lördag 26 oktober 2013

"Mitt barn vill amma hela tiden, hjälp!"

av Julia Ilke

Din nyfödda skatt ammar och ammar och tycks missnöjd så fort hen inte har tutten i munnen. Vad är det för fel egentligen? Räcker inte mjölken eller varför blir hen inte mätt och nöjd någon gång?

Vanliga funderingar hos den nyblivna föräldern men som inte är något att oroa sig för! Att barnet vill äta hela tiden beror på att magsäcken hos ett litet barn är extremt liten och därför behöver de äta lite och ofta, väldigt ofta. Och det gäller dag som natt.

När man ammar mest hela tiden är det viktigt att man har en bekväm amningsposition, nära till vatten att dricka själv och varför inte en ljudbok att lyssna på också.
Att ligga och amma tycker många är bekvämt. Man kan antingen ligga på rygg med kuddar under överkroppen så att man kommer upp lite och så ha barnet liggandes på sin kropp. Man kan också ligga på sidan och för att inte spänna sig då kan man lägga kuddar bakom ryggen, prova det för det gör mer skillnad än man kanske tror. Har man lite större bröst kan man också ligga i framstupa-sido-läge med bebisen på sidan och amma från den övre bröstet. Det ska vara bekvämt att amma så ge dig inte förrän du hittat positioner du gillar.

Även om barnet är mätt och inte äter längre så vill det ligga kvar vid bröstet. Varför? Jo, för att det är den bästa plasten på jorden så klart! Nära mammans varma kropp. Nära hennes hjärta vars slag är så bekanta. Nära hennes hud som doftar så tryggt. Att ett barn inte är nöjt när det inte får vara nära sin mamma eller pappa betyder inte att något är fel, det betyder bara att barnet väldigt gärna vill vara nära dig eftersom det känner sig tryggast där. 

2 kommentarer:

Amman sa...

Intressant bild! Väldigt talande. Vi hade en lite tuff start jag och min son och vi fick amningsväga för att se hur mycket han fick i sig. Dvs först vägde jag honom och sen ammade han och sen vägde jag direkt efter. 15 grams viktuppgång betyder 15 ml.
Fördelen var att jag såg att han fick något i sig och ingen kunde säga att han borde ha ersättning istället. Nackdelen var att det var lite stressande att behöva väga och rapportera till vården. Ibland blev det bara 15 ml, ibland 30. Jag vägde 2 ggr om dagen. Jag gjorde detta bara första veckan, sen började han hämta igen sin vikt och då räckte det att kolla viktuppgång veckovis. Är det någon som vet om amningsvägning används mycket idag? Det kanske skulle hjälpa de som inte tror barnet får i sig något?

Anonym sa...

@ Amman: Jag har fått barn de senaste åren och vill minnas att BVC hade med sig våg på hembesöket samt vägde på BVC med täta intervaller den första veckan.Eftersom första barnet "låg på gränsen" för att kolla att det gick åt rätt håll. Övrig tid fick vi hålla koll på "kissblöjor" och allmäntillstånd. Fick även rådet att kasta den amningsnapp bb prånglat på oss istället för hjälp med amningen.. Detta eftersom amningsnappen gjorde att barnet inte fick i sig tillräckligt med mjölk. Vi avråddes ifrån att väga hemma då det ofta kunde vara missvisande enligt BVC?