annan mat vid så tidig ålder som det rekommenderas. FÖr mig är det solklart att det är någon som vinner på att barn börjar äta mat tidigt. Och vilka är det? De som tillverkar mat för spädbarn ja.

Eller?

Åka sa...

Första gången jag såg de gratisprover av ersättning som erbjuds här (Kanada) blev jag lite förvånad och väldigt negativ (skrev en kommentar här på bloggen). Nu ser jag det hela tiden. Inte konstigt att jag sett så många småbebisar flaskmatas på stan.

Anonym sa...

Hur far man tag på den där broschyren om flaskmatning?

Jag ammar, jag gillar att amma och jag skulle gärna fortsätta men jag börjar vakna upp i verkligheten. Om en och en halv månad ska jag börja jobba heltid och pappan ska vara hemma med barnet.

Amma dagtid blir uteslutet givetvis, men jag tror också det blir svårt att amma på natten (samsover) om jag måste upp tidigt till jobbet och inte kan ta igen sömnen.

Jag vill inte sluta amma, jag ammar gärna på kvällen när jag kommer hem från jobbet. Och jag vill att denna övergång ska ske utan tårar.

Vad rekommenderas för produkter och taktik så att detta ska gå så smidigt som möjligt?

Ska tillägga att barnet är idag 1 är och 2,5 månader och är 1 är och 4 man när jag börjar jobba.
Vad rekommenderas för produkter till flaskmatning

Anonym sa...

Jag har inte alls upplevt den reklam och det pushande för flaskmatning och ersättning som ni beskriver. Tvärtom! På BB, i folkmun, på internet och all den information man blir matad med i väntan på sitt barn är det bara amning som gäller! Och visst, amning är det mest naturliga och det bästa. Sagt det så säger jag inte att ersättning är dåligt! Alla kan inte amma, alla vill inte amma och om man som vuxen kvinna tar ett beslut att inte amma så får man väl hoppas på att det beslutet har tagits med eftertanke och av hänsyn till antingen barnets eller mammans hälsa? Ammande eller flaskmatande mammor, vi vill alla våra barn det bästa!
Det jag menar är att visst är det bra md all information och hjälp med amning som finns att tillgå, men vart finns all denna information och hjälp ang flaskmatning? Googlar jag på flaskmatning kommer det upp hundra länkar om amning, likaså om jag söker på ord som ersättning mm. Jag tycker det är jättebra att ni finns, men samtidigt uppfattar jag hela amningshjälpen lite väl nitisk och fascistisk när det kommer till flaskmatning och amning. Det finns liksom inte utrymme för båda känns det som, det skall ammas till varje pris. Och det är synd för det framkallar och orsakar så mycket onödig ångest och smärta, energi som istället skulle kunna omvändas till lycka och harmoni.
Jag kommer inte att amma mitt barn pga psykiska orsaker. Tak och lov har jag fått en otroligt duktig och förstående barnmorska. Däremot är omvärldens reaktioner inte lika förstående och underbara. och amningshjälpen här på orten skall vi inte tala om.. Lite synd tycker jag. Vore bra om ni även kunde hjälpa och stödja mammor som väljer att flaskmata sina barn och göra det bästa av det.

Amningsbloggen sa...

Hej Undrande mamma! Förlåt att du har fått vänta länge på svar.
Det jag nämnde var inte en hel broschyr, utan en sida i Amnignshjälpens skrift "Sugen på livet". Mejla till mig på amningsnytt snabel-a amnignshjalpen punkte se så kan jag skicka dig ett ex av broschyren om du vill.

Den norska sajten flaskeposten.org har bra info om flaskmatning.
Jag vet inte om det är något alternativ för dig, men i andra länder med kortare mammaledighet är det vanligt att mammor pumpar ur bröstmjölk på jobbet och tar med hem i t ex kylväska som den barnet får dagen därpå. Ammar du så lite som en gång om dagen finns risken att din mjölkproduktion minskar så mycket att ditt barn tappar intresset för amningen, men om du mjölkr ur under dagarna håller du ju en högre nivå och hon eller han får ut mer ur bröstet även om du bara ammar en gång per dygn.
En del barn blir tuttförvirrade av att växla mellan nappflaska och bröstet. Inte alla blir det men man vet ju inte på förhand vilka som blir det. Ett alternativ kan vara att mata barnet med ett s k tillmatningsset. Hör av dig om du undrar mer om den saken.
Vad gäller produkter för flaskmatning så råder jag dig att leta på nätet och t ex på Flaskeposten.
Önskar dig lycka till! Hör av dig om du undrar något!
Marit Olanders

Amningsbloggen sa...

Hej C!
Tack för att du delar med dig av din historia. Jag önskar också att det fanns plats för flera sanningar samtidigt.
Jag önskar dig en lycklig och harmonisk flaskmatning!
Marit Olanders

KL sa...

Hej! Jag fick en massa gratisprover på amningsinlägg, och rabattkuponger på amningsbehåar när jag var gravid & på BB... Och MVC & BB pratade bara om amning, inget om flaskor och ersättning. Har frågat runt bland alla jag känner och de har varit med om samma sak.

Jag tycker du gör ett stort fel, Marit, när du skriver att föräldrar ska få information om flaskmatning "om de önskar det". För detsamma gäller tydligen inte för amning - information om amning ska tvingas på oss överallt men information om alternativet ska man få fråga efter om du fick bestämma??!

Marit Olanders sa...

KL, vad är det för information om amning som tvingas på dig överallt? Kan du ge exempel?

KL sa...

Ja, det jag skrev om t.ex: MVC, BVC, BB. Där är det ju bara amning som gäller. De delar dessutom ut en massa böcker och broschyrer där det står om amning och hur viktigt det är, och så nån liten rad om att ersättning finns också "om amningen inte fungerar".

Information om flaskmatning är ju däremot direkt bannlyst, den får man leta efter. Och otaliga är ju exemplen på föräldrar som frågat efter information om flaskmatning på BB, MVC eller BVC och fått information om amning "på köpet" fastän de specifikt bett om att få info om ersättning!

I ljuset av detta kan man knappast påstå att svenska föräldrar idag uppmuntras till att göra ett "fritt informerat val".

Marit Olanders sa...

KL, jag tycker det är rätt symptomatiskt att du nämner att du upppfattat ATT man ska amma (som ett krav, om jag förstår dig rätt). Men inget om HUR man i så fall ska göra. Är det information om amning? Knappast. Det är amningspress.
Som en mamma sa i ett hjälpmammesamtal jag hade nyliogen: "Det är så svårt, jag har ju aldrig ammat tidigare, jag vet inte hur man håller [barnet]."
Resultatet blir i värsta fall att kvinnor får veta att de förväntas amma, men ingen hjälp med det 8och det kommer sannerligen inte av sig själv) och ingen hjälp med flaskmatning heller.
Tänk om man kunde skippa allt tyckande och i stället berätta HUR man ska gå tillväga.

KL sa...

Nä, jag sa faktiskt ingenting i det ovanstående om vad informationen innehöll, så nu gör du en tolkning och lägger orden i munnen på mig!!! Jag har fått en himla massa information om både ATT och HUR.
Läs vad det faktiskt står, tack.

Nu lägger jag ner den här diskussionen, har sagt det jag ville säga och är inte intresserad av att argumentera. Hej.