Av Marit Olanders
Lagom till jul kommer årets vinterkräksjuka.
Vare sig man som ammande mamma själv insjuknar eller ej så bildar man antikroppar mot viruset, som också går över i ens mjölk. Ens ammade barn får alltså ett aktivt skydd mot just det aktuella viruset - och en hel massa andra ämnen som också skyddar dess kropp på olika sätt, vart och ett för sig och tillsammans.
Ibland hör man historier om att hela familjer insjuknar, utom just det ammade spädbarnet. Naturligtvis kan det vara en lycklig slump, men det kan också bero på amningen. Den möjligheten kan man aldrig räkna bort. Helamning ger störst skydd, men delamning är också bra.
Det är bra att fortsätta amma om man själv blir sjuk, för att förebygga att ens bebis insjuknar.
Ett ställe där vinterkräksjuka sprids som löpeld är på förskolorna. Värst drabbade av smittotrycket på fölrskolorna är antagligen de yngsta barnen. Därför kan det vara en bra idé att ha kvar amningen också när barnet börjar på förskolan. Föräldrar till ammade barn vabbar mindre.
2 kommentarer:
Och skulle det vara så att barnet faktiskt blir sjukt så är det så mycket enklare att få i dem bröstmjölk än vätskeersättning.
Oj, vad intressant att veta!! Amning och alla dess (så otroligt många) fördelar för både mammman och barnet fascinerar mig jätte mycket
Skicka en kommentar