onsdag 10 februari 2010

Lyhörd flaskmatning

Om du flaskmatar bör någon visa dig hur man steriliserar utrustningen, tillagar och matar innan du lämnar sjukhuset. Har ingen visat dig hur man ska göra så fråga. Det skriver brittiska Unicef i en ny broschyr till flaskmatande föräldrar som du hittar här.

Broschyren innehåller en genomgång av olika typer av mjölkersättning till spädbarn och småbarn. Den svarar på frågan hur ofta man bör mata sitt barn, nämligen så ofta det vill och på samma subtila signaler som vid amning - att barnet rör på huvudet och på munnen eller börjar suga på sina fingrar t ex.

Den varnar för risken att man övermatar och inte försöker förmå barnet att tömma flaskan när det har visat att det inte vill ha mer. Det är inte alls säkert att en större mängd mjölk gör att det går längre tid tills barnet är hungrigt igen, det kan också kräkas upp överskottet.
Broschyren tar också upp problemet att en del barn som får bröstmjölksersättning blir förstoppade och vad man kan göra om det händer.

Broschyren har också en punktlista på hur man flaskmatar, här något förkortad:
  • Håll ditt barn nära dig och ha ögonkontakt.
  • Håll barnet någotsånär upprätt, med stöd för huvudet.
  • Håll flaskan parallellt med golvet och vinkla den bara så mycket att du är säker på att barnet inte sväljer luft. barn suger i omgångar med vila emellan. Låt barnet ta en kort paus när det slutar suga.
  • Stryk med flasknappen mot barnets läppar, och när barnet är redo och öppnar munnen stort med tungan i botten på munnen - hjälp det att "ta" flasknappen.
  • Det ska komma bubblor i mjölken. Ser du inga bubblor så ändra lite på barnets tag om flasknappen.
  • Utnyttja pauserna i flaskmatningen till rapning och för att låta barnet känna efter hur mätt det är.
Verkar barnet oroligt under matningen så avbryt och fortsätt när det verkar lugnt och avslappnat.

Inga kommentarer: