lördag 28 maj 2011

För snålt med bara burkmat

Av Eva-Lotta Funkquist

I dagens papperupplaga av DN finns en artikel om barnmat. Man har gjort en näringsvärdesanalys av 8-månadersrätter på burk. Sedan har man låtit barndietisten Sara Ask utvärdera resultatet. Sara konstaterar att en 8-månaders bebis som enbart livnär sig på barnmatsburkar måste äta 8 om dagen (oj, det måste bli väldigt dyrt) för att få i sig de kalorier den behöver. Därför bör barnmatsburkarna kompletteras. Saras förslag är smörgåsar, frukt, gröt och välling. Hon lyfter särskilt fram barnmatsindustriernas gröt och välling och menar att den förälder som ger sin bebis gröt och välling är helgarderad. Annars riskerar bebisen att drabbas av järnbrist.

Jag häpnar. Hon är BARN-dietist. Hon pratar om 8-månaders bebisar. Ordet amning eller bröstmjölk nämns överhuvudtaget inte i artikeln. Trots att socialstyrelsen och WHO rekommenderar att en 8-månadersbebis huvudsakliga födointag ska vara bröstmjölk. Artikelförfattaren berättar inte heller om bröstmjölkens unika förmåga att förse bebisen med det järn den behöver.

Ibland hör man att nyblivna mammor har låg tilltro till sina kroppar och att det är en av anledningarna till att amningen sjunker. Kanske inte så konstigt med tanke på den information nyblivna föräldrar nås av?

Skärpning DN och artikelförfattare Martin Hansson. Skriv om och skriv rätt!

15 kommentarer:

Andrea sa...

Ja, det är galet. Även om ganska få ammar efter ettårsdagen så är det väl vanligt att åttamånaders bebisar fortfarande ammas. Sådana uttalanden låter ju i mina öron som om amningen i den åldern inte tillför något näringsmässigt alls. Och de flesta barn som fötts upp på ersättning äter väl fortfarande ersättning när de är åtta månader, eller?

Anonym sa...

Mejla artikelförfattaren och DN också.

I övrigt är jag inte förvånad, tittar man på innehållsförteckningen på många burkar är första ingrediensen vatten. Say no more.

Signe sa...

Oj, försökt skriva kommentar tidigare i dag men den kom tydligen inte med. I Göteborgs-Posten igår, lördag, fanns samma konsumenttest. Dock hade GP publicerat barndietisten Sara Asks dagsmeny, där bröstmjölk nämns inte mindre än 6 gånger, alltså för varje mål och mellanmål.
Signe Franks

Rosenböna sa...

Man undrar också varför allt hon föreslår till bara är kolhydrater, och främst industriellt framställda sådana. Var är (djur)fetterna?

Rosenböna sa...

...och till djurfetter räknar jag även modersmjölkens fetter :)

Lotta sa...

Jag funderar spontant på om detta är samma dietist som föreläste på UnderbaraBarn mässan i Stockolm i oktober 2010, som pratade om att barn MÅSTE sluta amma vid (om jag minns rätt) 8 månaders ålder, för att annars kommer dom inte vilja äta vanlig mat. Direkt efteråt kom en ström av oroliga mammor till Amningshjälpens monter och frågade om råd hur dom skulle sluta nattamma sina barn för dom var ju 10, 11, 12 etc. månader gamla och då MÅSTE man väl ändå ha slutat nattamma...

Sara Ask sa...

Hej, det är jag som är Sara Ask. Jag förstår att ni blir upprörda av artikeln. Jag är självklart en stor vän av amning, har själv ammat i sammanlagt 4 år.

Det olyckliga med artikeln är att det förslag på dagsmeny jag gjort som skulle komplettera artikeln inte togs med (åtminstone inte i DN). Där nämns bröstmjölk i varje mål: (Märk väl att jag skriver "spädbarn som kommit igång att äta", dvs inte bara små smakportioner.)

DAGSMENY
Så här kan en dagsmeny se ut för ett spädbarn som kommit igång att äta:

Frukost: bröstmjölk/ersättning i flaska
D-droppar

Mellanmål: fruktpuré/babysmörgås
bröstmjölk/ersättning i flaska/vatten som dryck

Lunch: barnmat på burk
bröstmjölk/ersättning i flaska/vatten som dryck
Dessert: fruktpuré

Mellanmål: gröt/bröstmjölk/ersättning i flaska

Middag: provsmakar familjens mat, t ex finmosad potatis, broccoli och lax (obs! var försiktig med salt).
bröstmjölk/ersättning i flaska/vatten som dryck
Dessert: fruktpuré

Kvällsmål: bröstmjölk/ersättning i flaska/gröt

Slut på menyförslaget. (Ersättning nämns för att de som trots allt inte kan amma ska känna igen sig).

När det gäller nattamning säger jag aldrig aldrig att man måste sluta vid en viss ålder. Däremot informerar jag om att friska barn inte behöver mat på natten från 5-6 månader - sedan får alla göra som det passar dem.

Vänliga om än lite sorgsna hälsningar
Sara Ask

Signe sa...

Hej. Signe här igen.
Det är alltid svårt, det här med hur journalister/redigerare m.fl. hanterar ens material. I GP, som jag givetvis inte hittar just nu, står det, tror jag, exempelvis "vatten/bröstmjölk/flaska som dryck", dvs. "ersättning" eller "tillskottsnäring" nämns inte.
(I mitt första inlägg, som inte kom fram/med, hade jag skrivit av hela dagsmenyn såsom GP hade återgivit den).
En sak som fascinerar mig är hur de konsumentundersökningar som i GP sägs ha skett på uppdrag av GP-konsument nästan alltid samma dag eller dagen därpå publiceras i DN, då oftast med liknande formulering men med DN som uppdragsgivare.
Hälsningar
Signe Franks

Amningsbloggen sa...

Sara och Signe! Fast menyförslag med amningar reglerade på det här viset tycker jag är olyckligt. Saras menyförslg består av sex måltider (det gamla barnläkarförslaget från 1907). Det är helt obiologiskt för ett 8-månaders barn att amma på det viset (eller yngre, menyn riktar sig faktiskt till ännu yngre barn). Det finns inga evidens för att ett barn självmant ställer in sitt ammande med flera timmar emellan eller att det skulle finnas några hälsofördelar med att det ammar så. Tvärtom verkar det vara så att de lite äldre barnen vill amma ännu oftare än de små. Att uppmuntra till att reglera amningen på det här viset kan leda till att barnet blir svårare att ta hand och kvinnan kan få problem med att hålla igång mjölkproduktionen. De behöver inte alls var så krångligt (och industrivänligt) med barnets mat, utan barnet kan få mat som är lämpligt från den vuxnes tallrik.

Hälsar Eva-Lotta

Sara Ask sa...

Hej Eva-Lotta!
Menyn riktar sig till "spädbarn som kommit igång att äta" - jag nämner ingen ålder och inga klockalag och kallar det just för ett förslag, eftersom det finns tusen sätt att göra "rätt" på.

Originaltexten avslutades just med en påminnelse från mig om att våga bjuda barnet riktig mat från föräldrars/syskons tallrik. Jag tycker också att det är synd att den delen försvann.

Vänliga hälsningar
Sara

Signe sa...

Signe här - igen!
Eva-Lotta:
Håller egentligen med dig ang. menyn. Jag ville bara påpeka att det faktiskt nämndes bröstmjölk i anslutning till artikeln och inget annat.
Det kan dock finnas vårdnadshavare/föräldrar som har svårt att strukturera upp tillvaron, och då kan ett fast menyförslag vara till viss hjälp. Jag har heller inte tolkat menyn som ett sätt att reglera amningen utan främst ett förslag till måltidsdricka.
(Mina barn klarade sig av någon anledning helt utan såväl mellanmål som dessert...)
SF

Anonym sa...

Hej allesammans,
jag vill bara säga att jag tycker det är grymt starkt och proffesionellt av dig Sara att gå ut och bemöta den här typen av kritik på ett sakligt sätt. Jag känner ett stort förtroende för det du skriver och på intet sätt framstår du som en person som inte förespråkar amning.

Hälsningar Cissi

Anna med tre sa...

Visst kan det säkert vara en hjälp för nyblivna föräldrar som inte har egna regelbundna matvanor att få menyförslag. Det kan det säkert vara.

För mig var det dock med stjälpande att gång på gång stöta på information om menyförslag och en indirekt, om än kanske oavsiktlig, fingervisning om styrd amning. Framförallt fick äldsta barnet lida av detta.

Jag önskar att det fanns fler barnmatsböcker och broschyrer som gav detta korta och koncisa råd:

Amma fritt och erbjud mat utöver bröstmjölken på de tider resten av familjen äter - gärn av er egen och vänta in barnets egen förmåga att plocka i sig.

Cecilia sa...

Jag ställer mig väl lite skeptisk till nyttan med att ta bort nattamningen så tidigt som möjligt, och undrar om det inte försvårar 6 månaders helamning med god viktuppgång om man begränsar amningen?

Men av vad jag har läst av Sara Ask tidigare och sett nyligen på tv, så har jag uppfattat dig, Sara som kritisk till övertron på att burkmat är bäst, och som en varm förespråkare för hemlagat. Och jag tolkade det som att det var poängen som du ville få fram i den här artikeln?

Att bröstmjölk helt försvunnit ut näringsintaget i texten uppfattar jag mer som artikelförfatttarens fadäs.

Tack för att du kommenterade!

Marit Olanders sa...

Tack för ditt förtydligande, Sara. Bara för att är publicerat i en stor tidning kan man inte ta för givet att de återger korrekt vad en intervjuperson vill förmedla ...