Av Eva-Lotta Funkquist
Ibland blir Amningshjälpen anklagad för att ha sagt att "alla kan amma". Jag vet att några medlemmar har gått igenom saker vi skrivit för att se om någon har uttryckt sig på detta vis. De har inte hittat påståendet. Nu undrar jag: var kommer uttrycket ifrån och vem har sagt det? Finns det dokumenterat någonstans att någon hävdat detta?
6 kommentarer:
Jag har inte sett det i Amningsnytts arkiv. Jag har inte letat aktivt, men intrycket är att det är inget som Amningshjälpen har försökt föra ut. Tvärt om är ju hela grunden i Amningshjälpen att amning är något som lärs in.
Men alla hjälpmammor säger det när man ringer har jag ju hört :)
Jag tror att det är ett uttryck som har spritt sig över internetsidor som familjeliv etc efter feltolkningar när barnmorskor har sagt typ "de flesta kan amma" eller "alla har förutsättningen att amma". Visar det sig sen att det inte fungerade är det lätt att glömma bort andemeningen och tycka att barnmorskan har sagt "alla kan amma".
Oavsett var uttrycket har kommit från är det tråkigt att det har fått sån spridning, eftersom ingen har sagt/skrivit det.
Zandrama? Kan det vara så? Jag har alltid tänkt mig att man under någon tidsepok faktiskt har uttryckt sig så här, även om inte amningshjälpen tycks ha gjort det. Att man när amning var som allra mest ovanligt i västvärlden i någon sort pedagogisk anda bland entusiaster började hävda att ni kan, ni kan! Tro inte på alla stolliga rutiner och regler! Men kanske inte?
Tror ni inte att man tolkar
"Kvinnor med minst ett bröst och ett barn som vill suga har förutsättningar att amma."
som samma sak som alla kan amma?
Emma: jag tycker personligen inte om det uttrycket heller eftersom det uppenbarligen missuppfattas. Nästa fråga är varför det missuppfattas. Att ha (fysiska) förutsättningar blandas inte i andra sammanhang samman med att _kunna_ något. Att man har förutsättningar för att spela piano, köra bil eller dansa vals betyder ju inte att man kan det utan att bli visad och få öva.
Skicka en kommentar