fredag 10 december 2010

Amning och foglossning

Av Eva-Lotta Funkquist

Vi har ett par gånger fått frågan i kommentarsfältet om amning kan bidra till kvarstående foglossningssmärtor efter förlossningen. Jag har letat i Pubmed, men hittar ingen artikel som visar på detta. Orsaken till foglossningssmärtor verkar inte vara helt klarlagd. Klickar du på rubriken kan du läsa en artikel.

10 kommentarer:

Johanna sa...

Finns det någon information kring foglossning och amning under graviditeten?
Hade inga problem under första graviditeten men har ont nu andra gången, samtidigt som jag fortfarande ammar mina första barn. Slump eller samband?

Marit Olanders sa...

Det finns så otroligt lite skrivet om amning under graviditeten att jag tvivlar ...

Anonym sa...

Hej! Jag frågade om foglossning och amning, tack för att du tog upp ämnet. Jag hittade det här på
http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=3497&del=4#hur_blir_det_efter_foerlossningen?

"Besvären försvinner tyvärr inte alltid meddetsamma efter förlossningen. Så länge du ammar intensivt fortsätter din kropp att producera relaxin, vilket fördröjer återbildningen av ligamentens normala styvhet. Ändå tillfrisknar många ganska snart efter förlossningen och efter 3 månader är 90 % återställda. "
(Skrivet av sjukgymnasten Jan Grenhall, 1:e sjukgymnast vid Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset MAS, Malmö. Extern föreläsare och handledare i ämnet obstetrik och gynekologi vid SSGI, Lunds Universitet. Senast ändrad 2009-11-30)

impeacher sa...

Man kan undra vad sjukgymnasten stödjer sig på om det inte går att hitta några artiklar om det i PubMed.

Amningsbloggen sa...

Jag la till serum relaxin i min sökning, men jag får i alla fall inga träffar. Detta utesluter dock inte möjligheten att det finns stöd för resonnemanget som jag inte hittar. Intressant nog hittade jag artiklar som emotsa att hög serumkoncentratin av relaxin skulle ge problem med foglossning. De riksfaktorer som det verkar råda konsensus kring är; problem under tidigare graviditet och trauma mot bäckenet.

Hälsar Eva-Lotta

Anonym sa...

Hej igen, det här står att läsa i samma artikel (om foglossning på Growing People)...

"Under graviditeten mjukas bäckenfogarna gradvis upp. Hormonförändringen i kroppen får ledbanden att bli slappare. Dessa ledband (ligament) liknar i vanliga fall ett styvt, tjockt gummiband. Ett hormon som heter relaxin och som kroppen producerar under graviditeten orsakar - vanligtvis omkring graviditetsvecka 30 - att det inte längre finns några tjocka styva "gummiband" runt bäckenet, utan något annat som mer liknar ett tunnare, urtvättat gammalt gummiband. Detta har praktisk betydelse vid förlossningen, då bäckenet måste vidgas kraftigt för att barnet ska kunna komma fram.
Relaxin bildas i gulkroppen i äggstocken under graviditeten och förmodas ha betydelse för att bevara graviditeten och för att luckra upp bäckenligamenten inför förlossningen. Hormonet antas kunna ha betydelse för att man får smärtsam foglossning."

Relaxin kopplas ihop med foglossning, alltså. Får väl fråga honom vart han hämtar uppgifterna från! ;)

Cecilia sa...

Jag har känt av foglossning framtill åtminstone 1,5 -2 år efter födseln, och eftersom foglossning ska vara hormonellt betingat så är det ju inte alls omöjligt att amningen kan vara en bidragande faktor. Men besvären har kommit och gått och inte varit så svåra, och jag trivs så bra med att amma att jag inte tycker att det gör så mycket om det skulle kunna hänga ihop. Jar man allvarliga problem blir det förstås mer problematiskt att man inte har säkra svar på om amningen kan spela in.

Under mina graviditeter har smärtorna av foglossningen varit mycket värre. Men första och tredje graviditeten hade jag mycket mer ont och svårare att gå obehindrat, medan jag inte alls hade lika mycket foglossning under min andra graviditet som är den enda som jag ammat under! Så amningen verkade inte alls påverka när jag var gravid.

Amningsbloggen sa...

Anonym: Ja, det tror jag man är överens om. Relaxin och foglossning. Men mer relaxin gav inte mer smärtor...
Sen kan man ju undra varför man skulle producera relaxin medan man ammar? Men ibland är världen ologisk (men jag har inte kunnat hitta det heller (relaxin och amning)faktiskt).

Anonym sa...

Cecilia: Ja, det är precis så jag känner: har man allvarligare problem av foglossning så är det problematiskt att inte få svar på om amning spelar roll eller inte för läkningen.
Jag hade stora problem med foglossning, var sjukskriven i flera månader under graviditeten. Och det satt i ett år efteråt. Det blev förstås långsamt bättre, men i flera månader efter födseln hade jag så mycket foglossning kvar att jag kände mig deppig. Inte förrän jag slutat amma fick jag höra av min sjukgymnast och en läkare att de hade hört om ett samband, men ingen av dem kunde säga vart de hört det eller om det var säkert... Jag blev hursomhelst väldigt arg och ledsen för att informationen om detta är så ibefintlig!!! Känner att detta faktiskt avgör om jag kommer amma igen eller inte - om jag får nåt svar på frågan vill säga... Jag vill ha chansen att bli bra snabbare och framförallt inte bli ledsen och deppig som nyförlöst.

Susanna sa...

Min sjukgymnast har iaf inte sagt nått om att amningen ska påverka foglossningen och jag kan inte säga varken bu eller bä eftersom jag fortfarande ammar. Däremot påverkas foglossningen av mens och ägglossning. Jag har idag nästan ett år efter förlossningen fortfarande stora problem med min foglossning och då framförallt i samband med mens och ägglossning.