Av Eva-Lotta Funkquist
"Alla kan faktiskt inte amma", sägs det uppfordrande ibland och jag tror att den som säger så ofta menar att vissa kvinnor av fysiologiska skäl inte kan producera tillräckligt mjölk för att amma. Det är inte svårt att hitta procentsiffror på detta tillstånd. I Lindberg och Lagercrantz barmedicinbok finns en punktlista med amningsproblem. På första plats kommer otillräcklig mjölkmängd och man konstaterar frankt att 5 % av alla mödrar inte bildrar någon eller otillräcklig mjölkmängd. Referens saknas.
Jag är ganska säker på att det inte heller finns någon forskningsreferens till påståndet, utan att de 5 % rör sig om en påhittig (och överdriven) gissning från författarens (Tor Lindbergs) sida. För hur skulle man kunna undersöka det här på ett tillförlitligt sätt?
Det finns dock ett beskrivet tillstånd som tycks medföra fysiologiska svårigheter att amma. Kvinnor med så kallade tubulära bröst kan ha glandulär hypoplasi och därmed för få mjölkbildande körtlar. Man uppskattar i den här artikeln att en av 1000 kvinnor har bröst med den här malformationen. Observera att artikeln också innehåller en bild på tubulära bröst
Det är dock inte giviet att man inte kan amma om man har tubulära bröst. Jag har träffat kvinnor med tubulära bröst, som ändå har ammat fullt. Här finns en fallbeskrivning av en mamma med tubulära bröst som ammade, men stötte på flera amningsproblem.
24 kommentarer:
Webtjänsten (den senare länken) kräver inloggning. :(
ojdå, då får jag länka till pubmed.
Hälsar Eva-Lotta
Det är viktigt att tänka på att det verkligen kan läggas olika saker i orden "kan inte amma".
Att verkligen under alla omständigheter inte kunna producera nog med mjölk är ju bara en av många tolkningar av orden.
En del skulle säga att alla som har ett bröst, med eller utan mjölk, och ett barn som vill suga, kan amma.
Andra känner att de inte kunde amma för att de med just de barn de har, givet det stöd (eller motsatsen) de fått inte klarat eller orkat amma halt eller så länge de ville.
Sedan finns det de som inte får amma, av medicinska skäl, viss smitta eller medicinering.
Om vi går på att givet det nuvarande barnet och de råd man fått ha klarat att amma så länge mamman ville, så är det säkert 25% minst som inte kunde amma som de önskade.
Men annars så håller jag ju med dig. Det är få som inte alls kan amma över huvudtaget. Och att ha ammat lite kort delvis är ju också att ha ammat och att ha kunnat amma. Fast kanske inte så som man önskade sig.
Ja, eller tvärtom Anna! Det är viktigt att tänka på att precisera vad man lägger i orden när man säger att "alla kan inte amma". Uttryck av de här slaget ställer till det och bör nog inte användas så slarvigt som det görs.
Hälsar Eva-Lotta
Eva_Lotta: Det var nog egentligen det jag menade. Att det är slarvigt använt och att det därför behöver preciseras. I dagsläget måste det preciseras varje gång det används.
Samtidigt kan jag förstå den lösare användningen. För givetvis är det så mammor upplever det när amningen inte funkade.
Och lite är det väl så vi använder att "kunna" i andra sammanhang också. Det finns många jag känner som inte "kan" lösa diferential ekvationer, men det beror ju inte på att de är fysiskt oförmögna att lösa en endaste en om de får rätt stöd. Man behöver egentligen bara en normal hjärna och tillräcklig hjälp. Eller en bra formelsamling...
Vänder man på det skulle man kunna säga att ingen kan amma förrän man har prövat, och lärt sig. Jag kunde absolut inte amma innan jag fick barn. Jag hade dock en del teoretisk kunskap, vilket jag är mycket glad för.
Ett annat sånt där slentrianuttryck som stör mig är när det påstås att någon inte "har" tillräckligt med mjölk.
Jag blir ganska frustrerad över den här typen av inlägg. Det känns som att det, i er värld, bara finns några få kvinnor som inte kan, så få att det inte ens är värda att nämna. Jag blir oerhört ledsen, som mamma till barn som jag inte kunnat amma fullt ut. Och ja, med sista barnet har jag gjort allt som står i min makt, alltifrån att ha kontakt med flera hjälpmammor till att knapra bockhornsklöver och dricka amningsté. Hur vi än gör räcker inte mjölken till och den här typen av artiklar får mig att känna mig oerhört kränkt, som att mitt problem inte finns egentligen utan det är bara jag som gör fel. Flera gånger har jag varit på väg att gå ur amningshjälpen när ni skriver på det här viset.
Anonym! Nej jag menar inte att ditt problem inte finns "egentligen". Bara att det saknas forskning och att de procentsatser som anges måste ifrågasättas eftersom det saknas undersökningar och referenser. Nu hittade jag en artikel som faktiskt beskriver fenomenet "otillräcklig mjölkmängd" och det tyckte jag var värt att referera. Men samtidigt måste man problematisera den här typen av kunskap, för det är ju annars lätt att tro att har man tubulära bröst så kan man inte amma. Inlägget var inte tänkt att förneka företeelsen, utan att lyfta fram den!
Hälsar Eva-Lotta
Anonym, jag håller med dig!
Sven M Carlsen heter en forskare som forskat kring hormoners påverkan på kvinnors förmåga att amma, kanske kan vara nåt på spåren. Läste om detta i den nya boken "Att flaskmata".
Har Carlsen verkligen forskat kring detta, eller har han bara dragit slutsatser utifrån annan forskning (det är det enda jag hittar angående detta, men jag är inte jätteinsatt)? Det har ju inte gjorts klinisk forskning utifrån hormonmätningar under graviditeten, vad jag kan hitta, utan allt är bara indicier.
Kan ingen referera till forskning med länkar eller namn på studier när hans idéer nämns?
Jag håller med 12.07. Väldigt ofta läser jag inlägg här på amningsbloggen där jag tolkar det som om ni vill mena att det inte finns något som heter "för lite mjölk". Tröttsamt, och nedvärderande. Jag förstår också att alla mammor kan påverka sin mjölkbildning med rätt kunskap, teknik osv. Men det kan inte vara hela sanningen! Och det är som om ni inte kan ta det ordet i er mun. Har ni någon slags dold agenda som säger att "under inga omständigheter får vi skriva att det skulle kunna vara så att en kvinna inte bildar tillräckligt med mjölk för att hennes barn ska vara nöjd och utvecklas hälsosamt." jag bara undrar?
Lina S: Det är väldigt tråkigt om insudffficient milk syndrome tolkas som skuldbeläggande. Man kan ju ofta inte påverka vilken kvalité på amningsrådgivning man har tillgång till. Som vi har poängterat här kan man utsättas för amningsfientliga vårdrutiner, som handds on-teknik, som både är onödigt, kränkande för mamman och skrämmande för barnet, eller att barnet tillmatas med lite ersättning på BB på ovetenskapliga grunder, när personalen saknar tid, kunskap eller motivation att sätta sig med mamma och barn och hjälpa dem emd amningen i stället.
Bägge dessa interventioner är mycket vanliga och ställer till stora problem för mångas amning. Det fins förstås också många fler anlednignar till att amningen kan bli problematisk.
För en liten grupp går det inte ändå och en del vill inte amma över huvud taget och det ska såklart också uppmärksammas.
Dock upplever jag att behovet av korrekt information om kvinnors potential att själva kunna mätta sina barn ofta dränks i felaktiga påståenden, som inte minst barnmatsföretagen sprider.
Jag håller helt med dig, Lina. Det är ett hån mot oss. Och några amningsmotståndare har jag då rakt inte träffat på BB, tvärtom. Hela högen är en stor amningsfacistgrupp, att man ska amma till varje pris. Tröttsamt och nedlåtande.
Marit! Nu upplever jag det som om vi pratar förbi varandra och att du inte alls tillmötesgår det jag skriver.
Lina S, kan du förklara närmare då?
Men alla ni som ammar, kan ni berätta HUR man gör när man ammar istället för att skuldbelägga oss som inte kan?
Jag håller med Lina S, det var ett konstigt svar, lite politiker pratar runt över det.
Menar du Marit att otillräcklig mjölkmängd inte är statiskt utan uteslutande (förutom efter bröstreduktion eller tubulära bröst) beror på vilket bemötande och stöd man får i vården, närståendes inställning till och erfarenhet av amning? Att det alltid är något utifrån som bidrar till för liten mjölkmängd?
Jag tycker inte att det borde kännas mer skuldbeläggande att inte ha fått optimala förutsättningar fast man har fysiska grundförutsättningar att amma, än att födas med bröst som inte producerar tillräckligt med mjölk.
Omgivning och bemötande påverkar ju i allt!
Lina: Varför är det viktigt att det inte är hela sanningen att kvinnor kan påverka sin mjölkproduktion med rätt hjälp och råd? Varför är det viktigt att kunna förklara sina amningssvårigheter med att det är fysiskt?
Anonym, du sätter fingret precis på problemet. Bristen på information om HUR man gör. Själv har jag bland annat försökt råda bot på denna informationsbrist med skriften Sugen på livet - om att lära sig amma som säljs av Amningshjälpen. Amningshjälpens verksamhet handlar också i grund och botten om hur man gör.
Tack för hjälpen Knyttets masmma. Jag instämmer i frågorna i sista stycket.
Men Marit, det var ju inte det jag frågade om. Säg HUR man gör istället för att det är många som undrar, alla kan, bla bla bla. Jag är trött på tjat, säg hur jag gör. Eller är det här en klubb för inbördes beundran, klapp på axeln till alla som kan amma.
Anonym: Marit nämnde Sugen på livet, som beskriver HUR. Amningshjälpen arbetar, som Marit skrev, med att praktiskt hjälpa mammor, samt sprida information om amning.
Hjälpmammors telefonnummer finns på hemsidan, ring upp en hjälpmamma så kan du få råd, stöttning och praktiska tips om HUR man får amning att funka.
Det här är en blogg om amning, inte en klubb. Amningshjälpen (amningshjalpen.se) är en organisation som finns för att hjälpa kvinnor som vill amma, inte en för inbördes beundran, nej.
Jag hoppas att du hittar det du söker.
Sagogrynet (sagogrynet.wordpress.com) skriver bra om amning. Mycket hur man gör rent praktiskt. Hon kunde inte amma sitt första barn, men med nästa fanns det kunnande och praktiska stöd som krävdes.
anonym, jag skrev mer om praktiska saker i början men de inläggen försvinner tyvärr i mängden här på bloggen. En blogg är nog inte helt rätt forum för praktiska amningsråd.
Jag har också börjat utvidga ämnesorden så att det ska bli lättare att hitta men det är ett stort jobb att gå igneom alla gmala inlägg som tar tid det med. Men amning handlar inte bara om hur, det handlar också om _varför_, varför ser det ut som det gör, varför ser vissa bara amningshetsen och andra bara flaskhetsen.
Amning är ett viktigt område i livet som berör oss på många sätt och det finns många sätt att diskutera det. Håller man sig bara till rent amningstekniska inlägg (som kommentatorer ibland tycker)ser man inte hela bilden.
Jag håller med dig om att det där att alla kan amma är en mening som har gjrot mycket skada och personligen tycker jag inte bättre om "alla kan inte amma" eftersom det inte tar in att det är en process att lära sig amma, att det inte är något medfött.
Anonym! Marit kan svara på massor av hur, men då måste hon veta vilket hur hon ska svara på. Googla ditt amningsproblem och Amningsbloggen så kanske svaret kommer, signerat Marit. Har vi aldrig tagit upp just det problemet så gör vi ibland det på begäran (om problemet verka ha stort allmänintresse), om vi hittar något (allt finns inte beskrivet). Sen måste den som undrar hur också vilja amma. Alla vill inte amma, men då är ju sällan Amningsbloggen rätt forum för svar på frågor. Även om en av våra mest lästa sidor handlar om att sluta amma. Slutligen, alla kommer inte till rätta med sina Amningsbroblem, hur gärna de än vill. Och vi har långt ifrån svar på alla hur.
Hälsar Eva-Lotta
Ni som tycker att det är ett hån. Jämför påståendet det flesta kan amma med påståendet de flesta kan gå. De flesta kan ju gå, och jag tror inte att de som är rullstolsburna tycker att det är ett hån mot dem att säga att de flesta andra kan något som inte de kan. Inte heller skulle vi vilja bli bemötta i vården när vi har stukat foten med ett "ja alla människor kan ju inte gå, men det finns så bra hjälpmedel nuförtiden så det behöver du inte oroa dig för" och ge oss en rullstol.
Skicka en kommentar