torsdag 12 maj 2011

Kursen i amning

Av Eva-Lotta Funkquist

På kursutvärderingen fick de skriva
vad som kunde tas bort
De skrev
amning
i alla fall nån
Nu saknar kursen amning
Men inte yrket
De säger att amning
kan man läsa sig till

10 kommentarer:

Anonym sa...

Antagligen förstår många (inklusive jag) inte hur komplicerat den här med amningen innan man fått barn.

motvalls sa...

Kanske är man inte så mottaglig för just det innan barnet är fött bara? Mer info på BB vore mkt bättre än innan tänker jag.

husmodern sa...

Fast jag håller inte med. Visserligen var jag ganska nonchalant mot amning, det var väl bara att haka på ungen och amma tänkte jag. Men vår mvcbm pratade VÄLDIGT mycket om amning, och hade inte hennes ord legat i bakhuvudet så hade jag nog varit pigg på att ge ersättning när amningen sen krånglade.

Cecilia sa...

Och det här gällde väl inte föräldrar utan någon yrkesgrupp som kommer att möta ammande föräldrar i sin proffesion? Då spelar det ju stor roll för föräldrarna om den kompetensen finns eller inte.

Men tydligen var amningskompetens onödigt och togs bort från kursplanen om jag förstoddet rätt? :-(

Anonym sa...

Jag är den anonym som skev högst upp:
Det jag menade är att studenterna som fyllde i kursutvärderingen faktiskt inte förstår alla problem som kan uppstå vid amning och hur viktigt det är i deras framtida yrkesroll att kunna svara på frågor och göra bedömningar ang amning

motvalls sa...

Ah, jag missuppfattade målgruppen. Om det är en yrkesgrupp är det desto viktigare - så att personalen som möter blivande/nyblivna föräldrar utvecklar kompetensen att bemöta dem utifrån sina förutsättningar å önskemål vad gäller matning av barnet.

Jag var verkligen ointresserad av ämnet amning innan barnet kom, tyckte inte alls om att prata om det eller tänka på det, var illa till mods på utbildningsdelarna som rörde amning. Däremot efter förlossningen har jag saknat ngn som kan resonera å diskutera amningen å dess för- å nackdelar lite mer ingående. BVC verkar nöjd så länge viktkurvan är enligt deras önskemål men det saknas diskussion.

Anonym sa...

Jag har väldigt svårt att man skriver signaturen amningshjälpen som skribent. Så får det inte gå till.

Annars är det intressant att just amning upplevdes som onödigt. Vilken kursutvärdering syftar inlägget till?

Sanna sa...

här kommer ett tips om en intressant artikel:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1389725/Forget-daycare-Im-House-Lords-Breast-feeding-Baroness-feed-son-job-taken-700-years.html

Sarah A sa...

Är själv sjuksköterska inom barnsjukvården, och i specialistutbildningen fick vi en enda föreläsning om amning.

Efter bara några veckor på jobbet har jag redan haft patienter med olika sorters uppfödningsproblem, och jag vet inte hur jag ska hjälpa på bästa sätt. Jag har alltid varit intresserad av amning, men hur ska jag kunna ge korrekta råd om jag aldrig fått lära mig??

Eva-Lotta sa...

Sara! Jag arbetar med barnspecialistutbildningen i Uppsala. Vi har massor med amning: på slututvärderingen skrev en student: onödigt stort amningsperspektiv, vi har diskuterat amning i nästan varje moment.
Okey, jag fick ta åt mig lite, för som studenten sa man får absolut inte glömma bort tonåringarna!
Hälsar Eva-Lotta