söndag 28 februari 2010

Varför slutar många amma under andra halvåret?

Av Marit Olanders

Karleen Gribble, australiensisk amningsforskare, tycker att det borde oroa svenska myndigheter att så många slutar amma sina barn före ett års ålder.

Även om nästan alla kvinnor i Sverige börjar amma, har de flesta slutat innan barnen blir ett år. Vid sex månaders ålder ammas 70 % helt eller delvis, vid 9 månader 40 % och vid 12 månader bara 18 %.
Amningsnytt visade den svenska amningsstatistiken för den australiensiska amningsforskaren Karleen Gribble.
– Att 70 % ammar vid sex månader är bra i jämförelse med Australien, men det betyder att Sverige har ett stort problem med den tvärbranta minskningen av amnıngsförekomst under det andra halvåret, särskilt tiden 9-12 månader. Fler har kvar amningen vid ett år i Australien än i Sverige. Sverige borde se över vad detta beror på, menar Karleen Gribble.

Gribble gissar att kvinnor i Sverige, precis som i många andra västländer, kan ha fått uppfattningen att barn ’ska’ vara avvanda till tiden kring ett år och därför siktar på det.
– Åtminstone här i Australien är det många pub­likationer som pratar om sex månaders helamning som målet men lämnar det helt öppet hur länge man ammar totalt. Jag tror inte heller att kvinnor är medvetna om vilken effekt amning har på deras egen hälsa, särskilt när det gäller längre amningsperioder. Få känner till att kvinnor som ammar vart och ett av sina barn i två år eller mer bara har hälften så hög förekomst av bröstcancer som kvinnor som ammar varje barn i sex månader (1), kommenterar Gribble.

– Jag har alltid undrat varför kvinnor slutar amma efter ett år. Då blir amningen så mycket enklare, eftersom barnet då för det mesta kan vänta lite på att ammas och amning är ett så praktiskt redskap för föräldrarna till en ett-tvååring som har svårt att hantera sina känslor, menar Karleen Gribble.

1. Zheng, T., Duan, L., Liu, Y., Zhang, B., Wang, Y., Chen, Y., et al. (2000). Lactation reduces breast cancer risk in Shandong Province, China. American Journal of Epidemiology., 152(12), 1129-1135.

Från Amningsnytt 1/08

22 kommentarer:

Bella sa...

Jag helammar min sexmånaders och har tänkt göra det så länge som möjligt. Blev själv helammad tills jag var 2,5 år och min bror i hela 4 år ! Vi har alltid varit otroligt friska, aldrig haft några barnsjukdomar eller allergier. Min bror är dessutom överintelligent vilket jag tror beror på amningen, han är doktor i teoretisk fysik och jobbar med stor framgång utomlands.

Amningsbloggen sa...

Lustigt, precis den kommentaren ligger under ett annat inlägg också. /Marit

Madelene sa...

Det är ju nånting som krånglar lite där vid 9 månader, lite bitas, lite busa, korta amningar ofta. Lätt att tro att intresset avtar, men jag tror det mer är en fas som på något sätt hör ihop med utvecklingssprånget som ligger där någonstans. Ammade dottern till 23 mån, sonen är nu 21 mån och vi ammar för fullt, dygnet runt...

Marit Olanders sa...

Jo visst är det många barn som har en "period" av något runt 8-10 månader, Men i andra länder, som Iran, Norge och Australien och även delstaten Oregon i USA är det betydligt fler som har kvar amningen vid ett års ålder. I Iran 90%, i Norge 46%, i Australien 21% samt i Oregon 26%.

Heidi sa...

Jag har faktiskt inte upplevt någon period eller något sådant med mina barn. De har börjat med mat vid 6 månader men hela tiden varit otroligt intresserade av att amma också efter det! Intressant hur olika det kan vara.

Madelene sa...

jag tror också att, som diskuterats här tidigare, generationerna innan som lyssnade till 4timmarsregeln och som idag mår dåligt av det och inte bearbetat det, tyvärr påverkar många ammande mammor idag. Senast förra veckan hörde jag en kvinna som slutat amma vid 8 mån att hennes mamma och moster sagt till henne att det var dags att sluta nu när soner blivit så stor :-(
Var den här 4-timmarsregeln världsspridd, eller var den begränsad, undrar jag.

bella sa...

Ja det måste vara min mamma som skrev för jag vet att hon gjorde det för ett tag sedan :-).

Amningsbloggen sa...

Madelene!
Världspridd i västvärlden kan man säga. Den som framför alla andra fick ut budskapet var den amerikanska pediatrikern Benjamin Spock. Mycket sorg har kommit ut av det där.
Man kan undra varför det är så svårt att hålla amningen vid liv om man lever i Sverige? En sak som många småbarnsföräldrar säger är: jag kände mig som avvikande i föräldragruppen på BVC därför att jag inte gav mat från fyra månader eller därför att mitt barn inte sov hela natten.
Jag tycker det känns olyckligt att föräldragrupperna har blivit så normativa. Ofta verkar BVC-sköterskorna styra in träffarna på mat och sömn. Kan det vara en förklaring till att många svenska kvinnor slutar att amma så tidigt? Grupptrycket blir ju väldigt starkt i en sån här situation. En annan orsak är nog utan tvekan vällingen, som ju vi i Sverige är rätt ensamma om att se som spädbarnsföda, men som ju verkligen kan konkurrera ut amningen eftersom den ges med nappflaska. Jag tror att det är viktigt att föräldrar bollar tillbaka till BVC då de fått felaktiga råd om t.ex. mat. Man ska inte underskatta betydelsen av att förändra underifrån. Om en förälder tydligt säger ifrån att det du säger nu stämmer inte kommer BVC-sköterska nog bolla det här med sina kollegor. På så sätt sprids budskapet och kravet på förändring mycket effektivt. Sen är det en bra sak att säga till alla föräldrar: barnet vill inte amma mer sällan för att det blir äldre, det är faktiskt precis tvärt om; ju äldre det blir desto oftare vill det amma. Med den enkla lilla kunskapen kan man förebygga otroligt många problem.
Hälsar Eva-Lotta

Jonna sa...

Jag uppmanades runt dotterns ettårsdag av BVC-sköterskan att sluta amma, och redan när det var dags att introducera smakportioner och gröt var det tydligen dags att lägga ner nattsnuttandet, så jag är inte ett dugg förvånad över att det är många som faktiskt får uppfattningen att barn ’ska’ vara avvanda till tiden kring ett år och därför siktar på det. Tyvärr. Både jag och mitt barn har nämligen mycket glädje av amningen ännu, trots att tvåårsdagen närmar sig med stormsteg, och det tror jag många andra familjer också skulle ha om de fick ha sin amning i fred från omgivningens åsikter.

Maria A sa...

Förrutom att man förväntas sluta nånstanns då - barn över ett ser man väldigt sällan ammas offentligt, eller hur? - så är ju vällingen väldigt väl etablerad i Sverige, och den är väl tänkt som en typ av amningsersättningsprodukt som matas ur en sugvänlig flaska.

Av de som inte ger välling är det nog många som ammar längre tror jag.

Men största boven måste ändå vara att det anses som "konstigt" att amma "stora barn", och gränsen i det allmännas ögon går det nånstans runt 1 år.

Maria A sa...

BVC har sagt åt flera av mina kompisar att de ska antingen sluta amma eller amma mer sällan. Så visst är BVC en tydlig bov i dramat.

Anonym sa...

Jag ammar min dotter som snart är två. Jag gör det gärna och hon är väldigt positiv till amningen. Några gånger på natten och några gånger på dagen blir det (före och efter jobbet och dagis). Problemet, vilket nästan fått mig att sluta amma flera gånger, är att jag får veta från läkare, bvc och dietister att det inte är bra och att det beror uteslutande på att hon ammas att hon inte går upp i vikt snabbare. Hon går upp i vikt och växer bra på längden, men ligger under "sin kurva". Det har stressat mig och min man något oerhört. Å ena sidan känner vi vårt barn och ser att hon växer och mår bra och mår bra av att ammas. Å andra sidan dess "auktoriteter" som får en att tvivla på att det man gör är det bästa för ens barn. Hon vill så gärna ammas och hon har alltid bara ätit små mängder mat. Hon äter alltså annat, men inte så stora mängder än.

Amningsbloggen sa...

Anonym! Ja amning ges skulden för allt möjligt av någon underlig anledning. Det är ju något väldigt ologiskt i resonemanget att hon skulle gå upp mer i vikt om du slutar ge henne den föda hon gillar bäst (energilagarna brukar gälla). Jag tror att det bästa du kan göra är att helt enkelt inte prata om amningen, utan utgå från att alla tycker att det är normalt förväntat att en tvååring ammar, för det är det ju egentligen (om man tittar globalt, hälften av alla tvååringar ammas). Om barnet behöver utredning för dålig viktuppgång så kan ju den göras utan att du slutar att amma. En klok människa (man få hoppas att man möter en sån) förstår att det inte är amningen som gör att barnet går upp långsamt i vikt. Värt att nämna är också att de allra flesta barn som växer långsamt helt enkelt är spädisar, och det finns ju inget ohälsosamt i det!
Hon är en spädis, kan man svara!
Hälsar Eva-Lotta

Madelene sa...

Eva-Lotta!
Tack för ditt svar. Måste berätta att jag var på en mycket bra och intressant föreläsning om föräldrarskap där det gjordes ett påpekande att flertalet av de som blir föräldrar idag har gått på dagis när de var små, och gjort allting kollektivt sedan ganska tidig ålder alltså, och vågar nu inte avvika för mycket från föräldrargruppsnormen när det gäller att sluta amma tidigt, lämna till dagis tidigt, etc.

Anonym sa...

Tack för ditt svar och stöd Eva-Lotta!

Anonym sa...

Hej
jag ammade min första flicka tills hon var 1 och sen slutade jag för att jag själv ville det. Det intressanta var att jag tre dagar efter att jag slutat kände hur en grå ridå gick upp. Plötsligt insåg jag "ahaa, det är ju såhär jag brukar känna mig!", jag kom ut ur nån slags hormondimma och det var underbart. Även om jag gillade att amma alltså, och det har alltid gått bra att göra det.

Nu med barn nr 2 har jag bestämt mig för att inte heller amma längre än 1 år.

Det verkar inte som om det här har diskuterats så mycket här (?) men jag är helt förskräckligt känslig för hormonella svängningar och jag misstänker att många mammor känner ett behov som jag att återgå till det normala sinnestillståndet och därför slutar amma.

h. mamma till två

Benj Flores sa...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!

MLM HELP
MLM Prospecting
Benj Flores

Unknown sa...

Exceptional publish you’ve caused proper here! The internet is stuffed of poor penning and I used to be

grabbed by your readability. Your choices are accurate and i will instantly subscribe to your rss

nourish to remain as much date with your up rising postings.

Wilson Louis

evolv
evolv health

Anonym sa...

What a fabulous post this has been.I am grateful to you and expect more number of posts like these.

Thank you very much.

Grace Parrish

evolv
evolv health

Anonym sa...

Ni tror inte att det kan bero på att föräldrarförsäkringen ska delas på hälften!!

Marit Olanders sa...

Nej amningslängden hänger inte ihop med föräldraledigheten. Utrednignen om förädlraledighet som kom 2005 (SOU 2005:73) visade att det vanligaste är att man slutar amma innan de slutar vara föräldralediga. Och ofta går det bra att fortsätta amma även om man inte är föräldraledig.

Anonym sa...

Jag känner mig jätte glad att jag ammade min första ett år plus åtta månader och min andra barn är nu ett plus två månader och ammas fortfarande han älskar att suga och det går även bra för mig speciellt när man får veta vilka fördelar det har med amningen :-):';-)
Man ska aldrig lyssna på folk som säger att man ska sluta amma vid sex månaders ålder och att barnet inte behöver något mer amning
Jag tänker själv amma tills sonen är två års ålder :-D