av Julia Ilke
I det här inlägget tänkte jag ta upp
det här med att ha för lite mjölk. Hur vet man om man har det?
Kan man ha för lite mjölk? Kan man öka produktionen? Frågorna är
många och i det här inlägget tittar vi på några av dem.
Hur vet man om man har för lite mjölk?
Det saknas forskning på hur mycket
mjölk som är normalt eller nödvändigt att producera och det finns
inte heller någon direkt diagnos som heter ”för lite mjölk”.
Ändå upplever en del mammor att de har för lite mjölk och det kan
grunda sig på att barnet inte tycks bli nöjt efter amning, att
barnet inte växer som det ska eller för att brösten inte känns
som att de är fulla med mjölk. I vissa fall kan det vara så att
man verkligen har för lite mjölk men oftast misstolkar man ovan
nämnda tecken som tecken på för lite mjölk.
Att barnet är missnöjt när det inte
ligger vid bröstet behöver inte betyda att det är hungrigt. Amning
är mer än mat och små barn trivs ofta bäst liggandes nära
mammans kropp och med tillgång till bröstet för att äta eller
bara snutta.
Att barnet inte går upp i vikt som det
”ska” behöver inte vara ett problem. Vikten berättar inte
mycket mer än just hur mycket barnet väger. För att veta hur väl
barnet växer och utvecklas är det bättre att se till hur barnet
växer på längden.
Att brösten inte känns fulla med
mjölk beror på att mjölkproduktionen efter ett tag ställer in sig
på rätt mängd efter barnets behov. De där sprängfyllda
ballongerna som man har den första tiden är inget man behöver ha
hela tiden man ammar, och tur är väl det! Mjuk och mindre bröst är
alltså inget att oroa sig för utan mjölken finns där ändå.
Kan man ha för lite mjölk?
Det finns fall där brösten är
underutvecklade och inte kan producera mjölk men detta är ovanligt.
Troligare orsaker är att man ammar för sällan, att man feltolkar situationen eller att man känner
sig stressad vilket hämmar utdrivningsreflexen.
Hur ökar man mjölkproduktionen?
Öka produktionen kan man göra genom
att ha mycket hud-mot-hudkontakt med sitt barn. Hormonet oxytocin som
utsöndras då är viktigt för mjölkproduktionen samt att barnet
påminns om att det ska äta när det får vara nära mammans kropp.
Att amma för sällan kan nämligen göra så att mjölken börjar
sina och för att öka produktionen kan man således göra tvärtom,
amma oftare! I början och i vissa perioder kan det verkligen vara så
att man ammar i princip dygnet runt och det är inget konstigt med
det utan precis som det ska vara. Det är även normalt om ett barn
ammar oregelbundet och det ibland går fem minuter mellan amningstillfällena medan det ibland går fem timmar. Försök att slappna av i detta men
var uppmärksam på barnets signaler så brukar barnet själv tala om
när och hur mycket det behöver äta.
Stress och att vara spänd kan hämma
utdrivningsreflexen. Är man stressad behöver man ta tag i det och
kanske be om eller kräva avlastning för att man ska få sova ut och
ta hand om sig själv en stund. Gör det ont när man ammar så att
man spänner sig kan man söka hjälp på BVC eller hos en hjälpmamma
för att få till rätt grepp så att sår inte uppstår. I stunden
kan man påminna sig om att andas djupt och sitta bekvämt för att
på så vis minska stressen och hjälpa mjölken att rinna till.
Källor:
Föreläsning med professor emeritus
Torsten Tuvemo.
Amningshjälpen.se
9 kommentarer:
En del barn är dåliga på att amma aktivt. Vissa behöver extra stimulans för att verkligen sätta igång mjölkproduktionen, såsom massage av handflator och täta byten av bröst. Täta byten av bröst är för övrigt ett bra sätt att öka mjölkproduktionen. Amningstéer och sånt finns ju också.
Varför gör du rubriker med liten bokstav? Det har retat mig sedan du tog över Amningsbloggen, ser så slarvigt ut. Annars gillar jag ju det du skriver.
Skulle gärna läsa tips relaterat till att ha äldre barn hemma också. Kommer ha en 2,5-åring hemma ganska mkt tid i höst när nya bebisen kommer å är inställd på att hon också vill ha uppmärksamhet å knappast är typen som nöjer sig med att sitta vid tv eller liknande medan jg ammar. Om det blir som med stora barnet amning kan det bli rejält med maratonamning i soffhörnet i perioder. Hur sysselsätta? Hur undvika att känna mig stressad å därmed få minskad produktion? Vill nämligen även gärna kunna pumpa ut å frysa in å minns från förra barnets amning att det var svårt att pumpa om jag var det minsta stressad. Gärna ett inlägg med tips om "amningsro"!
Ja, maratonamningar var bara förnamnet med min tjej de första månaderna. Jag, liksom motvalls, har också funderat lite på hur det kommer gå att amma ett andra barn ifall det barnet kommer kräva väldigt mycket tid till amning.
Detta borde vara en allmän information till alla nyblivna mammor. Faktiskt även standardinfo åt alla bvc sköterskor som verkar vara kvar i 80talet och ger råd därefter...
Motvalls och Linda:
Det kommer gå bra. Bärsjalen var helt fantastisk och gjorde så bebis kunde amma/sova och ändå få all närhet - och jag hade armarna fria för gos, lek, matlagning.. sen finns det massa saker man kan göra ihop med syskon även om bebis inte ligger i sjal men ammas mkt:
Läsa sagor, sångstunder, mysa, massagesagor, måla, vika papper (ex flygplan), med en bra amningskudde kan man sitta bredvid badkaret om syskonet gillar bada... osv. Amningarna kan lätt bli riktiga mysstunder som också syskonet gillar!!
Lycka till!
(Och nej, jag menar inte att va anonym, men har försökt massor av gånger skicka kommentar som sweet365.wordpress.com men det går inte. Kanske ordna smidigare och läsarvänligare format så man kan kommentera utan att det tar eviga försök?)
Ja, det är många som säger att de haft "för lite mjölk". Känns som det är ganska accepterat och de jag pratat med verkar tycka det är vanligt. Verkligen trist om det skulle funkat om vården och omgivningen hade informerat bättre. Har hört massor med dåliga råd från bvc, "vänta mellan amningarna så att brösten hinner fyllas på", "amma inte för ofta för då får bebisen magknip", "bebisar ska inte amma mer än max 10 minuter per bröst" etc. Råd från den gamla skolan. Men läste på Sagogrynets blogg att det äntligen kommer nya riktlinjer så förhoppningsvis kommer Bvc bli rejält uppdaterade framöver! :)
"En strategisk plan för samordning av amningsfrågor 2013- 2016 presenterades idag av Konsumentverket, Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut med visionen en kultur och miljö som främjar amning."
Här kommer länken:
http://sagogrynet.wordpress.com/2013/06/19/strategisk-plan-for-samordning-av-amningsfragor/
( Jag håller med kommentaren ovan att det är meckigt att posta ett inlägg. Jag kan inte posta från mobilen och måste gå in på webbversionen. Sen fungerar inte länkar man skickar heller. Men förhoppningsvis blir det bättre sen när ni gör om bloggen.)
Vad jag förstår så hävdar flera här att man inte kan ha "för lite mjölk".
Jag blir fundersam när jag hör detta.
Varför så lättsam avfärdar ni möjligheten att kroppen inte producerar tillräckligt? Med tanke på att i princip alla våra kroppsfunktioner kan störas, inte fungera tillräckligt är inte det konstigt att endast mjölkproduktioner är felfri i princip hos alla kvinnor?
Om man kan ha för mycket mjölk vilket vedertaget betraktas på ett "riktigt problem" är det lite konstigt att utgå ifrån att "för lite mjölk" inte riktigt finns.
Om vi alla inte har för lite mjölk, varför överöses vi med tips om hur mjölkproduktionen kan öka? Varför rekommenderas vi dessa ammningstéer, öl etc.
Samtidigt så pratar man om att stressen kan störa mjölkproduktionen. Så visst kan det ju vara så att man har för lite mjölk om man befinner sig i en stressig situation
Anonym: Visst kan man ha för lite mjölk periodvis pga olika faktorer precis som att en kan ha för mycket mjölk. Dilemmat som jag upplever det är att bvc ofta inte ger råd alternativt fel råd för att hjälpa till att åtgärda problemet. Min upplevelse är att det som tros vara brist på mjölk egentligen är tillväxtperioder eller bara att barnet för närvarande är stressat över något och därför är gnälligare och i större behov av närhet.
Och det är himla trist när en hör folk runt omkring som slutat amma för att mjölken inte räckte till när det i många av fallen säkerligen hade hjälpt med lite stöttning och en period av tätare amningar.
/Anna
Ja, håller med Anna. Om man känner stöd och har kunskap om hur mjölkbildning fungerar så vågar man lita på att kroppen tillverkar tillräckligt med mjölk till sitt barn. Och då kan man hantera ett barn som verkar missnöjt vid bröstet på ett annat sätt än att ta fram en flaska med ersättning.
Många med "för lite mjölk"-problematik blir rekommenderade att ge sin bebis flaska med ersättning och bebisen upplevs äntligen bli mätt och somnar gott. Självklart kan det få tron att svikta kring ens egen förmåga att tillverka mjölk och flaskan tas fram även nästa gång.
Så blir det en ond cirkel och barnet kan börja föredra flaskan och brösten blir inte stimulerade tillräckligt.
Jag hade fått veta att ersättningen är mer tungsmält och med flaska får barnet i sig mer än det vill ha eftersom det rinner fortare och snabbare.
Då hamnar barnet i "matkoma" och sover ofta längre än vad brösten behöver. Och då stimuleras inte brösten och mjölkmängden minskar.
Så därför gav jag inte min son flaska i början även om det var svettigt ibland. Jag lärde mig att sjal och sjung och gung tillsammans med fri tillgång till bröstet var det som gjorde honom nöjd. :)
J- Liten bokstav i rubrikerna, nä så ska det så klart inte vara! Orsaken till slarvet är att jag är van från min privata blogg att det blir stor bokstav per automatik.
Motvalls- ett inlägg om amningsro är nu på gång!
Skicka en kommentar