torsdag 2 februari 2012

Amningsmottagningen i Göteborg halveras

Av Marit Olanders

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gör besparingar på kvinnors och banrs bekostnad. Förlossningsrum och BB-platser stängs och den viktiga amningsmottagningen halveras. Barnmorskor i Göteborg stred länge för en amnginsmottagning innan den blev verklighet. Bland beslutsfattare i Göteborg fanns en avgrundsdjup okunnighet där man trodde att barnmroskors jobb bara handlade om att förlösa. Den synen på amning som icke-existerande har gjort att många har tvingats sluta amma i onödan. Föreställningen om att amning är något man antingen "kan" eller "inte kan" är förödande och kan bland annat göra att behandlingsbara problem negligeras eller måste tas om hand av okunnig personal.

Läs Eva-Marie Wassbergs debattartikel i Göteborgs-Posten om förlossnignsvården i Göteborg! Länk här.

2 kommentarer:

Andrea sa...

Skandal! Redan som det var var det inte så bra, bara öppet tre dagar i veckan tror jag, så en halvering på det är illa. Tror vi kommer att se en nedgång i amningen i Göteborg nu... För de råd man får på bb här har då i alla fall inte jag haft mycket glädje av.

Anonym sa...

Nä, det var verkligen inte bra som det var. Öppet tre dagar i veckan, och olika personal hela tiden... Jag hade stora amningsproblem, och var på amningsmottagningarna i Göteborg och Mölndal många gånger, fick träffa säkert tio olika barnmorskor, som gav olika råd... Väldigt svårt att få en tid, eller ens komma fram på telefon, och väldigt förvirrande med så många olika personal med olika råd. Dåligt!!!