Av Eva-Lotta Funkquist
Det är sedan tidigare beskrivet att överviktiga kvinnor ammar mindre ofta och att de som ammar gör det en kortare period. I den här epidemiologiska studien ville man undersöka amningsförekomsten bland såväl underviktiga, som normalviktiga, överviktiga och feta kvinnor. Urvalet bestod av 200 kvinnor som födde barn i Belgien. Av dessa var 50 underviktiga (BMI <18.5), 50 normalviktiga, 50 överviktiga och 50 feta (BMI >30). Färre underviktiga (64 %) och feta kvinnor (68 %) initierade amning, jämfört med med normalviktiga (92 %) och överviktiga kvinnor (80 %). När barnen var tre månader var det endast 40 % i hela populationen kvinnor som forfarande ammade och förekomsten var lägst bland feta kvinnor. Färre feta kvinnor (52 %) som fortfarande ammade vid tre månaders ålder angav att de ammade på barnets signaler, jämfört med bland normalviktiga kvinnor (71 %). Bland de underviktiga kvinnorna som ammade angav 87 % att de ammade på barnets signaler. I alla grupperna toppar återgång till arbete som den främsta orsaken till att sluta amma, förutom bland feta kvinnor: De angav istället fysiska komplikationer som främsta orsak till att sluta amma. Författarna konstaterar att den lägre förekomsten av amning bland överviktiga och feta kvinnor är i samstämmighet med tidigare forskning, medan den lägre förekomsten bland underviktiga kvinnor är i kontrast med vad tidigare forskning visat.
Vad är då orskaken till den lägre amningsförekomsten bland feta kvinnor? Författarna presenterar fyra tänkbara förklaringar. Det kan vara medicinska orsaker: feta kvinnor drabbas oftare av graviditetskomplikationer. Anatomiska orsaker kan vara en annan förklaring: stora bröst gör amningen rent tekniskt svårare för en del feta kvinnor. Fetma är kopplat till lägre sociokulturell status och därmed till lägre tilltro till sjukvården och hälsofrämjande råd. Och till sist: det kan finnas psykologiska förklaringar. Feta kvinnor kan tänkas ha en lägre kroppstillit.
Föräldraledigheten i Belgien, efter att barnet är fött, är 14 veckor. Författarna konstaterar att det finns ett land som utmärker sig med en exceptionellt lång föräldraledighet, nämligen Sverige!
5 kommentarer:
Jag är lite förvirrad. Den här BMI-kvoten de går efter i studien, är den mätt precis efter förlossning, tidigt i graviditeten eller före graviditet?
Knyttets mamma: före!
Hälsar Eva-Lotta
Det vore intressant med en studie som tog hänsyn till socioekonomisk status, för att få se hur övervikten påverkar amningen.
Hur påverkar detta det amningsstöd vi ger i Amningshjälpen?
Det enda jag tänker på speciellt är kopplingen till stora bröst, där jag vet att det kan vara till hjälp att rulla ihop en liten handduk och lägga under bröstet för att kunna amma enklare.
Finns det mer?
Det vore intressant med en studie som tog hänsyn till socioekonomisk status, för att få se hur övervikten påverkar amningen.
/håller med
@Karin Sutare: mange overvektige har store bryst, og forstår ikke dette med å måtte holde barnet eller måtte løfte det opp til brystet. Vi legger da bare barnet over lårene og så er brystet i passe baby-høyde? :-) (Noen fordeler skal man ha!)
Ellers enig i at en sammenrullet håndduk kan hjelpe. mange med store bryst synes også det er fint å amme liggende, og trenger gjerne ikke tenke på å snu seg/bytte side når barnet vil ha det andre brystet.
Hilsen en norsk ammehjelper
Skicka en kommentar